fbpx

Uioreanu a primit 20.000 de lei de la Pogăcean la o nuntă

Motivarea Curții de Apel în cazul arestătii lui Horea Uioreanu arată că președintele Consiliului Județean Cluj a recunoscut că a primit 20.000 de lei de la omul de afaceri Vasile Pogăcean. Banii i-au fost dați efectiv la o nuntă, iar Uioreanu susține că erau pentru campania electorală.  Procurorii DNA: ”nu există campanii electorale în fiecare lună”. În schimb Pogăcean, ala cum spunea în interceptări, nu a spus nimic la parchet ”nici să-l tai cu drujba”

EXTRAS DIN MOTIVAREA ÎNCHEIERII JUDECĂTORULUI DE DREPTURI ȘI LIBERTĂȚI DE LA CURTEA DE APEL

În declaraţia de la fila nr. 51 dosar urmărire penală, inculpatul recunoaşte faptul că, în cursul primăverii anului 2014, respectiv în data de 10 mai 2014, s-a întâlnit cu inculpatul Pogăcen cu care a purtat o discuţie legată de campania electorală şi care i-a oferit suma de 20 000 de lei, bani care i-au fost remişi efectiv la o nuntă la care a participat împreună cu Pogăcean Vasile. În cuprinsul aceleiaşi declaraţii inculpatul recunoaşte faptul că se află într-o relaţie apropiată cu Bene de la care, începând cu anul 2012 şi ulterior, a primit diferite sume de bani, fără să poată preciza suma exactă, în aprecierea inculpatului aceasta ridicându-se la 150 000 de lei.

Legat de conjunctura în care a primit aceste sume, în declaraţia de la fila nr. 53, acesta a arătat că prima dată când a primit o sumă de bani de la Bene se aflau în Restaurantul O., iar ultima dată când a primit bani se aflau la Hotelul Meridian. sau poate la sediul firmei lui Bene, iar suma ce i s-a dat a fost de 10.000 lei.

În declaraţia dată cu ocazia soluţionării propunerii de arestare preventivă Uioreanu a prezentat o stare de fapt diferită de cea descrisă în declaraţiile date în cursul urmăririi penale arătând textual „acuzele privind luarea de mită de la inculpatul Pogăcean sunt reale numai sub un singur aspect, adică faptul că am primit suma de 20 000 de lei în timp ce ne aflam la o nuntă în G.H., însă fac precizarea că respectiva sumă mi-a fost dată pentru a o folosi în scopuri electorale şi nu pentru anumite facilităţi. Legat de cel de-al doilea capăt de acuzare arăt că corespunde faptului că am luat în câteva rânduri bani de la inculpatul Bene, de 1, 2, 3 ori, dintre care îmi amintesc suma de 100 000 de lei, primită la finele anului 2012 şi încă de două ori sume mai mici, însă nu-mi amintesc data exactă. Precizez că eu nu am condiţionat primirea acestor sume, că ele mi-au fost avansate doar pentru a le folosi în scopuri electorale şi pentru aceasta eu nu am făcut inculpatului niciun fel de servicii de natură profesională”.

În schimb reprezentantul DNA a precizat că “inculpatul Pogăcean Vasile a remis  inculpatului Uioreanu Horea Dorin  în mai multe tranşe şi nu în scopuri electorale aşa cum s-a susţinut în faţa judecătorului, următoarele sume de bani: la data de 23 mai 2013 suma de 5.000 lei, la data de 24 mai 2013 suma de 5.000 lei, în 3 iunie 2013 suma de 9500 lei, în 6 iunie suma de 4.500 lei, în 5 septembrie 2013 suma de 5.000 lei, în 9 ianuarie 2014 suma de 30.000 lei, în 20 ianuarie 2014 suma de 10.000 lei, în 24 februarie 2014 suma de 2.200 euro şi în 10 mai 2014 suma de 20.000 lei.

Analizând probele dosarului, se poate concluziona că toate aceste sume erau legate de alocări bugetare, aspect care rezultă fără îndoială din cuprinsul înregistrărilor ambientale, o astfel de înregistrare existând pentru întâlnirea din data de 21 martie .. Deci, declaraţiile inculpaţilor referitoare la  sumele arătate nu au nicio susţinere că ar fi fost alocate în scopuri electorale, având în vedere ritmicitatea acestora, aspect care ar atesta că sunt într-o continuă campanie electorală, or, nu există campanii electorale în fiecare lună.

În ceea ce priveşte înregistrarea ambientală, aceasta a fost redată integral în cuprinsul dosarului, iar referatul de arestare preventivă face referire la una dintre conversaţii în cuprinsul căreia inculpatul Pogăcea solicită lui Pop Răzvan „să-i transmită lui Horea că dacă se mişcă lucrurile rapid şi acesta, mă ocup în avans de tăt…” Prin urmare, se discută renegocierea cuantumului procentului avut în vedere iniţial în sensul scăderii acestuia la 10%, inculpatul P. arătând că îi este dificil să facă rost de sume atât de mari. De asemenea, inculpatul Pogăcean îl asigură pe interlocutor că nu va spune nimic „nici să-l tai cu drujba”, atitudine adoptată în cursul audierilor desfăşurate la Parchet. Cu ocazia audierii de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, acesta a arătat că firma sa nu are contracte cu Consiliul Judeţean, aspect care de altfel este real, însă are contracte încheiate cu primării, iar contractele sunt finanţate de Consiliul Judeţean. Drept urmare, nu trebuie să existe o relaţie contractuală directă între SC Sinai Comimpex SRL şi Consiliul Judeţean Cluj”.

pogaceanOmul de afaceri Vasile Pogăcean (foto) a negat în fața judecătorului orice acuză de fapte de corupție și a precizat că Uioreanu nu i-a condiționat niciodată primirea banilor de anumite favoruri.  ”Pe inculpatul Uioreanu Horea îl cunosc din anul 2004, atât eu, cât şi el fiind membrii PNL, însă eu nu sunt un membru activ. La începutul anului 2013 am fost contactat de numitul Pop Răzvan, consilierul inculpatului Uioreanu şi coleg de partid, care mi-a solicitat bani pentru a achita datoriile rămase neachitate din campania din 2012, iar eu i-am răspuns acestei solicitări dându-i, din câte reţin, 40.000 de lei. Personal inculpatului Uioreanu i-am dat o singură dată bani pentru a-i folosi în scopuri electorale, aceasta s-a întâmplat în mai 2014, când întâlnindu-ne la o nuntă i-am dat 20 000 de lei. Cu acea ocazie, inculpatul U. mi-a spus că o să-l sune pe Pop Răzvan pentru a confirma primirea sumei de bani.”, a declarat Pogăcean.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns