fbpx

Societate din Cluj și cei doi asociați, condamnați definitiv la amendă penală, respectiv închisoare pentru tăiere ilegală de arbori

Curtea de Apel Cluj a pronunțat o decizie penală dură pentru tăieri ilegale de pădure. Aceasta poate fi un semnal pentru amatorii de astfel de fapte. Un SRL din Mărgău a primit o amendă penală de 51.000 lei, iar cei doi asociați au primit 4, respectiv 3 ani și 4 luni închisoare cu executare!

Curtea de Apel Cluj a decis: ” Respinge ca nefondata solicitarea aplicarii sanctiunii nulitatii absolute pentru nerespectarea dispozitiilor art. 29 din Legea nr. 78/2000. In baza art. 421 pct. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondate apelurile declarate de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj si inculpatii M. I, M. D.-P., R. C.-V si S.C. V. B. S.R.L. M. impotriva sentintei penale nr. 46/15 februarie 2019 pronuntata de Tribunalul Cluj”

În dosarul denumit generic ”Valea Brazilor”, Tribunalul Cluj, prin sentința menținută de Curte, i-a condamnat pe frații Ioan și Daniel Mâț la 4 și 3,4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la tăieri ilegale de arbori, iar firma patronată de cei doi, SC Valea Brazilor SRL din comuna Mărgău a fost pusă să plătească o amendă penală de 51.000 lei pentru tăiere fără drept de arbori.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, după ce procurorul a investigat modul în care Ioan Mât vroia să îi mituiască pe polițiștii din Beliș pentru a închide ochii la defrișările ilegale din zonă. Acuzațiile de dare de mită au căzut, dar au rămas cele privind tăierea pădurii.

Sentința Tribunalului, menținută de Curte:

”  Condamnă pe inculpatul MÂȚ IOAN (…) pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, la pedeapsa de : 2 (doi) ani închisoare. (…) pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată (…) la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. (…) pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt de arbori tăiaţi fără drept, în formă continuată (…) la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. (…) contopeşte pedepsele stabilite pentru acestea şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea (2 ani şi 6 luni închisoare), sporită cu 1 an şi 6 luni închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse), în final rezultând pedeapsa de : 4 (patru) ani închisoare, cu executare în regim de detenţie.

Achita pe inculpatul Mâț Ioan pentru acuzatia de savarsire a infractiunii de dare de mita, in forma continuata (5 acte materiale), prev. de art.290 C.pen. rap. la art.5 si 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. (in raport cu numitul Todea Traian, padurar in cadrul Ocolului Silvic Belis, jud. Cluj).

Condamnă pe inculpatul MÂŢ DANIEL-PETRICĂ (…) pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată (…) la pedeapsa de :2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. (…) pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt de arbori tăiaţi fără drept, în formă continuată (…) la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. (…) contopeşte pedepsele stabilite pentru acestea şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea (2 ani şi 6 luni închisoare), sporită cu 10 luni închisoare (1/3 din cealaltă pedeapsă), în final rezultând pedeapsa de: 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare, cu executare în regim de detenţie.

Condamnă pe inculpata S.C. „Valea Brazilor” S.R.L. Mărgău – persoană juridică română, cu sediul în sat Mărgău, nr. 408, comuna Mărgău, jud. Cluj,  (…) pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori, în formă continuată (…) la plata unei amenzi penale în valoare de 51.000 (cincizecişiunamii) lei amendă penală cu executare.

În baza art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.a C.pr.pen. achită pe inculpatul VANCA MIHAI-EUGEN pentru acuzaţia de săvârşire a infracţiunii de mărturie mincinoasă (…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului TODEA TRAIAN pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (…) achită pe inculpatul ŞUŞMAN TRAIAN-MIRCEA pentru acuzaţiile de săvârşire a infracţiunilor de abuz în serviciu şi de fals intelectual (…) achită pe inculpata RUS LUMINIŢA-FLORINA pentru acuzaţiile de săvârşire a infracţiunilor de fals intelectual şi de abuz în serviciu

Condamnă pe inculpatul ROŞU CĂLIN-VASILE (…) pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la pedeapsa de 1 (un) an închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata termenului de supraveghere, respectiv acela de 2 ani şi 6 luni. (…) achită pe inculpatul ROŞU CĂLIN-VASILE pentru acuzaţia de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (…) obligă inculpaţii MÂŢ IOAN, MÂŢ DANIEL-PETRICĂ şi S.C. „Valea Brazilor” S.R.L. Mărgău, în solidar, la plata despăgubirilor civile în sumă de 7.149,83 lei către partea civilă Comuna Călăţele, jud. Cluj

Istoricul dosarului

Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus, la data de 21.06.2016, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 8 inculpați (7 persoane fizice și o persoană juridică), pentru săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită (un act material de oferire a unei mașini de lemne sau contravaloarea acesteia,  precum și 5 acte materiale de oferire a unor sume de bani), abuz în serviciu, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori tăiați fără drept, complicitate la tăiere fără drept de arbori, instigare la săvârșirea infracțiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori și altele.

Cercetările au fost inițiate ca urmare a sesizării Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, după ce, la data de 17.12.2014, doi agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj au denunțat intenția reprezentantului societății comerciale de a le remite sume de bani și diverse cantități de material lemnos, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu privind respectarea regimul silvic.

În cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrători silvici din cadrul unui ocol silvic din județul Cluj și un ranger (agent de teren) din cadrul Administrației Parcului Natural Apuseni, nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu referitoare la exploatarea de către societatea comercială în cauză, a masei lemnoase aferentă unei partide forestiere, pentru anul de producție 2014-2015, în afara limitelor autorizației de exploatare.

Volumele mai mari de masă lemnoasă au fost exploatate în schimbul unor sume de bani, rezultând obținerea de către societate și reprezentanții acesteia a folosului necuvenit reprezentat de cantitatea de material lemnos exploatată.

Pentru documentarea cauzei, în intervalul 04 – 06 mai 2015, specialiști ai Gărzii Forestiere Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară ai Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj și Serviciului Județean Anticorupție Cluj au efectuat un control, iar  concluziile expertizei au condus la stabilirea unui prejudiciu în valoare de aproape 30.000 de lei, rezultat atât din tăierea ilicită de arbori, cât și din tăierea unor arbori ale căror diametre nu aveau corespondent în actele de punere în valoare a partidei de material lemnos.

Cauza a fost instrumentată de polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj – Biroul Delicte Silvice, în baza delegării și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns