fbpx

Studenții de la Drept cer parlamentarilor să prevadă în noua lege două concursuri de admitere la INM în 2021

Asociația Studenților în Drept a luat poziție după ce, în ciuda faptului că avem un sistem judiciar deficitar, Parlamentul, respectiv Guvernul României, au refuzat să organizeze examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii în anul 2020.

”Pe 9 iunie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia Curții Constituționale nr. 121/2020, prin care a fost declarat neconstituțional art. 106 al Legii nr. 303/2004 privind organizarea judiciară. În esență, CCR a decis că normele privind organizarea efectivă a concursului de admitere la INM trebuie să fie stabilite prin norme cu valoare juridică de lege, iar nu prin legislație secundară.

Legiuitorul avea datoria de a adopta normele necesare care să reglementeze admiterea. Având în vedere faptul că aceste reglementări existau deja, în materialitatea lor, simpla lor transpunere la nivel de legislație primară nu ar fi trebuit să fie un proces îndelungat.

Guvernul a ezitat, în lumina Referendumului din mai 2019, să adopte o O.U.G., preferând calea unei propuneri adresate Parlamentului. Acest proiect de lege a fost înaintat Camerei Deputaților abia pe 24 septembrie 2020, la 3 luni și 3 săptămâni de la publicarea D.C.C. nr. 121/2020, o întârziere absolut nejustificată prin raportare la urgența reclamată de demers; proiectul este înregistrat sub numărul PL-x nr. 567/2020.

Proiectul nu a fost luat în dezbatere de Camera Deputaților, fiind adoptat tacit de aceasta, și fiind la Senat din 17 noiembrie 2020.

De pe 17 noiembrie, Senatul României nu a luat în dezbatere, respectiv vot, proiectul atât de relevant nu doar pentru sustenabilitatea sistemului judiciar românesc, dar și pentru previzibilitatea parcursului profesional al absolvenților facultăților de Drept din țară.

Luând în considerare acestea, Asociația Studenților în Drept adoptă următoarea poziție:

1. Cerem Guvernului României să renunțe la dublul standard aplicat în materia legiferării prin O.U.G. în privința sistemului judiciar: fie să renunțe complet la acest instrument, în acord cu rezultatul voinței populare exprimate în mai 2019, fie să nu ezite să-l folosească în situațiile de reală urgență, așa cum este examenul de admitere la INM. În contextul dat, adoptarea unei O.U.G. cu conținut similar PL-x nr 567/2020 ar fi oricum afectată de vicii de neconstituționalitate, vedem însă ca imperativă existența unei poziții coerente din partea legiuitorului delegat cu privire la folosirea acestui instrument;

2. Cerem Senatului României să introducă, de urgență, în dezbatere și vot proiectul de lege;

3. Cerem ca, luând în considerare neorganizarea unei admiteri la INM în 2020, dar și expunerea de motive ce însoțește O.U.G. nr. 215/2020,

Parlamentul României să introducă un amendament în legea pe care urmează să o adopte, astfel încât, în anul calendaristic 2021, să fie organizate două procese de admitere la Institul Național al Magistraturii.

Absolvenții facultăților de Drept din România, cu atât mai mult cei care vor urma o carieră în magistratură, merită predictibilitate din partea sistemului din care vor face parte și pe care îl vor reprezenta în interesul nostru, al tuturor.”, a transmis ASD.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina