Un medic executat pentru pensia alimentară plătită se simte discriminat de instanță

Scenariu de telenovelă între un tânăr medic din Satu Mare, care lucrează în Cluj, și o asistentă. Cei doi au avut o aventură din care a rezultat un copil, pentru care medicul plătește pensie alimentară din martie 2013. Deși a plătit lunar, s-a trezit în februarie anul acesta că este executat silit, la cererea mamei. O judecătoare de la Judecătoria Satu Mare i-a respins cererea de suspendare a executării, motiv pentru care se simte discriminat.

Doctorul, în vârstă de 32 de ani, la care nu-i vom da numele din motive lesne de înțeles, susține că a plătit de bună voie pensia de intretinere de 1/4 din veniturile sale nete către mama copilului, in baza hotărârii judecătorești din 2013, prin care acesta a fost obligat sa recunoască minorul. El a arătat la instanță că a plătit lunar cu ordin de plata la bancă in contul mamei, o asistentă de 36 de ani. Însă, într-o zi spre sfârșitul lunii februarie, s-a trezit cu somație de la un executor judecătoresc din Satu Mare cum că nu și-ar fi indeplinit obligația. Medicul a cerut suspendarea executării până la judecarea contestației la executare depuse la Judecătoria Satu Mare, căci acolo are domiciliul.

”Continuarea executării silite ar conduce la îmbogăţirea fără justă cauză a intimatei C.M. (…)  Din chitanţele de depunere în numerar pe perioada Martie 2013 – Ianuarie 2015 rezultă că subsemnatul mi-am îndeplinit de bună voie obligaţiile stabilite în titlul executoriu constând în plata cheltuielilor de judecată şi a întreţinerii minorului în cuantum de ¼ din veniturile mele nete. Menţionez că pentru luna Februarie 2015 încă nu am primit salariul. (…) Nu în ultimul rând, arăt că în urma demersurilor făcute de intimată la cei doi angajatori în luna Decembrie 2014 subsemnatul am achitat de două ori obligaţia de întreţinere, o dată voluntar, iar a doua oară prin reţinerile efectuate de angajatori la cererea intimatei, care i-a indus și pe aceștia în eroare.”, se precizează în cererea de suspendare.

O judecătoare a respins cererea de suspendare pe motiv ca este in ”interesul minorului” ca executarea silită să continue, deși acesta a fost plătit. Doctorul făcuse anterior cerere către spital ca banii să fie virați in fiecare luna mamei minorului. ”Analizând argumentele invocate de contestator, fără a face o cercetare detaliată a tuturor elementelor vizând actele de executare silită (acestea urmând a fi avute în vedere cu ocazia soluţionării contestaţiei la executare), instanţa constată că, nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 719 alin. 1 Cod procedură civilă iar contestatorul nu a făcut dovada existenţei unor motive temeinice pentru a dispune suspendarea executării silite. La aprecierea existenţei motivelor temeinice, instanţa a avut în vedere atât interesele legitime ale contestatorului cât şi ale intimatei, interesul superior al minorului C. P. în favoarea căruia s-a stabilit obligaţia de plată a unei pensii de întreţinere din partea contestatorului, faptul că nu au fost dovedite existenţa motivelor temeinice care să justifice iminenţa producerii unui prejudiciu în patrimoniul contestatorului sau a unei vătămări iremediabile ori greu de înlăturat, dacă măsura suspendării nu ar fi dispusă. Suspendarea executării silite este supusă unor condiţii restrictive, este şi trebuie să rămână o măsură cu caracter excepţional.”, se arată în motivare.

Pe lângă că este pus într-o situație ingrată, medicul este obligat să plătească și cheltuieli de executare silită. In plus, ii este urmarită inclusiv bursa de medic rezident, care, potrivit avocatului medicului, nu este urmăribilă în astfel de situații: ”Din cuprinsul dispozițiilor art. 18 alin. (2) din O.U.G. nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice rezultă că bursa de rezidenţiat în cuantum net de 670 lei are destinație specială, de vreme ce aceasta este acordată exclusiv medicilor rezidenți și nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.”

Doctorul spune că se simte discriminat in raport cu mama minorului, fiind convins că dacă situatia ar fi fost invers, executarea ar fi fost suspendată. ”Incă în justitie există o discriminare intre tați și mămici”, a precizat acesta sub protecția anonimatului. Bărbatul se gândește serios să apeleze la asociația T.A.T.A – Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor, care luptă împotriva discriminării taților de către instituțiile statului.

Comments

comentarii

Avertizare Cod galben de averse, descărcări electrice şi vijelii în zona de munte a Clujului și alte județe din țară.... Citește mai mult
A murit actorul american James Earl Jones, cunoscut pentru că a dat voce personajului Darth Vader din seria de filme „Star Wars”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns