clujust.ro

Unele curți blochează ieșirile provizorii din penitenciare pe calea contestației în anulare

Unele curți invocă o sesizare a CA Brașov către Înalta Curte pentru a bloca ieșirile provizorii din penitenciare în cazul admiterii în pruncipiu a contestațiilor în anulare ca urmare a invocării deciziilor CCR pe prescripție.

”În înțelepciunea si ingeniozitatea lor, ambele desăvârșite, instanțele au găsit o metodă de a bloca ieșirile provizorii din penitenciare pe calea contestației în anulare prin care se invoca prescriptia potrivit Decizilor 297/2018 si 358/2022 ale CCR.

Până acum, în marea majoritate a cazurilor, odată cu admiterea în principiu a contestației în anulare se dispunea și suspendarea executării pedepsei, cel puțin până la soluționarea pe fond a contestației în anulare, care de regula era stabilita la un termen ulterior datei de 25.10 când problema prescripției ar urma să fie tranșata de ICCJ. Cu toții știți nenumăratele cazuri în care până acum s-a ieșit din penitenciar, fie și numai temporar, invocându-se incidența deciziilor CCR pe prescripție.

Mecanismul identificat de instanțe (unele cel puțin, dar informațiile spun ca se generalizează) este acela ca invocandu-se o sesizare a ICCJ dispusă de CA Brasov la 08.08.2022 cu termen de solutionare la 11.11.2022 – sesizare exact pe chestiunea admiterii în principiu și căreia i s-au adăugat altele 2 ale CA București – să se dispuna suspendarea contestatiilor in anulare aflate in faza de admitere in principiu, fara a se mai discuta astfel suspendarea executării hotărârii.

Ieri am întâlnit 3 astfel de suspendări la un singur complet al Curții de apel București, dispuse ca urmare a punerii ei în discuție din oficiu de către complet, și înțeleg că este deja o practică. Alte suspendării identice s-au dispus la CA Craiova, CA Cluj și evident CA Brașov.”, a informat avocatul Adrian Toni Neacșu.

Comments

comentarii

Un accident a avut loc duminică noapte în localitatea Bucea din comuna Negreni. O adolescentă de 14 ani a murit în urma impactului.... Citește mai mult
Asta da dovadă de civilizație și de respectarea regulilor de circulație! După trotinetele aruncate în Canalul Morii, a venit rândul trotinetelor parcate în mijlocul străzii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!