fbpx

Toni Neacșu: ”Marea problemă cu Nota privind aplicarea prescripției este… ”

Avocatul Toni Neacșu, fost judecător și membru CSM, scrie că prin Nota Procurorului General privind prescripția se dau dispoziții obligatorii procurorilor, lucru care se bate cap în cap cu Statutul judecătorilor și procurorilor.

”Potrivit legii (art. 3 din Legea nr. 303/2004 și art. 64 alin. 2 din Legea nr. 304/2004), procurorul este independent în soluțiile pe care le dă în dosarele pe care le instrumentează. De asemenea, procurorul de ședință este liber să prezinte în instanță concluziile pe care le consideră întemeiate (art. 67 alin. 2 din Legea nr. 304/2004).

Orice formă de influențare a procurorului în luarea soluțiilor ori în susținerea unor concluzii în instanță este strict interzisă, constituind în același timp una din cele mai grave abateri disciplinare.

Subordonarea procurorilor procurorului general al României sau procurolui ierarhic superior se oprește când este vorba despre luarea soluțiilor în dosarele penale și punerea de concluzii în instanță, unde libertatea procurorului este totală.

Marea problemă cu Nota privind aplicarea prescripției, prezentată pe larg ieri în presă, este că nu reprezintă o simplă notă teoretică și practică de studiu sau de documentare (posibile potrivit Regulamentului intern al parchetelor), ci în mod evident dispoziții obligatorii pentru procurorii din subordinea procurorului general. Prima frază a acesteii note nu lasă loc la nici un dubiu (“URMEAZĂ CA ÎN SOLUȚIONAREA CAUZELOR SĂ VĂ RAPORTAȚI la următoarele elemente”- deci imperativ, obligatoriu) și nici paragraful de încheiere, în care se face trimitere directă la principiul subordonării, deci la obligația procurorilor de a asculta ce li se spune de la centru.”, a postat Toni Neacșu.

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!