fbpx

Absurd: Un clujean a pierdut un proces la București din cauză că Judecătoria Sectorului 6 e în Sectorul 1!

Pățania unui clujean cu proces în București: Judecătoria Sectorului 6 i-a anulat cererea ca netimbrată deși el a plătit taxa de timbru la Trezoreria Sectorului 6, dar instanța a precizat în motivare că trebuia în contul Trezoreriei Sectorului 1, căci judecătoria Sectorului 6 are sediul în Sectorul 1.

Simon Janos a chemat în judecată o firmă din București care produce contoare, cerând Judecătoriei Sectorului 6 să-i acorde despăgubiri de 3000 lei. Pentru asta, a achitat taxa judiciară de timbru în valoare de 215 lei la Trezoreria Sectorului 6 București.

În Sentința Civilă NR. 7355 din data de 25.10.2019 a Judecătoriei Sectorului 6 București se arată următoarele:

”Instanţa constată că, deşi reclamantul a fost citat cu menţiunea de a depune taxa de timbru în cuantum de 215 lei la Trezoreria Unităţii Administrativ Teritoriale în care îşi are sediul Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, respectiv DITL Sector 1, reclamantul nu a depus dovada achitării acesteia, motiv pentru care invocă excepţia netimbrării cererii şi rămâne în pronunţare asupra acesteia. (…)

Analizând excepţia nelegalei timbrări ale cererii, instanţa o apreciază ca fiind întemeiată, pentru următoarele considerente:

Referitor la condiţiile de exercitare a acţiunii civile, instanţa reţine că potrivit dispoziţiilor art. 33 alin. 1 din O.U.G. nr. 80/2013, taxele de timbru se plătesc anticipat, iar alineatul următor prevede că, în ipoteza în care taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal în momentul înregistrării acţiunii, instanţa îi va pune în vedere reclamantului să timbreze cererea în cuantumul stabilit de instanţă.

De asemenea, potrivit art. 40 din O.U.G. nr. 80/2013: „(1)Taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local “Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru”, al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitorului taxei. (2) Dacă persoana care datorează taxa judiciară de timbru nu are nici domiciliul, nici reşedinţa ori, după caz, sediul în România, taxa judiciară de timbru se plăteşte în contul bugetului local al unităţii administrativ teritoriale în care se află sediul instanţei la care se introduce acţiunea sau cererea.”

Instanţa reţine că reclamantul a depus la dosarul cauzei, la fila 56, dovada achitării unei taxe de timbru în cuantum de 215 lei, în bugetul Trezoreriei Sectorului 6 Bucureşti, în timp ce Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti are sediul în Sectorul 1 Bucureşti.

Ca urmare a comunicării către instanţă a faptului că nu domiciliază în Cluj Napoca, ci în Ungaria (notă telefonică – fila 71, e-mail – fila 72), instanţa i-a pus în vedere reclamantului să facă dovada achitării unei taxe judiciare de timbru în cuantum de 215 lei în contul Trezoreriei Sectorului 1 Bucureşti (rezoluţie – fila 74). Rezoluţia de la filele 79-80 a fost comunicată reclamantului pe adresa sa de e-mail, după cum rezultă din înscrisurile de la fil. 81-83 şi 89-91 din dosar.

Cu toate acestea, până la primul termen de judecată, reclamantul nu a depus dovada achitării unei taxe judiciare de timbru în cuantum de 215 lei în contul Sectorului 1 Bucureşti.

Potrivit art. 197 C.p.c., „În cazul în care cererea este supusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se ataşează cererii. Netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrage anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii”.

Pentru aceste motive, instanţa va admite excepţia nelegalei timbrări şi va anula cererea, ca netimbrată.”

După ce a primit sentința, clujeanul s-a adresat serviciului finanțe și taxe locale din Primăria Sectorului 6 pentru a transfera banii în contul de la Sectorul 1 sau să-i returneze banii.

Simon Janos a atacat sentinta cu recurs.

Comments

comentarii

Care sunt banii „adevărați”, cei de hârtie sau cei de pe card? Eugen Rădulescu, director la Banca Națională, relatează o povestioară despre schimbarea mentalităților.... Citește mai mult
Weekend-ul acesta se anunță a fi unul plin de evenimente pentru clujeni. De la tur ghidat prin oraș cu ocazia Dragobetelui, la piese de teatru și concerte.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!