O altfel de prezentare de referat la un seminar de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj

O studentă din anul II de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, ajutată de câțiva colegi, și-a prezentat referatul despre un caz celebru de la CEDO într-un mod aparte: Partea practică a referatului a constat în simularea procesului din cazul Kononov, studenții îmbrăcând robe și susținând opiniile judecătorilor de la CEDO.

În cadrul seminarului de Drept internațional public de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, studenții au avut de prezentat referate în data de 5 decembrie. Studenta Adriana Rus a ales ca temă cauza Kononov contra Letoniei, hotărâtă în 2010 la CEDO. Susținerea referatului a fost una inedită. Pe lângă prezentarea clasică și proiectarea de slide-uri, Adriana Rus împreună cu câțiva colegi au simulat completul de judecată de la CEDO. Fiecare din judecători a susținut opinia, motivând-o cu materialele puse la dispoziție. De asemenea, a fost prezentată și poziția lui Kononov.

Studenții care au contribuit la procesul simulat: presedinte –  Tudor Frătean, judecatori – Loredana Vidrean, Laura Titiana, Adriana Rus, Horațiu Mîndrean, Remus Pop, Flavia Cristina, grefier –  Adina Ciobra, petent –  Cătălin Moloce

”În data de 5 Decembrie 2016, studenții anului II au prezentat,, în cadrul seminarului de Drept Internațional Public, proiectul Cazul Kononov. Acesta este unul dintre cele mai mediatizate cazuri de Drept Internațional Public, având și implicații de Drept Penal Internațional. În vederea reconstituirii, au fost cooptați 9 colegi care au făcut parte din completul de judecată CEDO. Felicitări tuturor participanților și în special studentei Rus Adriana, căreia i-a aparținut inițiativa.”, au transmis reprezentanții facultății. Bineînțeles, autoarea referatului a primit punctaj maxim, care face parte din nota finală de la examen.

Adriana Rus, între doi colegi

”O prezentare ce s-a transformat într-un experiment de Drept Internaţional Public reuşit-Cazul Kononov. Așadar, se poate. Și puteți chiar mai mult!”, a scris autoarea referatului pe Facebook.

Contactată de Clujust.ro, profesoara care predă Drept internațional public a spus că a aflat înainte de seminar că mai mulți colegi o vor ajuta pe Adriana Rus la susținerea referatului.

”Este o studentă care are o metodă mai aparte de a prezenta referatele.  A fost o surpriză și pentru mine că și alți studenți și-au dat concursul pentru prezentarea temei. Regia a fost făcută de ei. S-au descurcat singuri. Eu am aflat în pauză că și câțiva colegi o vor susține în susținerea referatului. Nu i-a împins nimeni de la spate, este admirabil.

A fost o susținere de referat mai deosebită și încurajez practica. E foarte interesant că studenții de anul II au o asemenea initiativă și e lăudabil că colegii și-au dat concursul pentru susținere referatului. Restul din sală nu au știut. Au fost suprinși și le-a plăcut. I-au felicitat pe colegi la final.”, a precizat lectorul Narcisa Radu, cadru asociat la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj.

Adriana Rus (ultima din dreapta) alături de colegi și lectorul Narcisa Radu (a treia din stânga)

Hotărârea CEDO în cauza Kononov c. Letoniei

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Emil Boc a vorbit despre pronosticul său pentru Campionatul European de Fotbal. El a precizat că România a renăscut din nou în fotbalul european.... Citește mai mult
O nouă etapă în realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj, prin lansarea licitației pentru construcția propriu-zisă, lucrări evaluate la 2 miliarde de lei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns