fbpx

Totul despre concursul de admitere în magistratură. Niciun post disponibil la Cluj!

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat calendarul, tematica, regulamentul și metodologia concursului de admitere în magistratură, atât prin INM, cât și direct. S-au publicat și listele cu posturile de judecător și procuror vacante, iar cele mai apropiate de Cluj sunt trei de procuror în Năsăud, Târgu Lăpuș și Zalău.

Regulamentul de concurs pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii cuprinde modificările aduse prin Hotărârea plenului CSM din 13 mai 2015. Cele mai importante vizează introducerea a două alineate (7 și 8) la articilul privitor la verificarea îndeplinirii condiției bunei reputații a candidatului:

(7) Pentru stabilirea condiției bunei reputații sunt analizate:

  • faptele pentru care condidaților lu s-au aplicat sancțiuni contravenționale, amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 raportat la art. 18.1 din Codul penal de la 1968
  • faptele pentru care, deși s-a dispus achitarea, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală a candidaților în temeiul art.10 lit b.1) din Codul de procedură penală de la 1968, nu s-a aplicat o sancțiune cu caracter administrartiv dintre cele prezăvute la art.91 din Codul penal de la 1968.
  • faptele cu privie la care s-a dispus clasarea sau achitarea candidaților în conformitate cu dispozițiile art. 19 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispiziții procesuale penale, cu modificările ulterioare.
  • faptele pentru care condidaților li s-au aplicat sancțiuni de drept penal ori pentru care s-au pronunțat soluții de renunțare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei
  • faptele pentru care candidaților li s-au aplicat sancțiuni disciplinare în alte profesii în ultimii 3 ani anterior datei susținerii primei probe din cadrul primei etape a concursului
  • faptele pentru care candidații au fost eliminați din concursurile de admitere organizate de Consiliul Superior al Magistraturii în ultimii 5 ani anterior datei susținerii primei probe din cadrul primei etape a concursului

(8) La verificarea condiției bunei reputații sunt avute în vedere următoarele criterii: tipul și împrejurările de săvârșire a faptei, forma de vinovăție, tipul de sancțiune aplicată sau tipul soluției dispuse față de candidat, conduita adoptată în timpul cercetării disciplinare sau al procesului judiciar, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză, precum și perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancțiunii disciplinare, contravenționale, administrative sau de la rămânerea defintiivă a soluției de condamnare, de renunțare la urmărire penală sau la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori a celorlalte soluții prevăzute la alin.(7)

Regulamentul complet

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cererile de înscriere se depun la tribunale sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea din 30 iunie până în 21 iulie. Taxa de înscriere este de 450 de lei. Cele mai importante puncte din calendar sunt: 30 august – test de verificare a cunoștințelor juridice drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. La fiecare materie se dau 25 de întrebări tip grilă, iar din totalul de 100, trebuie rezolvate corect minim 70 pentru a fi admis mai departe în concurs. Detalii AICI. 13 septembrie – probă scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a raționamentului logic. 5-13 octombrie – susținerea interviului.

Calendarul

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Materiiile de la testul de verificare a cunoștințelor juridice se vor aborda conform noilor Coduri civil, de procedură civilă, penal și de procedură penală.

Tematica și bibliografia

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Aspectele urmărite la ultima probă, cea a interviului, sunt următoarele: fișa de prezentare (are valoare orientativă, nu se punctează), aptitudini specifice profesiei de magistrat, motivația pentru a accede în profesia de magistrat, elemente de etică specifice profesiei.

Metodologia probei interviului

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Puteți citi AICI cum a reușit o clujeană să intre prima la INM anul trecut.

INM pune la bătaie 140 de locuri de auditor de justiție, din care 70 sunt alocate pentru viitorii judecători și 70 pentru viitorii procurori.

La concursul pentru intrarea directă în magistratură, la care se pot înscrie cei cu minim 5 ani de vechime în profesii juridice, sunt 53 de posturi.

Din păcate pentru clujeni, nu există niciun post de judecător pe raza Curții de Apel Cluj, iar în ce privește cele de procuror sunt trei posturi pe lângă Cluj, la Năsăud, Târgu Lăpuș și Zalău.

Lista posturi de judecător

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Lista posturi de procuror

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Unirea Dej primește vizita echipei Dinamo Bucuresti, în primul meci din Play-off-ul Ligii 2 disputat pe teren propriu.... Citește mai mult
Fosta boală a sărăciei a devenit în secolul XXI o boală a oamenilor care muncesc mult și nu au grijă de ei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!