Trimis în judecată de DNA Cluj pentru evaziune ficală prin PFA de 1 milion de euro

Un samsar de terenuri din Baia Mare a fost trimis în judecată de DNA Serviciul Teritorial Cluj sub acuzația de evaziune fiscală prin PFA de aproape 1 milion de euro.

Procurorii din cadrul DNA Cluj – Biroul Teritorial Baia-Mare au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a afaceristului Liviu Chira, cu privire la săvâșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriu se arată că ”în perioada aprilie – mai 2008, inculpatul Chira Liviu a înregistrat în contabilitatea PFA Chira Liviu două facturi şi şapte chitanţe fiscale, emise de o societate comercială, care nu a derulat în realitate nicio activitate, în valoare totală de 14.750.050 lei (din care T.V.A. în sumă de 2.355.050 lei), care nu reflectau operațiuni economice reale. Pe această cale, PFA CHIRA LIVIU, administrată de inculpat, și-a diminuat obligațiile de plată față de bugetul statului, cu suma totală de 4.346.225 lei, reprezentând T.V.A. dedus nelegal în sumă de 2.363.025 lei și impozit pe profit în sumă de 1.983.200 lei.”.

În cauză, Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă cu suma de suma de 7.977.673 lei, la care se vor adăuga şi obligaţiile fiscale accesorii. Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparţin lui Liviu Chira. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Numele lui Liviu Chira apare în mai multe tranzacții cu terenuri dubioase, inclusiv cea pentru care a fost condamnat la închisoare fostul primar din Baia Mare, Cristian Anghel. Este vorba de celebrul bloc de pe starda Horea 46A, pentru care Liviu Chira a fost intermediar între proprietarul inițial al blocului și Primăria Baia Mare, prețul imobilului fiind crescut artificial.

O altă tranzacție se leagă de fabrica Romnord. Conducerea ROMNORD a dat unele suprafete de teren catre societatile divizate care si le-au trecut in proprietate. Astfel, firma Angirom si-a inscris dreptul de proprietate pe o suprafata de teren din fosta Fabrica de Caramida de la Tautii de Sus. Suprafata a fost vanduta ulterior lui Liviu Chira, care l-a vandut unor dezvoltatori imobiliari ce planuiau sa ridice acolo un cartier rezidential, la marginea municipiului Baia Mare.

Tot un teren de la fabrica de cărămidă, dar din Tăuții-Măgherăuș, a ajuns în atenția DNA. In 2008, OTP Bank ar fi supraevaluat terenul de 150.000 de euro la circa 3,5 milioane de euro. Terenul era in litigiu de multi ani dar cu ajutorul unui notar a fost vandut unor irlandezi cu suma de 7,5 milioane de euro! Creierul tranzactiei ar fi fost Liviu Chira impreuna cu cativa asociati locali. Potrivit presei locale, Liviu Chira si-a luat din banii aceia un hotel la Constanta. Irlandezii au depus o plangere la DNA Cluj pentru inselaciune.

Comments

comentarii

Comisia Europeană confirmă un deficit mai mare decât anunțase Guvernul pentru 2024. Analiștii se așteaptă la creșteri de taxe.... Citește mai mult
Roma este cuprinsă de doliu și reverență, în timp ce în centrul istoric al orașului se desfășoară ultimele pregătiri pentru înmormântarea Papei Francisc, care a murit luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani.... Citește mai mult

Lasă un răspuns