fbpx

Gheorghiță Mateuț răspunde la glume: ”Pentru mine, profesional, este cea mai bună perioadă”

Celebrul avocat clujean Gheorghiță Mateuț a vorbit într-un scurt interviu pentru CLUJUST.ro despre anul ce a trecut, în care a avut trei clienți de notorietate condamnați definitiv la ani grei de închisoare.

În ciuda acestui fapt, avocatul și profesorul Mateuț spune că traversează cea mai bună perioadă a carierei și că valoarea unui avocat nu este dată de soluțiile instanțelor, ci de prestația lui. Despre soluții spune că sunt resposabilitatea magistraților care le pronunță. Mai mult, Mateuț spune că cea mai mare realizare a avut-o în dosarul lui Dan Voiculescu. Vedeți mai jos despre ce este vorba.

Captură Times New Roman
Captură Times New Roman

Sentința definitivă de 10 ani de închisoare primită de mogului media Dan Voiculescu în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare l-a adus pe avocatul Gheorghiță Mateuț în rolul de ”vedetă” în cunoscuta publicație online de satiră Times New Roman. Puteți vedea pamfletele AICI și AICI.  ”Faptul că l-a ajutat pe Dan Voiculescu să primească pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod Penal pentru spălare de bani, 10 ani cu executare, l-a propulsat pe avocatul Gheorghiță Mateuț direct în inimile românilor”, scrie TNR. Dar Gheorghiță Mateuț spune că știe de glumă.

INTERVIU

Ați văzut că au apărut glume cu dumneavoastră în ultima vreme. Cum comentați?

Da, știu, am văzut. Nu pot să spun decât că mă simt flatat că se fac astfel de glume pe seama mea, înseamnă că, cel puțin pentru cei care scriu, contez și asta e mare lucru, pentru că dacă nimeni nu te pomenește înseamnă că nu exiști. Dacă cineva te menționează și mai fac și poante și bancuri înseamnă că exiști.

La modul serios, considerați că ați avut o perioadă mai nefastă?

Nu, cea mai bună perioadă este cea de acum, așa o consider. Pentru mine, profesional, este cea mai bună perioadă, chiar dacă au fost condamnări pentru că se știe sunt cazuri de notorietate, în care sunt implicați persoane importante, cu miză mare, metiatizări, discuții, oameni politici pentru care magistrații care au dat soluțiile și-au asumat responsabilitatea, astfel că ar trebui întrebați magistrații.

Sunteți mulțumit de cazul Voiculescu?

Știți care este părerea mea și nu mai e doar părerea mea. A fost complet de divergență, adică a existat un judecător de marcă din cadrul Curții de Apel București care mi-a dat dreptate în sensul că instanța nu a prezentat nicio garanție de independență și de imparțialitate, compunerea a fost nelegală. Toate măsurile care s-au luat au fost abuzive. Au avut la bază o pornire subiectivă care este străină ideii de justiție. Sunt muțumit că un judecător mi-a dat dreptate. A fost o cauză care a trecut de examenul de admisibilitate, a mers pe fond, s-a judecat de un complet de divergență, ceea ce pentru mine este o mare realizare. Dacă vreți să mă credeți, este poate cea mai mare realizare pe care eu am avut-o, în pofida rezultatului final, pe care și-l asumă magistrații, nu eu. Eu n-am ce să-mi reproșez din punct de vedere profesional, ci dimpotrivă.

Și de cazul Apostu?

Și de cazul Apostu la fel. Păi am avut achitare parțială la prima instanță și în apel …mă rog..dar prestația unui avocat nu se măsoară în soluții, care nu sunt ale avocaților, sunt ale magistraților. Valoarea se măsoară prin prestație, deci eu așa văd. Și astea sunt.. să le spunem pe nume..sunt cazuri delicate..sunt sigure.. ăsta-i adevărul.

Sunt gata condamnați?

Unii sunt. (râde)

În 2014 știți câți clienți ați avut?

Nu știu, dar am avut numai unul și unul, cu miză mare. Și chiar în acest context, eu apreciez că a fost bine. Prestațiile eu mi le asum, dar soluțiile nu.

Cum faceți față atâtor cazuri?

Prin muncă. Cu echipa de avocați pe care o am, de la Cluj și de la București. În principal Clujul.

V-ați gândit să vă luați o vacanță?

În permanență. Abia aștept, am obosit. Cele mai bune sunt cele neprogramate. Nu poți să programezi, că nu se știe.

Este acea modă cu ”un an sabatic”?

Nu, nu e cazul la mine. Trebuie să mă mențin acolo.. în ceafa lor.

Aveți în negociere vreun client nou celebru?

Urmează, am, dar nu pot să vă spun cine (râde).

Condamnații

În 2014, avocatul Gheorghiță Mateuț a avut trei clienți persoane publice care au primit condamnări definitive: Mai întâi, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. După un proces care a durat mulţi ani, decizia Curţii Supreme a venit în ianuarie 2014 – cinci ani de închisoare.  În iulie, fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, după ce stătuse zece luni în arest preventiv, a fost condamnat în final la patru ani şi şase luni de închisoare. Iar în august, a venit rândul ”greului” Dan Voiculescu, care a primit 10 ani de închisoare în dosarul ICA.

Acum doi ani, fostul deputat George Becali a fost şi el reprezentat de Gheorghiţă Mateuţ într-unul dintre dosarele de corupţie. În cazul Valiza, fostul europarlamentar a fost condamnat definitiv, după o achitare în primă instanţă, la trei ani de închisoare pentru dare de mită. În 2012, fostul premier Adrian Năstase i-a fost client lui Gheorghiţă Mateuţ într-unul dintre dosarele care i-au adus o condamnare cu executare. Este vorba despre cazul Trofeul Calităţii, în care fostul sef al Executivului a primit o pedeapsă cu doi ani de închisoare.

Gheorghiță Mateuț este avocat în Baroul Arad, dar cabinetul său principal este la Cluj. De asemenea, este profesor de procedură penală la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, unde este doctor de peste 20 de ani, și mai este și formator la Institutul Național al Magistraturii.

Comments

comentarii

Realitatea Plus a fost amendată de CNA cu 20.000 de euro pentru că l-a lăsat pe Călin Georgescu să propage o teorie a războiului.... Citește mai mult
Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa şi apropiat al lui Călin Georgescu, a fost scos încătuşat, duminică seară, din sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, după mai multe ore de audieri.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Glumele cu Mateut a aparut tocmai datorita reputatiei de infailibil pe care o avea la inceputul anilor 2000

Lasă un răspuns