Un constructor ”inovează”: Ridici bloc de 8 etaje și apoi consolidezi structura de rezistență

Constructorul mai multor blocuri pe terenul fostei fabrici de porțelan Iris a fost nevoit să efectueze lucrări de consolidare a structurii de rezistență după ce a ridicat un imobil de 8 etaje și cumpărătorii locuințelor au observat că se crapă pereții. Coaliția pentru Urbanism a realizat un studiu care arat că există o rotire a întregii structuri. După ce a intervenit și Inspectoratul de Stat în Construcții, defecțiunile au fost remediate, schimbându-se însă conformația apartamentelor.

Situația imobilului de locuințe de pe strada Oașului nr. 86 – 90 a fost documentată de către Coaliția pentru Urbanism (Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului – APUC, Asociația Centrul pentru Mediul Construit – CMC și Asociația Plusminus):

„Dacă despre abuzurile urbanistice asupra orașului s-a tot scris în ultimii câțiva ani, despre calitatea construcțiilor s-a discut relativ mai puțin. În luna februarie 2016, într-unul dintre ziarele locale clujene a apărut informația că un imobil de locuințe colective din cartierul Iris are probleme structurale, iar persoanele care au semnat contracte pentru respectivele apartamente riscau să fi cumpărat un bloc cu grave deficiențe care le-ar fi putut pune în pericol chiar viața. Considerând implicațiile posibile ale acestei situații, un grup de ONG-uri, parte a Coaliției pentru Urbanism, rețeaua de organizaţii şi grupuri civice din România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului, fondată la începutul lui 2016, s-au sesizat și au încercat să acționeze pentru clarificarea acestui caz și pentru a vedea ce soluții pot avea cei care au semnat deja contractele pentru apartamentele din acest imobil”, au precizat reprezentanții Coaliției.

Pe strada Oașului nr. 86–90, pe terenul fostei fabrici de porțelan Iris se construiește un ansamblu de locuințe colective, din care primul imobil este aproape de finalizare.

În urma unei vizite la fața locului și a consultării cu persoane specializate, reprezentanții Coaliției pentru Urbanism au constatat următoarele:

  • Construcția imobilului de locuințe de pe strada Oașului, nr.86 – 90, regim de înălțime S + P + 7E + ER prezintă defecte de execuție vizibile, existând o rotire a întregii structuri către colțul de NV al construcției datorată posibil unei cedări a unui stâlp din partea de NV la unul dintre etaje sau a unor probleme apărute în terenul de fundare care a dus la tasări inegale. Acest lucru poate afecta buna funcționare a clădirii și se poate ajunge până la colaps.
  • Am constatat că se efectuează lucrări de remediere prin introducerea unor grinzi suplimentare de beton armat după finalizarea planșeelor, neexistând o legătura între acestea și cadrele de beton – structura de rezistență principală. În plus, aceste grinzi nu sunt legate de reazemele principale – grinzile și stâlpii cadrelor de beton – ci sunt rezemate pe închiderile din zidărie cu goluri. În plus, deși se efectuează lucrări la stâlpii de beton armat de la subsol acestea nu pot redresa rotirea deja evidentă a blocului, ci doar eventual stabilizarea structurii.
  • Lucrările efectuate la interior pentru eventuala stabilizare a construcției pot duce la nefuncționalitatea clădirii, a scăderii înălțimii libere din apartamente sub nivelul minim admis prin legea nr.114/1996 (legea locuinței).

Acțiunile întreprinse de ONG-iști

Considerând că este o problemă deosebit de gravă ce ține de Inspectoratul de Stat în Construcții, ONG-iștii au depus la instituție o cerere de informare pentru a vedea dacă au fost realizate procese verbale pentru fazele determinante, ce observații au fost făcute de către inspectorul ISC atribuit acestei lucrări și ce dispoziții au fost date de către inspectorul ISC în vederea continuării lucrărilor și o sesizare pentru verificarea lucrărilor la fața locului și constatarea dacă aceste lucrări sunt executate conform standardelor și normelor în vigoare, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție

Răspunsul ISC

La cererea de informare, ISC a răspuns că elementele observate în cadrul unui control din august 2015, deși importante, nu au oferit nici un element de îngrijorare privind stabilitatea structurii, poate doar lipsa trecerii în condica de betoane a rezultatelor încercărilor.

Răspunsul la sesizarea depusă însă a confirmat observațiile ONG-iștilor: ”La blocul de pe strada Oașului s-au realizat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, confirmând faptul că aceasta a suferit pe parcursul șantierului și că într-adevăr defectele vizibile de înclinare țin de structura de rezistență și nu de finisaje. Mai mult, acestea nu făceau parte din nici o documentație autorizată, lipsind astfel verificarea necesară oricărui proiect, modificare de proiect, dispoziție de șantier sau detaliu de execuție. ISC a dispus astfel oprirea lucrărilor și expertizarea structurii. S-au dispus amenzi investitorului și constructorului și a fost notificată Primăria Cluj-Napoca privind lucrările efectuate.”

Expertiza realizată ulterior acestui control arată însă că lucrările de consolidare efectuate fac ca imobilul să fie în momentul de față stabil, îndeplinind cerințele de securitate a structurii.

De asemenea, un reprezentant al constructorului, contactat de Clujust.ro, a precizat că nu mai există probleme și că lucrările au fost avizate. Constructorul a negat că ar fi existat vreo rotire a întregii structuri.

Concluziile Coaliției pentru Urbanism

”Chiar dacă structura de rezistență este stabilă, lucru asumat prin semnătură de un expert, rămân însă câteva probleme nerezolvate:

  • Lucrările de stabilizare a construcției au modificat radical interiorul, schimbând conformația apartamentelor. Prezența unei grinzi în plus, a unor șape de egalizare pentru îndreptarea înclinației planșeelor, face ca apartamentele care vor fi luate în primire de noii proprietari să nu semene cu ceea ce au văzut în imaginile și planurile de prezentare. Considerăm că așteptările acestora au fost înșelate și au toate motivele să denunțe contractele în instanță.
  • Sunt șanse ca apartamentele în momentul de față să nu mai respecte legea locuinței și Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

Cazul Oașului ne arată nivelul de calitate a noilor construcții din Cluj-Napoca. Ne putem gândi câte din noile blocuri ridicate în Cluj respectă cerințele de calitate. Chiar dacă nu ne gândim la o situație flagrantă precum aceasta, ne putem întreba câte construcții au probleme structurale, de calitate a finisajelor, de accesibilitate, de siguranță la incendiu, pe care cei care le cumpără, care de cele mai multe ori nu beneficiază de o consiliere serioasă și din punct de vedere tehnic înainte de cumpărare, nu le cunosc și care pot fi costisitoare de rezolvat sau care pot fi chiar periculoase.”, se arată în comunicatu semnat de Dragoș Dascălu (Asociația PlusMinus), Mihai Racu (Centrul pentru Mediul Construit) și Elek Levente (Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului)

Cine sunt investitorii

Autorizația blocului în discuție a fost emisă de Primăria Cluj-Napoca în 16 martie 2015 pe numele societății Geromed SA din Mediaș, cea care a pus mâna la începutul anilor 2000 pe fabrica de porțelan Iris și a închis-o. În ultimii ani s-au construit câteva blocuri în locul fabricii și mai urmează altele. Acționarii Geromed și-au împărțit terenul de circa 3 hectare. Astfel, peste 9.000 mp pe care se ridică blocul cu probleme alături de alte două au trecut recent de la Geromed la Mondeo Residence SRL din Bistrița. Aceasta este firma unui acţionar Geromed, Viorel Marcel Hosu. Alte părți din teren au ajuns la MFM Construct din Cluj, deținută de Constantin Moraru – acţionar şi director general Geromed, și la Fundaţia Creştină Pro Deo cu sediul în Cluj-Napoca. De alfel, se știe că investitorii sunt membri marcanți ai comunității penticostale din Cluj.

bloc geromed oasului (7)

geromed

Comments

comentarii

Simona Halep va evolua alături de Andre Agassi și Steffi Graf într-un meci demonstrativ în cadrul Sports Festival 2024. Halep a fost întâmpinată de primarul Emil Boc pe Aeroportul Cluj.... Citește mai mult
Astăzi, 14 iunie, începe la Cluj-Napoca, Festivalul Internaţional de Film Transilvania.... Citește mai mult

Lasă un răspuns