Asociația ELSA Cluj-Napoca i-a scos din nou pe studenți din bănci în proiectul Cafeneaua Juridică, în care, aseară, a avut loc evenimentul „Lawyers After Hours” (Avocați după lucru). Șase avocați și doi notari au stat fiecare cu câte un grup de studenți la masă, cărora le-au împărtășit din experiența lor.
Evenimentul “Lawyers After Hours” implică o discuție interactivă și deschisă pe teme juridice specifice cu profesioniști ai dreptului care și predau în cadrul Facultății de Drept UBB Cluj, de data aceasta într-un mediu informa. Studenții pot interacționa cu aceștia, să deschidă discuții atât despre profesia lor cât și despre materia pe care o predau. De asemeena, studenții au putut profita și de faptul că în penultima săptămână de facultate din acest să afle ultimele răspunsuri pentru problemele puse la examene.
Participanții și cursurile la care sunt cadre didactice:
Drept financiar/Drept Fiscal – Tudor Vidrean (avocat)
Dreptul familiei – Gabriela Ghile (notar)
Drept civil. Drepturi reale – David Bolduț (notar stagiar)
Drept procesual penal – Lucian Criste (avocat)
Drept Penal – Ioana Curt (avocat)
Drept penal special – Doris Alina Șerban (avocat)
Drept civil/T.G.D. – Septimiu Puț (avocat)
Drept comercial – Mihai Cărăbaș (avocat)
Lucian Criste a fost asaltat cu întrebări, fiind atât asistenul la facultate, cât și colaboratorul profesorului și celebrului avocat Gheorghiță Mateuț.
”În cadrul acestui eveniment am avut ocazia să stau la aceeași masă cu avocat Lucian Criste, care într-un cadru informal ne-a povestit despre viața de avocat de penal. Acesta a evidențiat faptul că profesia pe care o exercită implică un stres enorm și că ar trebui să ne gândim bine dacă vrem să alegem calea asta. Viața de avocat penalist nu e ușoară, nu există un program prestabilit, azi ești la Satu-Mare mâine la București sau chiar la Chișinău.
De asemenea, profesia aceasta necesită și foarte mult curaj, mai ales dacă ești tânăr. Unii reprezentanți ai organelor judiciare, sau chiar clienți, sunt sceptici când văd un avocat tânăr, de aceea trebuie să dovedești că ești pregătit și că ai curaj. Cel mai important lucru în viziunea dânsului este că avocatul trebuie tot timpul să reprezinte și să spună adevărul. O apărare bazată pe minciuni este o apărare sortită eșecului. Chiar dacă avocații sunt priviți câteodată de societate ca cei care îi apără pe infractori, avocatul Lucian Criste ne-a sfâtuit, să nu uităm niciodată că avocatul trebuie să fie ghidat în profesia lui de adevăr. În fine, dânsul ne-a povestit despre suprasolicitarea penitenciarelor și despre alte probleme ale sistemului judiciar.”, a spus după întâlnire studentul Elek Ronald, care este și PR-ul ELSA CLuj-Napoca.
la masă cu avocat Tudor Vidrean-Căpușan
”Dupa discutia de aseara cu domnul avocat, pot spune ca am o idee mai clara despre ceea ce se intampla in viata de zi cu zi a unui avocat. Am aflat care este programul acestuia, care sunt provocarile profesiei, plusurile si minusurile exercitarii acestei profesii, la ce sa ma astept in cazul in care imi doresc sa urmez si eu aceasta cale si cum ar trebui sa ma pregatesc pentru a avea succes in avocatura. De asemenea, acum stiu ca in practica sunt diferente semnificative intre instante, atat la nivelul organizarii lor, cat si la nivelul performantelor acestora. Am apreciat foarte mult sinceritatea domnului avocat si disponibilitatea de a raspunde tuturor intrebarilor noastre.”, a spus Șerban Hălmăgean, președintele ELSA Cluj-Napoca.
Un alt student, de anul II, Andrei Prună, ne-a împărtășit din experiența discuției cu avocatul Mihai Cărăbaș: ”Domnul Cărăbaş a discutat în mare despre domeniul dreptului comercial: ce înseamnă, cum se poate profesa, cât de ok este. Discuția a decalat apoi spre semnificația meseriei de avocat, dar şi de câteva cauze complicate pe care le-a avut dumnealui şi cum le-a gestionat. Am conştientizat cu adevărat cât de palpabilă e această meserie de unele idealurile şi scopuri pe care le urmăresc în viață”
”Evenimentul “Lawyers After Hours”, organizat de către ELSA Cluj-Napoca, mi-a oferit oportunitatea de a discuta într-un cadru informal cu domnișoara avocat Ioana Curt, despre ce înseamnă a fi avocat, aspectele pozitive și negative, pașii pe care trebuie să îi urmăm din momentul în care ne-am ales acest drum, de-a lungul studiilor de specialitate și mai ales în practicarea efectivă a profesiei. În ceea ce mă privește, a fost prima persoană din cadrul facultății care a vorbit deschis despre satisfacțiile unui avocat, despre importanța studiului permanent, dar nu a ocolit nici obstacolele pe care le poți întâmpina începând cu implicarea punctuală în susținerea cauzelor până la resursa de timp care uneori este insuficientă, neștiind niciodată cu exactitate ce îți rezervă ziua de mâine. Domnișoara avocat ne-a explicat și diferențele dintre a avea un cabinet individual și de a face parte dintr-o societate, în special cum trebuie să analizezi ce să alegi când ieși de pe băncile facultății, astfel încât alegerea făcută să fie potrivită.
De asemenea, am aflat și că orice plus în meserie contează. Pe lângă studiu intens ca student, practica serioasă e un avantaj deosebit pentru noi, iar aici a punctat ferm că accentul se va pune, în special, pe practica în care vom fi pregătiți și instruiți la finele anilor III și IV. Ne-a încurajat să aplicăm la case mari de avocatură, cu încredere în calitățile și cunoștințele noastre. Contează mult și cunoașterea unor limbi străine și abilitatea de a discuta cu oamenii, de a le descoperi profilul psihologic, dar și activitatea de voluntariat. Astfel, reușim să acumulăm cunoștințe în domeniu și, de ce nu, să păstrăm legătura cu aceia care ne oferă exemple de bună practică și după organizarea evenimentelor. Interlocutoarea noastră ne-a dezvăluit și faptul că sunt mulți avocați care renunță la a mai citi, la a se informa, un lucru cât se poate de greșit, deoarece avocatura presupune asimilarea unui volum imens de cunoștințe pe toata durata practicării profesiei. În final, ne-a oferit sprijinul său pentru orice problemă, atât la facultate, cât și în practică, și i-am mulțumit cu speranța de a mai avea ocazia să discutăm într-un cadru asemănător.”, ne-a relatat studenta Miruna Volcovinschi.