Viziune asupra sistemului juridic din România: ”Îl urcăm pe internet tot sistemul”

Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, spune că în câțiva ani tot sistemul juridic va fi pe internet și de exemple de țări în care nu mai există dosare. De asemenea, propune transmiterea online a proceselor care se desfășoară în ședință publică.

Întrebat de către un student de la Facultatea de Drept UBB Cluj cum vede sistemul juridic din România peste câțiva ani, membrul CSM a răspuns simplu: ”Pe internet. Îl urcăm pe internet tot sistemul. O să râdeți, o să ziceți termină cu prostiile! L-am văzut cum funcționează în alte sisteme de drept, în Statele Unite, în Texas. Cele mai înaintate reforme în domeniul tehnologizării insanțelor. Nu am văzut dosar. Nu mai există dosar! Totul este pe calculator. Avocatul vine cu dosarul în format electronic, îl bagă în registratură, i se dă număr automat, ajunge la judecător în format electronic. Judecătorul spune vezi domnule avocat că mai ai de depus un certificat până mâine la 12. Dacă la 12 și un minut n-ai primit în căsuța poștală documentul, respingi proba.

Există în Austria și Germania de câțiva ani, cererile de pretenții mici, cum ar fi somații de plată, se rezolvă pe internet. Trimiți cererea prin internet, atașat factura, și primești soluția prin internet. Noi încă suntem în copaci din punctul ăsta de vedere. Avem calculatoare cu sistemul informatic, dar avem și print foarte mult. Avem evidență dublă. Acesta e și motivul pentru care am aruncat o provocare, am scris un articol cum văd eu justiția digitalizată.”

”Eu vin cu o propunere: toate procesele care se desfășoară în şedinţă publică să se transmită online, iar conținutul tuturor dosarelor din instanțe să fie publicat pe internet. Știu, pare ceva avangardist și mă aştept la reacții negative. Dar să renunțăm la ipocrizie: publicul preferă misterul, sursele, imaginile furate; invocă drepturile omului, dar de abia așteaptă imagini în exclusivitate și documente despre viața privată a celor investigați; spune că cel cercetat beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar până la sfârșitul procesului el este crucificat în fiecare seară la televizor. Ei, eu cred că fiind totul public, nu va mai fi nimic de aflat pe surse, iar cetățenii vor vedea cu ochii lor ce se întâmplă într-o sală de judecată. Magistrații înșiși vor fi mai atenți la conduita lor față de părți. Avocații vor găsi o nouă modalitate ca să își lărgească portofoliul de clienți. Cei audiați, cu excepția avocaților, vor fi ascultați cu filmare din spate și cu protejarea datelor lor personale. Evident, procesele care nu sunt publice, de exemplu cele cu minori sau cu victime ale unor infracțiuni la viața sexuală, ori procesele civile fără interes public cum ar fi cele de divorț, nu se vor transmite.”, scrie Danileț pe blog. Articolul integral poate fi vizualizat AICI.

De asemenea, magistratul a dat exemplul mai multor țări, precum Australia, Hong Kong, unde procesele sunt transmise în direct online. ”Voi de aici puteți vedea procese din Marea Britanie. Sunt încălcate drepturile omului? De ce? Că te vede acolo? O să filmeze din spate. Dar judecătorul trebuie văzut din față, căci el prestează un serviciu public, nu face justiție privată.”

Cum poate fi de folos Dropbox magistraților

Judecătorul Cristi Danițel le-a dat un exemplu studenților de la Drept cum poate fi folosită aplicația Dropbox în Tribunal:  ”E cineva de aici care nu are cont de Facebook? Voi sunteți altă generație, generația FB. Mai sunt niște moșulici care încă mai fac acțiuni scrise de mână, dar câți is? Sunt pe cale de dispariție. Veniți voi. Știți ce înseamnă Dropbox? Haideți să ne gândim la un lucru: eu sunt judecător într-o cauză de-a voastră. Cum procedăm astăzi. Voi îmi veniți cu hârtia, ați bătut-o la calculator deja, ați băgat-o la registratură. Acolo se apucă de băgat datele în computer. Pe care voi le-ați introdus o data într-un sistem informatic, dar e izolat de sistemul meu informatic. Am un grefier care muncește să bage din nou datele, care repartizează dosarul. Se duce dosarul la judecător. Voi trebuie să veniți cu varianta print astăzi, cererea de chemare în judecată pe 20 de pagini. Cum fac astăzi? Trimit grefierul cu dosarul acela cusut la un scaner și scanăm hârtia. Apoi transcriem în word. Dar voi aveți fișierul word. Și dacă sunt mai deschis la minte îi spun grefierului să ia legătura cu avocatul și să pună acțiunea pe un stick sau să-i trimită lui pe e-mail și dăm copy-paste Dar ce-ar fi ca toți avocații din România să facă așa: scrieți acțiunea, după care o urcați în dropbox și când îmi dați hârtia, indicați cu link că acest document se găsește în format electronic la adresa și-mi dați dropbox-ul cu adresă scurtă, din cinci litere. Și îi spun grefierei vezi că ai documentul acolo. Câtă treabă am scutit? Suntem în era informatizării! Eu sunt prieten cu o grămadă de avocați și ei cu mine, pe Facebook”, a spus Danileț.

Comments

comentarii

Un tânăr de 24 de ani a ajuns la spital în urma unui incident petrecut la BT Arena, unde a avut loc o confruntare cu jandarmii. Deși autoritățile susțin o anumită versiune a evenimentelor, martorii prezenți oferă o perspectivă diferită asupra celor întâmplate.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns