fbpx

Singurul evadat de la IPJ Cluj neprins a speriat estul Franței înainte să intrăm în UE

Singurul evadat din Arestul IPJ Cluj, care nu fost prins de polițiști până acum, a spart zeci de case în Franța, unde a are și o condamnare pentru jaf urmat de moartea victimei.

În iulie 2009, Curtea de Apel Cluj, decidea: ”Se exprimă consimtamantul autoritatii judiciare române pentru urmărirea penala a numitului Bartuș Alexandru Cristian pentru alte fapte comise anterior predării acestuia in baza unui mandat european de arestare, in virtutea unui rechizitoriu introductiv al Procurorului Republicii din data de 21 noiembrie 2002, dosar 302/00070 al Curtii de Apel din Besancon, Tribunalul de Mare Instanta din Besancon, respectiv: furturi prin efractie ș furturi simple.

Bescancon
Bescancon

În perioada septembrie -octombrie 2002, au fost prădați aproape 40 de francezi din localitățile Lons le Saunier, Messia sur Sorne, Montmorot, Norges-la-Ville, Sampan, Franois, Montferrandle Château, Boussières, Chevigny Saint Sauveur, unde se găsesc cu precădere vile.

Besancon este principalul oraș din regiunea de este a Franței, cu o populație de peste 230.000 de locuitori.

În noiembrie 2007, Guvernul României anunța printr-un comunicat: ”În urma acţiunilor de cooperare poliţienească româno-franceze, ofiţeri ai Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul M.I.R.A. au realizat, în data de 29 noiembrie 2007, predarea din România către autorităţile franceze, pe Aeroportul Internaţional ,,Henri Coandă”- Bucureşti, a cetăţeanului Bartus Alexandru Cristian, în vârstă de 25 ani, din judeţul Cluj, pe numele căruia Tribunalul de Mare Instanţă din Besancon a emis un mandat european de arestare, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei.
La data de 24.09.2004, în Paris, trei bărbaţi au intrat în forţă în casa unei familii în vederea sustragerii de bunuri. Ca urmare a loviturilor primite unul dintre soţi a decedat.

În urma schimbului operativ de informaţii dintre Biroul Naţional Interpol şi Serviciul de Investigaţii Criminale Cluj, Bartus Alexandru a fost localizat la domiciliul său. Biroul Naţional Interpol Bucureşti a solicitat autorităţilor franceze mandatul european de arestare pe care l-a transmis operativ la Curtea de Apel Cluj în vederea pronunţării asupra arestării şi predării către autorităţile judiciare franceze. La data de 14.11.2007 Curtea de Apel Cluj a dispus măsura arestării preventivii a acestiua pe o perioadă de 30 de zile şi punerea în executare a mandatului european de arestare.”

În 2011, agenția de presă Mediafax scria că ”Cristian Bartus, un român care în 2004 a rănit mortal un locuitor din Rennes-sur-Loue în timpul unui jaf, a fost condamnat la zece ani de închisoare, în timp ce alţi doi au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, pentru complicitate, informează france3.fr.

Cristian Bartus a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru jaf care a dus la deces. Complicii săi au fost condamnaţi la trei ani de închisoare pentru complicitate. Juraţii nu au urmat în totalitate cererile Avocatului general, care a solicitat 15 ani de închisoare pentru Bartus, respectiv cinci şi doi ani pentru complicii săi.

În 2004, cei trei români au devalizat mai multe case izolate. Ei cereau apă proprietarilor, de cele mai multe ori persoane în vârstă, profitând în acest fel să fure din locuinţă. Preocuparea lor s-a transformat în dramă în luna septembrie, la Rennes sur Loue. Julien Laferrière, de 84 de ani, a surprins hoţul şi a fost găsit de soţia sa cu capul plin de sânge. El a murit din cauza rănilor. Poliţiştii au reuşit să identifice criminalii în închisori din Elveţia şi Spania.

În timpul procesului, Cristian Bartus care admitea că i-a aplicat bătrânului o lovitură mortală, a declarat că el era “hoţ dar nu criminal”. Complicii săi au negat până la final că ar fi ştiut ceva despre intenţiile de jaf ale prietenului şi fratelui lor. Juraţii nu i-au crezut atâta timp cât probele adunate de anchetatori erau dovezi.”, scria Mediafax.

În data de 17 ianuarie 2015, Alexandru Bartuș a evadat din Centrul de reținere și Arest Preventiv al IPJ Cluj, alături de alți trei tineri.

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns