CSM a constatat ”existența indiciilor” cu privire la încălcarea Codului dentontologic de către un tânăr judecător din Iași care a scris mai multe articole critice, în stil pamfletar, la adresa Consiliului.
Judecătorii din CSM au luat în discuție ”Lucrarea Inspecției Judiciare nr.24-47– Raportul Inspecției Judiciare privind încălcarea de către un judecător a normelor Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor”
Soluţia: ”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a constatat existența indiciilor cu privire la încălcarea de către domnul Ciocan Costică-judecător în cadrul Judecătoriei Iași a normelor de conduită prevăzute de art.17 și art.18 alin.(2) din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor şi a acordat termen pentru soluţionare la data de 18 septembrie 2024, ora 12.00.”
Costică Ciocan, intrat în magistratură în 2022 la 29 de ani, a lansat mai multe atacuri la adresa Consiliului Superior al Magistraturii, într-o serie de articole scrise într-un stil propriu. Ținta principală a atacurilor judecătorului Ciocan a fost judecătorul Daniel Grădinaru, cel care în 2023 a ocupat funcția de președinte al CSM. Nu scapă de atacurile judecătorului Ciocan nici judecătoarea Denisa Angelica Stănișor, actual președinte al CSM.
Extrase din articolele judecătorului Costică Ciocan:
„Vestea bună: „cel mai important om din Magistratură” îndestulat de propria glorie a mandatului său curat-constituțional, care a aruncat într-un con de umbră evenimente istorice de seamă, precum Revoluția Culturală din China (1966-1976) sau Revoluția Bolșevică din Rusia (1917), a decis, voluntar, fără suspiciuni de constrângere, să lase din mâini frâiele puterii pentru a urma o cale cel puțin la fel de înaltă: răspândirea iubirii și a păcii în lume, după modelul Maicii Tereza și a Sfântului Francisc de Assisi.”
Este vorba despre fostul președinte al CSM, pe care judecătorul Ciocan îl numește „Stăpânul”, „El Chapo”, „Sanctitatea Voastră”, „Comandante”, „Mărite Suveran”
„Ne-aţi arătat calea pe care vom merge, trimițându-ne câte un răvaș nesemnat pe WhatsApp ori un bilet de dragoste care purta mirosul palmelor dignităţii! Mâna de fier cu care ne-aţi condus, Dumnezeule! Ce se va întâmpla cu noi de acum înainte? Cine vă va putea înlocui? Eram copiii Tăi, iar clevetitorii afirmau că duceţi Magistratura la pierzare, când, de fapt, ne-aţi salvat de Răul Suprem!
Slăvit Împărat, vina mea personală și a tovarășilor mei (paznicul de noapte al Casei Dosoftei şi doamna casieră a Ateneului Tătăraşi) este că nu v-am iubit destul, având unele momente de slăbiciune când, poate, ne-am îndoit de Sublima Înţelepciune. (…)
Vestea rea: după expirarea duratei mandatului, postul de președinte al Înaltului For nu va rămâne vacant, aşa cum ne-am fi aşteptat, pentru o aliniere firească, morală şi solidară la situaţia de personal precară a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor din ţară. Nu şi nu! Postul va fi ocupat și iacătă intră în scenă, la fel de grațios, Doamna Academician, distrugând orice mit despre conducerea falocentrică a puterii judecătoreşti. În 2024, ţineţi-vă bine!”
„Doamna Academician” este o ironie adresă actualei șefe a CSM, judecătoarea Denisa Angelica Stănișor.
Într-un alt articol, criticând în același stil pamfletar felul în care este administrată justiția, judecătorul Costică Ciocan îi numește pe șefii sistemului „mamiţica, tanti Miţa și tânărul Goe”.
„Trăim în țara valorilor întoarse! Citesc cu uimire adresa garantului independenţei Justiţiei: Calea Plevnei. Își mai amintește cineva ce s-a realizat la Plevna? Acolo România şi-a proclamat independența faţă de Imperiul Otoman. Cum a reuşit? Cu pierderi de oameni, vărsare de sânge şi curaj. În 2023, în Calea Plevnei, s-au adunat laolaltă Laşitatea, Incompetenţa şi Mediocritatea. Este locul de unde se dorește „împărțirea sărăciei”, (…) „care ar putea ajuta la rezolvarea unor situații punctuale stringente” („Ei! cum le spui dumneata, să tot stai s-asculţi; ca dumneata, bobocule, mai rar cineva!”).
Strategia împarte sărăcia reprezintă o altă dovadă de amatorism pe lângă cea furnizată de „chemarea la glie” a pensionarilor judecători, care au devenit o paria a unui sistem pe care l-au servit bine, rău, aşa cum au ştiut şi au putut. Potrivit declarației „celui mai important om din Magistratură”, referitoare la modificările legislative din domeniul pensiilor de serviciu: „din partea judecătorilor şi procurorilor în funcție, la nivel de CSM feedback-ul este bun. Noi nu avem persoane care să nu fie mulțumite. (…) Din ce am înțeles eu, nemulțumiți sunt foștii colegi, care acum sunt pensionari și care au beneficiat de anumite pensii, mai mari, care acum urmează să scadă. Se face o impozitare şi va fi o scădere.” Pentru o astfel de poziție care exprimă profundul respect faţă de cei aflaţi la pensie, într-o societate ideală, secretarul general ar fi trebuit să se autodetaşeze ca judecător în Kamceatka sau în Insulele Kurile, măcar pentru 45 de ani. (…)
V-aş numi „Groparul judecătoriilor”, dar ar fi presupus să săpaţi groapa justiţiei cu propriile mâini. Garantul independenţei este însă perspicace. El nu se murdărește pe mâini, nu ia hârlețul în mână, nu îngenunchează, ci angajează pe altcineva. Sunteți un veritabil antreprenor de pompe funebre. Reflexul a fost până acum de a critica, în mare măsură, partidele politice („clasa politică”), care ar fi fost vinovate de așezarea la cinci metri sub pământ a Justiţiei („au dorit dintotdeauna subjugarea puterii judecătoreşti”). Dacă este adevărat ceea ce spuneţi „pe surse”, acestea nu ar fi reuşit să o facă în toţi anii de până acum fără complicitatea şi incompetența reprezentanților puterii judecătoreşti, dublate de frica sistematic indusă corpului profesional al magistraților”.
În aprilie, Costică Ciocan a lansat al treilea volum de poezie: ”Dansul îngerului păzitor”