fbpx

Tribunalul Cluj a sesizat Curtea Constituțională într-un dosar penal de acces ilegal la un sistem informatic

Tribunalul Cluj a sesizat Curtea Constitutională într-un dosar penal de acces ilegal la un sistem informatic cu excepția de neconstitutionalitate a unei dispoziții din Codul Penal.

Este vorba de alineatul 3 de la articolul 360 din Codul Penal, forma agravată a infractiunii de acces fără drept la un sistem informatic.

Soluția pe scurt: ”Admite cererea formulata de inculpatul B.E.M. si în consecinta: În baza art.29 alin.4 din Legea nr.47/1992 republicata, dispune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozițiilor art. 360 alin. 3 C.pen., prin raportare la dispozițiile art. 1 alin. 5, art. 23 alin. 12 și art. 21 din Constituția României.

În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului. Definitiva. Pronuntata în sedinta publica din 08 noiembrie 2016. Stabileste termen pentru pronuntare la data de 22.11.2016”

Excepția a fost ridicată de avocatul inculpatului, Ciprian Păun.

Art. 360: Accesul ilegal la un sistem informatic
(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Dosarul penal privește un fost manager de vânzări de la mare societate din Cluj care ar fi furat ilegal date din sistemul informatic al firmei. Aceasta a depus și actiune civilă în concurență neloiala la Tribunalul Specializat împotriva aceleiași persoane și a unei firme.  În 22 aprilie, acest dosar a fost suspendat în baza art. 244 alin. 1, pct. 2 Cod Procedura Civila: ”când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea.” Vom reveni cu detalii despre caz.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns