Acasă » PROCESE » Un afacerist audiat ca martor la Tribunalul Cluj a declarat că a fost amenințat de un procuror DNA

Un afacerist audiat ca martor la Tribunalul Cluj a declarat că a fost amenințat de un procuror DNA

Afaceristul Ioan Baltă din Negrești-Oaș, care deține o societate de reparații drumuri, a fost audiat ca martor în dosarul primarului băimărean Cătălin Cherecheș la Tribunalul Cluj. Martorul a povestit că, în perioada în care era arestat preventiv, ar fi fost amenințat de procurorul DNA care l-a trimis în judecată pe primar.

Ioan Baltă a declarat că a asistat la certuri între Cherecheș și denunțătorul Cristian Șpan, pe considerentul că primaurl îi reproșa lui Șpan că nu îi restituie banii împrumutați. Martorul a spus că crede că primarul nu dorea ca echipa de fotbal, condusă de Șpan, să intre în faliment.

”Știu că clubul avea datorii față de primărie și până nu le plătea primăria nu mai putea să dea bani pentru club. Am asistat la o discuție între inculpat și Șpan în care primul i-a reproșat celui din urmă că nu va mai primi bani, respectiv clubul nu va mai primi bani până când Șpan nu își rezolvă situația financiară a clubului întrucât acestea venea și spunea că a avut diverse cheltuieli fictive în condițiile în are banii îi folosea în alte scopuri și nu pentru activitatea clubului.”, a declarat Baltă.

Acesta a menționat că l-a cunoscut pe Cherecheș în virtutea contractului de colaborare pe care firma lui, XS Sud Compani SRL l-a avut cu Primăria Baia Mare.

Procurorul Ionuț Vasile de la DNA a pus o întrebare mai ciudată: ”Inculpatul Cherecheș venea deseori la sediul firmei lui Baltă pentru a mânca popcorn cu acesta?”

Martorul a răspuns:  ”Domnul Cherecheș a venit la mine la firmă tot în baza relației de colaborare pe care o aveam cu primărie. Este adevărat că secretara știa că inculpatului îi place popcornul și îl servea cu acest produs. Mai mult, inculpatul când venea la mine mă suna și mă întreba dacă am popcorn și îi spuneam că am.”

Baltă a declarat că i-a împrumut și el 10.000 de lei lui Șpan, dar nu i-a mai primit înapoi.  ”Este adevărat că și după arestarea inculpatului i-am cerut de mai multe ori lui Șpan să îmi restituie suma de 10 mii lei pe care i-am împrumutat-o, lucru care nu s-a întâmplat, dimpotrivă Șpan a început să mă și amenințe că poate vreau să ajung și eu ca și inculpatul. Ultima dată din câte rețin, i-am cerut banii în luna iulie 2016, de atunci nu n-am mai întâlnit.”, a spus omul de afaceri.

Ioan Baltă

Avocatul lui Cherecheș, Alexandru Rîșniță, a întrebat dacă în perioada în care Baltă a fost în Arestul Poliției Capitale procurorul de la DNA a mers la el și, dacă da, de ce?

”Am fost arestat timp de 5 luni și jumătate în anul 2013 și în perioada în care mă aflam în Arestul IGPR București am fost audiat de domnul procuror Vasile în calitate de învinuit, într-un alt dosar, aflat pe rolul D.N.A.-ului în care este de asemenea cercetat și inculpatul. Domnul procuror mi-a spus cu acea ocazie că are probe împotriva mea și că voi sta încă 2 ani în stare de arest. Acestea au fost amenințările aduse de procuror.

Revin și arat că am fost audiat la sediul D.N.A. București unde am fost dus la orele 8 din Arest și până la orele 8,30 am fost doar eu și procurorul. În acest interval de timp procurorul mi-a spus ceea ce am relatat anterior, respectiv că sunt probe împotriva mea și că voi sta în arest 2 ani. La 8,30 au venit și avocații deci am fost audiat în prezența avocaților. M-a lăsat de asemenea să discut cu avocatul ales.”, a declarat Ioan Baltă.

Întrebat dacă i s-a propus sau prezentat că ar putea avea o situație mult mai bună dacă l-ar denunța pe primarul Cherecheș, martorul a precizat: ”Domnul procuror Vasile nu mi-a făcut o asemenea propunere. Este vorba de un alt procuror. Domnul procuror Vasile m-a audiat la sediul DNA, unde m-a amenințat așa cum am arătat anterior.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina