fbpx

UTAI Cluj, structura IGPR care realizează profiluri de infractori, a contribuit la destructurarea unei noi grupări de anvergură

Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor (UTAI) Cluj, structura IGPR care realizează profiluri de infractori, a contribuit la destructurarea unei noi grupări de anvergură, care a dat un jaf ca în filme, de 2 milioane lire sterline, în Londra. Polițiștii de la UTAI Cluj au ajutat în trecut la prinderea celor din ”Academia Infractorilor.

La data de 25 iunie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale au efectuat un număr de 28 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași, Neamț, Suceava, Brașov, Bihor și municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt calificat.

”La data de 24.02.2017, procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi furt calificat, fapte constând în aceea că, membrii unui grup infracţional organizat constituit din cetăţeni români, au săvârşit o infracţiune de furt calificat prin efracţie, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, în care au fost sustrase cărți valoroase, respectiv aproximativ 260 de volume, prejudiciul estimat de autorităţile britanice fiind de circa 2.000.000 lire sterline, toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării.

În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că, în presa britanică, preluată şi de către mass – media din România, a apărut ştirea conform căreia în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie 2017, „un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil, realizând pătrunderea de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoarele coborând în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mișcare.

Conform datelor obţinute ulterior, s-a stabilit faptul că, cel puţin trei suspecţi, au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut 4 găuri în acoperișul clădirii şi au coborât în rapel. Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în 4 paleţi, din această locaţie; aceştia se aflau în tranzit către o expoziție de carte din Los Angeles. Unul dintre paleți provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german.

De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conținea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecți pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit de către autori.

Pe calea cooperării judiciare internaționale, în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, a fost încheiat un Acord Comun de Anchetă ,,Brookes’’, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi  Marea Britanie – Serviciul De Procuratura al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, grupul infracțional organizat format din cetățeni români, la care ulterior au aderat și cetățeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României și a acționat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracțiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare și efracție la  diferite depozite de pe teritoriul Regratului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul dosarului din România fiind investigate faptele reținute în sarcina a 5 suspecți de cetățenie română.

Prejudiciul total pentru faptele reținute în sarcina suspecților a fost estimat la suma 1.945.829 euro, stabilindu-se că cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

La data de 25.06.2019, procurorii DIICOT-Structura centrală, au dispus reţinerea unui număr de 4 inculpaţi care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

În cadrul echipei comune de anchetă au fost desfășurate activități simultane de destructurare a grupării, inclusiv pe teritoriul Angliei și Italiei.

Sprijinul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar pe cale polițienească de Europol.

Acțiunea desfășurată pe teritoriul României a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Investigaţii Criminale și structurilor de investigații criminale din inspectoratele de poliție județene Neamț, Iași, Suceava, Brașov și Bihor, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de investigare financiară a grupurilor de criminalitate organizată, Serviciul de combatere a criminalității informatice şi UTAI Cluj.”, se arată în comunicatul DIICOT.

Despre UTAI Cluj

UTAI Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 2006. Poliţiştii acestei structuri din cadrul IGPR, cu sediul în Cluj-Napoca fac profilul unor infractori implicaţi în trafic de persoane, de minori, droguri, proxenetism, crime şi altele, realizând analize care duc la sprijinirea identificării autorilor, un caz important fiind ”Academia Infractorilor”.

Şeful structurii, comisar-şef de poliţie Daniela Păcurar, declara în 2018 pentru Mediafax că analizele efectuate conduc, de asemenea, şi la identificarea unor elemente de probă noi în administrarea anchetelor.

”Unitatea noastră a avut o contribuţie importantă în ceea ce priveşte soluţionarea unui număr mare de dosare penale, prin realizarea de analize operaţionale care sprijină activitatea organelor judiciare în identificarea autorilor infracţiunilor, precum şi în identificarea unor elemente de probă noi în administrarea anchetelor, atât în cazul infracţiunilor care au vizat viaţa, integritatea corporală sau sănătatea, cât şi în cazul infracţiunilor îndreptate împotriva patrimoniului”, a explicat Daniela Păcurar.

Potrivit acesteia, analiştii UTAI Cluj-Napoca sprijină investigaţii penale din sfera criminalităţii organizate – trafic de persoane, trafic de minori, infracţiuni de trafic de droguri de risc şi mare risc, proxenetism, criminalitatea informatică, din domeniul infracţiunilor judiciare – infracţiuni de omor, tâlhărie, infracţiuni de furt calificat, infracţiuni de înşelăciune, dar şi din sfera criminalităţii economico-financiare.

Astfel, produsele analitice realizate la nivelul unităţii clujene au ajutat la destructurarea unor grupuri infracţionale care au comis fapte de natură penală pe raza judeţului Cluj, pe raza altor judeţe din ţară, dar şi pe teritoriul altor state.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina