fbpx

Spitalul de campanie al ISU Cluj, pentru prima dată în misiune reală la Untold FOTO

Autospeciala care se transformă într-un adevărat spital de campanie, în care pot fi îngrijiți 40 de pacienți deodată, este folosită pentru prima dată în misiune specială la Untold Festival.

untold spital de campanie smurd

Spitalul de campanie al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj a fost instalat între Cluj Arena și Sala Polivalentă în incinta festivalului Untold. Potrivit purtătorului de cuvânt ISU Cluj, Andrei Biriș, cortul-spital este prima dată în misiune specială. Până acum s-au făcut doar exerciții cu el. Autospeciala care transportă spitalul mobil a sosit la ISU Cluj în octombrie 2012 prin Programul Operațional Regional. Atunci au venit două autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă: una destinată intervenţiilor la accidente colective/calamităţi şi salvări urbane, gestionată de ISU Cluj şi Centrul de comandă şi control mobil, aflat în administrarea ISU Maramureş. Cele două autospeciale au o valoare totală de aproximativ 720.000 de euro.

Locotenent Andrei Biriș
Locotenent Andrei Biriș

”E un punct medical avansat. Aici se vor face evaluările primare pentru tot ce înseamnă persoane care vor avea nevoie de îngrijiri medicale din zona Cluj Arena, Sala Polivalentă. Vor fi și puncte unde se va acorda ajutor medical și în zona scenelor. Pe lângă punctele fixe sunt și echipe mobile care pot fi solicitate. Sunt prevăzute ambulanțe de transport atât pentru victime multiple, cât și simple pentru a transporta pacienții dacă sunt mai grav, de aici la unitățile de primire urgențe.”, spune Andrei Biriș despre cea de la Cluj.

spital mobil isu cluj la untold (4)Paramedicii cărau astăzi în cort echipamentele medicale. ”Sunt echipamente care se vor folosi pentru a deservi acest punct medical avansat, echipamente pentru pre-spital, ca să nu intrăm în detalii. E ceea ce presupune ca să se poate face evaluarea primară pentru a decide dacă trebuie transferați sau se poate rezolva problema pe loc.”, a explicat purtătorul de cuvânt ISU Cluj.

40 de persoane pot fi primite și îngrijite în spitalul mobil deodată.  ”Dacă se întâmplă un scenariu mai negativ se pot suplimenta forțele. Sunt rezerve atât la noi în unitate pentru ceea ce însemnaă asistența medicală de la festival, cât și ce înseamnă asigurarea rutinei pe Cluj-Napoca. De asemenea, sunt anunțate în județele limitrofe echipe care așteaptă în rezervă și dacă e necesar pot să suplimenteze, cât și unitățile de primire ale urgențelor ar putea primi și din județul Cluj.”, a spus Biriș.

În fiecare zi, vor fi prezenți la Untold 90 de pompieri care sunt și paramedici pentru prim ajutor și stingerea incediilor și 30 de medici, asistenți și voluntari de la UPU și SMURD Cluj. În aria festivalului sunt parcate două autospeciale de stingere a incendiilor, două ambulanțe de terapie intensivă, două ambulanțe de transport victime multiple, autospeciale de transport logistic și comandă.

Autospeciala destinată intervenţiilor la accidente colective/calamităţi şi salvări urbane reprezintă unul dintre cele mai performante echipamente de acest fel din România, fiind considerată din acest punct de vedere un adevărat „spital de campanie” atât prin dotările existente (echipament pentru descarcerări grele, aparatură medicală performantă, corturi termoizolante care asigură protecţia personalului şi a victimelor în condiţii meteo extreme de până la – 30 de grade Celsius, etc) cât şi prin capacitatea mare de procesare a pacienţilor – 40 de răniţi concomitent. În ceea ce priveşte capacitatea de intervenţie şi, respectiv, viteza de reacţie în caz de necesitate, se impune a fi precizat faptul că, acest spital mobil poate deveni complet operaţional în timp record, indiferent de condiţiile de teren sau meteo, chiar şi în câmp deschis, putând fi instalat în mai puţin de 15 minute, prin intermediul a circa 15 lucrători ISU. Autospeciala este în dotarea ISU Cluj, care o gestioneze, dar deservește toate cele şase judeţe din Nord-Vestul ţării şi intervene în cazurile foarte grave, cu multe victime precum accidente rutiere, feroviare, aviatice dar şi la inundaţii, cutremure sau alte tipuri de calamităţi.

Comments

comentarii

BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult
Prognoza meteo. Meteorologii anunță vreme caldă, cu temperaturi ridicate pentru această perioadă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!