O judecătoare a prezentat în cadrul conferinței de ieri de la Cluj mai multe cazuri șocante de violență în familie.
Judecătoarea Carmen Domocoș, președinte al Tribunalului Bihor, a fost vorbitor în cadrul evenimentului organizat de CSM, UNBR, INPPA și instanțele din Ardeal pe temele ”infracţiunile contra persoanei (agresiunea asupra fătului, traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile), infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de cameră preliminară. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”
Expunerea judecătoarei Domocoș, fost avocat, a avut ca subiect ”infracţiunea de violenţă în familie – art. 199 Cod penal. Aspecte deontologice comune ale profesiei de judecător şi avocat”
”Vă mărturisesc că nu mi-a fost foarte greu, când am deschis codurile deontologice ale celor două profesii, să găsesc aspecte comune. Asta m-a bucurat. Nu pentru că sunt un fost avocat, acum judecător sau pentru că sunt președintele unei instanțe, ci pentru că am constatat că avem incompatibiltăți similare, că avem drepturi și obligații similare, că aparținem acelorași profesii juridice românești și europene. În general nu ar trebui să existe bariere nici în comunicare, nici în colaborare inter-instituțională și nici în abordarea unor anumite aspecte, în primul rând de ordin deontologic, care apoi se reflectă în hotărârile judecătorești, în prestația noastră în sălile de judecată în fața domniilor voastre sau a avocaților în instanțele judecătorești.
Și ca o dovadă, zic eu, a unei bune colaborări, de exemplu la Bihor, între instanțe și parchete, am apelat pentru întocmirea prezentării, deoarece chiar dacă iubesc penalul și sunt de formație penalistă, nejudecând în materie penală e greu să ții pasul cu tot ce e nou, l-am rugat pe procurorul criminalist de la parchetul Tribunalului Bihor să-mi dea o mână de ajutor cu violența în familie. Îmi permit să vă incit la discuții să vă citesc din ce mi-a trimis domnul procuror, un tânăr foarte pasionat de ceea ce face, următoarele reflecții:
Rechizitoriul XY – un bătrânel de 76 de ani, maltratat de fiul vitreg, l-a înjunghiat de mai multe ori pe bețiv când acesta i-a distrus bunuri din casă
Rechizitoriu GF – un bețiv care și-a decapitat mama cu toporul și care apoi m-a strangulat în drum spre parchet
Rechizitoriul MF – un frate liniștit și muncitor și-a lovit fratele bețiv care tocmai provocase scandal cu părinții și spărsese geamurile casei
Rechizitoriu SS – un băiat liniștit și muncitor, care avea acasă un frate paralizat și neîngrijit de mama bețivă, a cedat și el psihic și a lovit-o cu pumnii, omorând-o
Rechizitoriul AA – un criminal cu două condamnări pentru omor la activ și eliberat din închisoare prin mila unor judecători clemenți și-a omorât fratele și i-a dat foc
Rechizitoriul CIF – provenit dintr-o familie apreciată în comunitate, fiul și-a ucis tatăl în grajd și a aruncat cadavrul într-o prăpastie aproape de stâna de vale, cadavrul fiind descoperit doar primăvara după topirea zăpezilor
Rechizitoriul CI – o brută și-a omorât copilul în vârstă de 11 ani prin bătaie, l-a legat cu lanțul de un scaun, iar după ce l-a omorât l-a aruncat în grajd, iar apoi l-a dus cu un cărucior și l-a îngropat lângă calea ferată de lângă Real 2, cadavrul fiind descoperit doar după un an
Și așa mai departe. Procurorul a încercat să-mi facă un rezumat al rechizitoriilor referitoare la violența în familie, care din nefericire se înmulțesc. Reacția legiuitorului a fost pe măsură, incriminând infracțiunea ca o formă agravantă a celorlalte infracțiuni îndreptate împotriva persoanei. Acum, nu mi-am propus la acest moment să analizăm infracțiunea de violență în familie doar vă rog să rețineți, să vă amintesc că este o modalitate în care legiuitorul din 2010 și-a propus să incrimineze fapta prin modalitate agravantă a infracțiunilor contra persoanei atunci când victima – subiectul pasiv este membru de familie.”, a fost o parte din prezentarea președintelui Tribunalului Bihor.
Precizăm că Noul Cod Penal, spre deosebire de cel anterior, cuprinde capitol special dedicat ”infracțiunilor săvârșite asupra unui membru al familie”, în cadrul căreuia avem articol intitulat ”Violența în familie”.
NCP
Art. 199 Violența în familie
(1) – Dacă faptele prevăzute în art. 188, art. 189 și art. 193-195 sunt săvârșite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.
(2) – În cazul infracțiunilor prevăzute în art. 193 și art. 196 săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Art. 188
(1) – Uciderea unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) – Tentativa se pedepsește.
Art. 189
(1) – Omorul săvârșit în vreuna dintre următoarele împrejurări:
a. cu premeditare;
b. din interes material;
c. pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la
executarea unei pedepse;
d. pentru a înlesni sau a ascunde săvârșirea altei infracțiuni;
e. de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativă la infracțiunea de
omor;
f. asupra a două sau mai multor persoane;
g. asupra unei femei gravide;
h. prin cruzimi, se pedepsește cu detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea
exercitării unor drepturi.
(2) – Tentativa se pedepsește
Art. 193
(1) – Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.Noul Cod Penal.
(2) – Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) – Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Art. 194
(1) – Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecințe:
a. o infirmitate;
b. leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c. un prejudiciu estetic grav și permanent;
d. avortul;
e. punerea în primejdie a vieții persoanei, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) – Când fapta a fost săvârșită în scopul producerii uneia dintre consecințele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) și lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) – Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (2) se pedepsește.
Art. 195 – Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 și art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.