fbpx

Streteanu propune o probă de tip redacțional și la concursul pentru Barou, ca la INM

Profesorul de drept penal Florin Streteanu, fost decan al Facultății de Drept UBB Cluj, a spus într-un interviu recent că ”pentru a verifica și aspecte pe care grilele nu le vor putea evalua niciodată, poate fi concepută o probă de concurs de tip redacțional”, cu referire la examenul pentru Barou. Streteanu consideră potrivit modelul de la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Întrebat care este părerea lui despre accederea în profesiile juridice pe baza grilelor, în condițiile în care președintele UNBR Traian Briciu a spus la o dezbatere în toamna anului trecut că sunt un rău necesar, profesorul Florin Streteanu de la Cluj a răspuns:

”Se poate discuta dacă sunt un rău chiar atât de mare, dar cu siguranță acest (posibil) rău, e unul necesar. Atunci când la un examen/concurs se prezintă 3000 candidați nu e de conceput un alt mecanism de examinare, fiind imposibil de asigurat caracterul unitar al corecturii realizate de 20, 30 sau 40 de oameni, dintre care majoritatea nu au experiența acestei activități.

Pe de altă parte, în cazul testelor de tip grilă, este important cum sunt concepute aceste întrebări. Dacă ele sunt menite să verifice doar în ce măsură candidații au memorat codurile, grilele sunt, într-adevăr, un mare rău. Dar întrebările pot fi gândite astfel încât să verifice raționamentul logic, capacitatea de a realiza conexiuni între diferite instituții de drept penal sau civil, adică maniera în care candidatul reușește să utilizeze informația acumulată. În acest caz, nu știu dacă mai putem vorbi de un rău.

În plus, pentru a verifica și aspecte pe care grilele nu le vor putea evalua niciodată (argumentare, coerența exprimării etc.), poate fi concepută o probă de concurs de tip redacțional, la care să participe un număr mai redus de candidați, selectați în urma testului grilă. Modelul implementat de câțiva ani de INM cred că e unul potrivit din această perspectivă.”

Comments

comentarii

Primăvara a peste municipiul Cluj-Napoca. Copaciii și lalelele din tot orașul au înflorit, iar jocul culorilor este feeric.... Citește mai mult
Centrul pentru copii cu dizabilități a fost inaugurat în Florești și dispune de o capacitate de 90 de locuri.... Citește mai mult

Lasă un răspuns