fbpx

Vlaicu, Vuia și Coandă, de Ziua Internațională a Aviației Civile pe Aeroportul Cluj. FOTO

Fotografii, știri și machete ale avioanelor lui Aurel Vlaicu, Traian Vuia și Henri Coandă pot fi admirate în spațiul dintre cele două terminale de la Aeroportul Internațional Cluj până în aprilie 2017. Vernisajul expoziției a avut loc cu ocazia Zilei Internaționale a Aviației Civile. Directorul Aeroportului, David Ciceo, a anunțat că la anul vor fi aproape 3 milioane de pasageri.

Peste 300 de fotografii, 28 de machete şi foarte multe ştiri inedite despre pionierii aeronauticii române, Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă pot fi văzute la Aeroportul Cluj într-o expoziţie deschisă cu ocazia Zilei Internaţionale a Aviaţiei Civile.

Cu acest prilej, în spațiul dintre cele două terminale de pasageri ale Aeroportului Internațional Cluj a avut loc vernisajul expozițional „Istoria industriei aeronautice din România. Priorități românești în aviația mondială”, ce reuneşte fotografii și machete de aviație din perioada 1529-2016. Expoziția este realizată de către Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj împreună cu Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii Cluj și este deschisă în perioada 7 decembrie 2016 -18 aprilie 2017.

Expoziția conține imagini și explicații cu cei mai mari eroi ai aeronauticii românești, de la Aurel Vlaicu, la Traian Vuia, Henri Coandă, Hermann Oberth și clujeanca Smaranda Brăescu, deținătoarea recordului mondial la săritura cu pasașuta. Ea a sărit, în 1932, la Sacramento de la 22.733 de picioare, doborând și recordul masculin care fusese de 21.733 picioare. În cadrul expoziției pot fi văzute machete la scară 1:10 realizate după avioanele proiectate de Aurel Vlaicu: Vlaicu 1, Vlaicu 2 și Vlaicu 3. De asemenea, sunt expuse machete după avioane ale lui Traian Vuia și Henri Coandă.

“Clujul are o tradiţie bogată şi în ceea ce priveşte aviaţia militară şi civilă. Aeroportul a funcţionat începând cu 1917 pe această locaţie, iar anul viitor vom sărbători 100 de ani. Ne bucurăm că suntem un centru aviatic important pentru România şi pentru această parte a Europei. Dacă anul acesta facem aproape 2 milioane de pasageri, în 2017 ne vom apropia de 3 milioane. Prin aeroport, pasagerii şi cei care îi aşteaptă, vor trece peste 6 milioane de oameni”, a declarat directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo.

La vernisajul expoziţiei a luat parte şi comandorul (r) Gheorghe Coman, profesor în domeniul aeronauticii şi inginer de aviaţie, care a împlinit astăzi vârsta de 85 de ani, ocazie cu care a primit o diplomă din partea Aeroportului.

“Împlinesc 85 de ani chiar azi şi nu puteam să nu fiu alături de prietenii mei din aviaţie, aici la Cluj, mai ales că este şi Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile. M-am ocupat de istoria aeronauticii române, şi în mod special de această istorie care începe în anul 1900. Şi m-am ocupat în mod special de acei pionieri, precursori ai aeronauticii române, Vuia, Vlaicu, Coandă. De aceea am şi adus aici macheta lui Vuia, machete de Aurel Vlaicu, de fapt, întreagă opera a lui Vlaicu, începând cu planorul Vlaicu, apoi Vlaicu 1, Vlaicu 2, Vlaicu 3 cu care trebuia să zboare, dar din păcate, nu a putut să fie gata.

Am mai adus anul acesta, să fie colecţia completă, şi macheta avionului Henri Coandă. M-am ocupat de Vuia, Vlaicu, Coandă, dar în mod special de Vlaicu. Am eu anumite motive să mă ocup mai mult de Vlaicu şi motivul de bază este acela că ştiu prin câte necazuri a trecut. La Vlaicu ţin cel mai mult pentru că s-a luptat cu nişte condiţii foarte grele ca să-şi realizeze scopul, acela de a zbura. Am reuşit să avem întreaga colecţie a lui Vlaicu, planorul care anul trecut a lipsit, dar l-am adus acum, este planorul cu care a zburat el prima dată în satul natul. După aceea a realizat Vlaicu 1, după aceea Vlaicu 2 cu care a avut succese remarcabile, inclusiv la Viena în 1912. Cu acel avion, din păcate, a vrut să treacă în zbor peste Carpaţi şi nu a reuşit. Importanţa acestor machete este că ele respectă schiţele lui Vlaicu”, a spus Gheorghe Coman.

Aeroportul Cluj, pe drumul spre 3 milioane de pasageri

Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca ar putea atinge cifra istorica de 3 milioane de pasageri anul viitor, la implinirea a 100 de ani de la infiintare. Anuntul a fost facut de catre directorul general David Ciceo, in cadrul unui eveniment care a avut loc in cursul zilei de astazi la aeroport, cu ocazia serbarii zilei internationale a aviatiei civile. Potrivit lui Ciceo anul acesta Aeroportul International Avram Iancu va inregistra o crestere, ajungand la cifra de 1,8 milioane de pasageri, urmand ca anul viitor, conform celor mai “pesimiste” previziuni, sa atinga cel putin 2,7 milioane de pasageri.

Aeroportul Internațional Cluj cunoaşte o permanentă dezvoltare şi modernizare în vederea creșterii traficului aerian și extinderii rețelei de rute. De pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj vor fi operate 17 noi destinaţii regulate în perioada 2016-2017, ajungându-se la un total de 41 zboruri regulate spre 18 țări din Europa și Orientul Mijlociu.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns