Acasă » ȘTIRI » Victorie pentru libertatea de exprimare și informare a presei în procesul intentat de un decan din UMF Cluj unui ziarist

Victorie pentru libertatea de exprimare și informare a presei în procesul intentat de un decan din UMF Cluj unui ziarist

O instanță a Tribunalului Cluj a respins, astăzi, acțiunea în răspundere delictuală înaintată de către decanul Facultății de Medicină din UMF Cluj, Anca Buzoianu, împotriva ziaristului Liviu Alexa. Reclamanta a cerut daune morale de 50.000 de euro.

Soluția pe scurt: ”Respinge acţiunea civilă formulată de reclamanta Buzoianu Anca Dana în contradictoriu cu pârâţii Alexa Liviu Doru Alin respectiv Call Mania SRL, deţinătoare a publicaţiei Ziar de Cluj. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Cluj-Secţia civilă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 12 martie 2018.”

Decan Anca Buzoianu

Prin cererea de chemare in judecata, Anca Buzoianu a pretins daune morale in valoare de 50.000 euro, eliminarea articolului publicat pe site-ul ziardecluj.ro “Anca Buzoianu a orchestrat de dupa perdelele lasitatii campania impotriva UMF” din data de 12 aprilie 2017 si obligarea paratilor la publicarea hotararii pronuntate in prezentul dosar in intregime pe ziardecluj.ro si intr-un ziar de circulatie nationala.

Avocata ziaristului, Andrada Persu de la societatea de avocatură Lăpușan & Partners, a explicat pentru Clujust.ro în ce a constat, în esență, apărarea: ”Prin pozitiile procesuale pe care le-am formulat am aratat ca in prezentul dosar nu poate fi vorba despre o fapta juridica ilicita, articolul fiind redactat cu respectarea libertatii de exprimare si informare a presei. Fiecare dintre informatiile prezentate prezenta o baza factuala minima si suficienta, asa cum impune Conventia Europeana a Drepturilor Omului. In acest context, reprezinta o masura excesiva si disproportionata a solicita unui jurnalist sa isi dezvaluie sursele pentru a face proba adevarului absolut, sub sanctiunea cenzurarii libertatatii sale de exprimare de catre instanta de judecata.

De asemenea, reclamanta nu a facut dovada existentei prejudiciului pretins si a intinderii acestuia (50.000 EUR), in realitate acesta producandu-se doar la nivel declarativ. Din probele administrate, instanta a putut constata faptul ca aceasta actiune a reprezentant de fapt un mijloc de presiune asupra jurnalistului si nu un remediu efectiv pentru suferintele morale pretinse, imprejurare care reiese inclusiv din cuantumul excesiv de ridicat al daunelor ce au facut obiectul acestui dosar.”, a precizat avocata Andrada Persu.

“Mă bucur întotdeauna de orice victorie care consolidează în acest oraș libertatea de expresie. Atunci când această libertate de expresie este făcută cu responsabilitate. Vreau să îi mulțumesc maestrului Mihai Lăpușan căruia îi datorez deja multe victorii și nu în ultimul rând doamnei avocat Andrada Perșu, o prezență aplicată și ambițioasă de fiecare dată. Îmi pare rău că doamna Buzoianu primește această lovitură de imagine cu o zi înainte de a-i fi decernată o mare distincție din partea statului francez, pentru care o felicit.”, a precizat ziaristul Liviu Alexa.

Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, va fi prima femeie din Cluj distinsă de către preşedintele Franţei, E.S. Emmanuel Macron, cu Ordinul Naţional de Merit (Ordre National du Mérite) în grad de Cavaler.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina