Șoferul după care au fugit și au tras polițiștii prin Cluj-Napoca a fost condamnat pentru fapte similare anul trecut

Unii nu se învață minte. Șoferul după care au fugit și au tras polițiștii prin Cluj-Napoca, acum două zile, a fost condamnat pentru fapte similare anul trecut la o pedeapsă orientată spre minimul special: 1 ani și 8 luni închisoare. A ispășit-o, a ieșit din pușcărie și a comis-o din nou. S-a urcat băut la volan, fără a deține permis și a fugit de poliție. Același lucru l-a făcut în august 2018, chiar în centrul Clujului.

Tânărul de 29 ani cu BWM care a pus pe goană poliția din cartierul Bună Ziua până pe strada Soporului se numește Lucian Marcu Lingurar, locuiește în zona Pata Rât și a fost arestat preventiv.

Soluția judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Cluj-Napoca: ”admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca formulată la data de 27.01.2020. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Lingurar Marcu Lucian, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana care nu posedă permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 1 C.pen, refuzul conducătorului auto de a se supune prelevării mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei şi prezenţei substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 337 C.pen., neexecutarea sancţiunilor penale prevăzută de art. 288 alin. 1 C.pen. si distrugere, prevăzută de art. 253 alin. 1 C.pen, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi 2 şi art. 41 alin. 1 şi art. 43 alin. 5 C.pen. pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.01.2020 şi până la data de 25.02.2020, inclusiv. În baza art. 275 alin. (3) din C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.”.

Tânărul a atacat deja hotărârea cu contestație.

Lingurar a fost condamnat pentru fapte similare în februarie 2019 prin decizie definitivă a Curții de Apel Cluj. La acel moment avea deja antecedente penale. A primit 1 an și 8 luni închisoare și s-a aplicat inculpatului pe o perioadă de 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, a dreptului de a alege, drepturi prevăzute de art.66, alin.1, lit.a, b și d din Codul penal, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. 

De asemenea, instanța a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului durata reținerii și arestului preventiv începând cu data de 18 august 2018 la zi.

În acel dosar, inculpatul a fost trimis în judecată pentru că în nopatea de 18 august 2018, în jurul orei 03.30, conducea fără permis și băut prin centrul Clujului.

”În momentul în care autovehiculul a trecut prin fața organelor de poliție, acestea au constatat că la volanul autoturismului respectiv se afla inculpatul Lingurar Marcu Lucian de spre care cunoșteau că nu deține permis de conducere întrucât a mai fost surprins conducând fără permis pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Organele de poliție au pornit în urmărirea inculpatului pe traseul Piața Mihai Viteazu – Piața Avram Iancu și la intersecția cu Bulevardul Eroilor au reușit blocarea lui în trafic, însă în momentul în care inculpatul a constatat că este blocat și nu se poate deplasa spre Calea Turzii, a efectuat o manevră de mers cu spatele, acroșând astfel un autoturism care aștepta la semafor în spatele lui, iar în momentul imediat următor acesta a ieșit din autoturism și a pornit în fugă către Bulevardul 21 Decembrie 1989, abandonând autovehiculul la semafor. Organele de poliție l-au somat pe inculpat de mai multe ori să se oprească, executând focuri de armă în plan vertical, dar având în vedere că el nu s-a conformat, organele de poliție au executat un foc de armă în zona membrelor inferioare ale acestuia, rănindu-l. Inculpatul a continuat să alerge chiar în acest condiții, însă unul dintre lucrătorii de poliție a reușit să-l ajungă cu autospeciala de poliție și să-l imobilizeze.”, se arată la dosar.

La individualizarea pedepsei de 1 an și 8 luni închisoare, magistrații au ținut cont, potrivit motivării deciziei, de următorii factori:

◄ împrejurările și modul de comitere al faptei – pe timp de noapte, pe străzile din C___-N_____, în condițiile în care nu poseda cunoștințele teoretice și practice pentru a desfășura această activitate în condiții de siguranță pentru ceilalți participanți la trafic;

◄ starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită care este una medie cu atât mai mult cu cât a și avariat un stâlp datorită faptului că nu deține aptitudinile specifice unui posesor de permis de conducere;

◄ motivul săvârșirii infracțiunii- acela de a se deplasa la domiciliu deși nu poseda permis și consumase și băuturi alcoolice.

◄ antecedentele penale ale inculpatului ce a comis fapta din prezentul dosar în stare de recidivă postcondamnatorie prevăzută de art. 41 alin. 1 CP și art. 43 alin. 5 CP raportat la pedeapsa rezultantă de 9 ani și 90 zile închisoare aplicată prin sentința penală nr. 1067 din 6 iunie 2016 a Judecătoriei Gherla, inculpatul fiind eliberat la termen la data de 2 februarie 2018, dar și la faptul că a mai fost condamnat pentru fapte similare.

◄ conduita după săvârșirea infracțiunii – la solicitarea polițiștilor inculpatul a luat-o la fugă, fiind prins după ce a fost urmărit mai multe străzi.

◄ conduita sinceră pe parcursul procesului penal.

◄ prevederile art. 79 alin. 3 Cod penal

”Apreciem că o pedeapsă într-un cuantum mai redus, în condițiile în care instanța s-a orientat oricum spre minimul special prevăzut de lege, ar fi total lipsită de eficiență și nu ar putea contribui la reeducarea inculpatului și la prevenirea comiterii de noi infracțiuni.”, se arată în Decizia nr. 133/A/2019 a CA Cluj.

Comments

comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca are în derulare 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro, iar anul trecut UMF Cluj și-a consolidat poziția ca instituție de referință în învățământul medical.... Citește mai mult
Simulările examenelor naționale nu trebuie să rămână numai la stadiu de date statistice, a subliniat, miercuri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a susținut că elevul trebuie să vadă un câștig din participarea la acestea.... Citește mai mult

Lasă un răspuns