Societate achitată de infracțiunea de complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri europene în dosar DNA

O societate comercială a fost achitată definitiv la Curtea de Apel Cluj de infracțiunea de complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, pentru care a fost trimisă în judecată de DNA.

”Admite apelul declarat de inculpata S.C. Consinit S.R.L. împotriva sentinţei penale nr. 108/8 iunie 2016 pronunţată de Tribunalul Sălaj, pe care o desfiinţează în parte, cu excepţia dispoziţiei de schimbare a încadrării juridice şi, rejudecând: În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 lit. b teza a II-a Cod procedură penală achită inculpata S.C. Consinit S.R.L. Zalău, de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, prevăzuta de art.48 Cod penal, raportat la art. 18/1 alin 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal.

Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva aceleiaşi sentinţe.

În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat pentru derularea procedurii în primă instanţă şi în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 12 ianuarie 2017.”, se arată în minuta deciziei pronunțate de completul de judecată format din Adina Lupea și Ancuța Pura

Soluția anterioară, desființată de Curte, punea societatea la o plată considerabilă: ”In baza art 386 cpp dispune schimbarea incadrarii juridice din complicitate la obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,prevazuta de art.48 cp rap.la art.18/1 alin 1 din Legea 78/2000,complicitate la inselaciune, prevazuta de art.48 cp rap.la 244 alin 1 cp,ambele cu aplicarea art.5 cp si art.38 alin 1 cp,in infractiunea unica prevazute de art. 18/1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000cu aplicarea art.5 cp.

Pentru comiterea infractiunii prevazuta de art. 18/1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000cu aplicarea art.5 cp dispune condamnarea inculpatei SC c SRL ,cu aplicarea prevederilor art.53 alin 1 si 2 vcp la 60.000 lei amenda .

In baza art.71 /6si 71/7 vcp aplica inculpatei pedeapsa complementara prevazuta de art.53 alin 2 lit.d si e vcp, interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de 1 an si pedeapsa complementara a difuzarii hotararii de condamnare ,respectiv publicarea minutei ,pe cheltuiala inculpatei intr-un cotidian local , in numar de 4 aparitii ,dupa data ramanerii definitive a hotararii.

In baza art.397 cpp rap.la 998 vcc obliga inculpata la 839.319 lei despagubiri civile catre MADR – AFIR . Obliga inculpata la 500 lei cheltuieli judiciare catre stat.”

Societatea comercială a fost trimisă în judecată prin rechizitoriul DNA Cluj din martie 2015. În actul de sesizare a instanței, s-a reținut, în esență, că inculpata Consinit SRL, prin administratorul de fapt, Bogdan Pinte, pentru a ajuta o altă firmă, Grami Finca SRL, administratăr de Adela Ciupe, să obțină o finanțare europeană de circa 670.000 lei, reprezentând contribuția UE din ajutorul public nerambursabil de 839.318 lei, a dispus, prin ordin de plată, virarea sumei de 700.000 lei în contul Grami Finca, transfer despre care procurorii au susținut că nu avea la bază o operațiune reală între cele două societăți. Potrivit DNA, după alte două operațiuni de cont, suma a ajuns din nou în contul Consinit. Scopul era de a se obține documentul doveditor al existenție sursei de finanțare din partea beneficiarului proiectului.

Calitatea de ”administrator de fapt” al celui prin care firma acuzată ar fi săvârșit infracțiunea a dus la achitare.

”Apreciem că elementul central al stării de fapt și esențial în vederea justei soluționări a prezentei cauze îl contituie calitatea numitului Pinte Bogdan de administrator de fapt al inculpatei, iar în jurul acestui element trebuie analizată existența vinovăției ca element constitutiv al infracțiunilor reținute în sarcina inculpatei SC Consinit SRL”, a precizat avocatul firmei, Călin Budișan, în motivele de apel.

De menționat că Bogdan Pinte, Adela Ciupe și Grami Finca SRL au recunoscut săvârșirea infracțiunilor și au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Cluj. De aceea, Consinit SRL a fost trimisă în judecată singură.

Inculpatul Bogdan Pinte a declarat că el este cel care a dispus efectuarea transferului bancar și că administratorului de drept, Teofil Florian, i-a spus că dorește să ajute un prieten ”pentru o zi, două”

”Astfel cum se reține chiar de către organele de urmărire penală, dispoziția de virare a sumei de 700.000 lei în contul Grami Finca SRL a avut la bază o înțelegere personală existentă între inculpatul Pinte Bogdan și Ciupe Adela, prin care Pinte Bogdan a acceptat să o susținuă financiar pe cea din urmă”, a menționat avocatul Budișan.

”Suma respectivă virată de Consinit reprezenta de fapt un împrumut între mine și Pinte Bogdan. Nu era vorba despre operațuni comerciale între cele două societăți comerciale”, a declarat Adela Ciupe în fața procurorilor.

Adevărata conducere a societății a arătat că nu a știut nimic de această înțelegere între cei doi. ”Dispoziția de virare a sumei de bani a fost luată și a aparținut în exclusivitate inculpatului Pinte Bogdan, fără niciun fel de implicare a organelor de conducere a societății și fără acceptul administratorului de drept, Florian Teofil”, s-a mai arătat în motivele de apel.

Comments

comentarii

Luni au fost aprobate „două documente esenţiale, în linie cu reorganizarea instituţiei”, respectiv ştatul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al serviciilor Senatului, iar în perioada următoare vor fi organizate „concursuri corecte”.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns