Un avocat și un economist au fost obligați la plata a peste 300.000 euro către 23 de muncitori ai unei companii falite

Un tribunal obligă, în premieră, lichidatorii judiciari ai unei societăți (un avocat și un economist) să răspundă cu propria avere pentru ilegalitățile comise în timpul procedurii falimentului.

Sentința de obligare în solidar a unui economist și a unui avocat, ambii lichidatori judiciari în procedura falimentului voluntar al societății spaniole Luis Loriente SL, menționează că, cei doi au prejudiciat pe cei 23 de foști salariați ai companiei prin acte, omisiuni și neglijență contrare legii, existând o legătură de cauzalitate între prejudiciu și faptele acestora.

În concret, cei doi au refuzat și amânat, fără justificare, plata salariilor compensatorii către muncitorii societății falite, pe motivul că nu ar exista activ suficient.

Însă, în ciuda activului insuficient, în luna februarie 2016, în cadrul procedurii concursale, cei doi au efectuat plăți preferențiale către alți salariați ai societății falite, despăgubindu-i integral, fără a efectua distibuirea corectă a lichidităților. Mai mult, cei doi au distribuit sume și altor categorii de creditori neprioritari înscriși la masa credală.

Legea concursală din Spania obligă lichidatorii judiciari la plata prioritară a drepturilor salariale.

Hotărârea Tribunalului de Primă Instanță și Instrucțiune nr.2 din Cuenca pronunțată la sfîrșitul lunii octombrie 2020, îi obligă pe cei doi, să suporte în solidar cu societatea falită, din averea personală, sumele datorate foștilor salariați, sume cuprinse între 3.800 și 30.000 de euro, în cuantum total de 292.846,06 euro, la care se adaugă dobânda calculată de la data intentării procesului, respectiv din anul 2016.

Tribunalul a decis că cei doi nu au respectat ordinea de preferință la distibuirea sumelor, salariații refuzați fiind discriminați în comparație cu ceilalți, fapt care le-a produs un prejudiciu de natură salarială.

Sindicatul Commissions Workers, la cere erau afiliați cei 23 de muncitori, declară că hotărârea tribunalului este de pionierat, deoarece nu există precedente judiciare prin care un administrator judiciar să fi fost obligat să răspundă cu averea sa pentru prejudiciul cauzat lucrătorilor societății aflate în faliment.

Sentința nu este definitivă, fiind deja atacată la Tribunalul Provincial Cuenca.

Știrea poate fi citită în spaniolă aici.

Comments

comentarii

Joi, 18 iulie, la Primăria Cluj-Napoca a avut loc dezbaterea publică pentru proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim. Concluziile dezbaterii care a ținut 5 ore.... Citește mai mult
Ploaia de sâmbătă după-masă nu i-a speriat pe festivalierii de la Electric Castle.... Citește mai mult

Lasă un răspuns