fbpx

Sesizare RIL pentru lămurirea duratei suspendării executării silite

Avocatul Poporului a sesizat ICCJ cu un RIL referitor la interpretarea și aplicarea unitară a sintagmei ,,până la soluționarea contestației la executare” din cuprinsul art. 719 alin.(1) din Codul de procedură civilă, urmând ca ICCJ să stabilească dacă suspendarea executării silite durează până la soluționarea pe fond a contestației la executare sau până la soluționarea definitivă a cauzei.

Avocatul Poporului menționează că într-o primă orientare jurisprudențială, s-a apreciat că suspendarea executării își menține efectele până la soluționarea contestației la executare în primă instanță.

Argumentele care au stat la baza acestei opinii sunt următoarele:

Legiuitorul, în lipsa unei menţiuni exprese, în sensul necesităţii unei soluţii definitive, sintagma până la soluţionarea contestaţiei la executare nu poate privi decât momentul dezlegării în primă instanţă a contestaţiei la executare, hotărârea dată de instanţa de executare, având, natura juridică a soluţionării contestaţiei. Această interpretare a sintagmei “până la soluţionarea contestaţiei la executare” este corelată logic şi cu efectele produse asupra contestaţiei la executare de hotărârea în primă instanţă.

De asemenea, se apreciază că, potrivit art. 651 alin. (4) din Codul de procedură civilă, în măsura admiterii contestaţiei la executare, această hotărâre este executorie, astfel că mai este necesar efectul suspensiv de executare al încheierii pronunţate în temeiul art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă, actele de executare fiind lovite de sancţiunea nulităţii. in altă ordine de idei, soluţia de respingere a contestaţiei la executare, după administrarea probatoriului adecvat şi cercetarea fondului, nu mai justifică menţinerea efectului suspensiv de executare al încheierii pronunţate în temeiul art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă.

În cea de a doua orientare de jurisprudenţă, instanţele de judecată au avut o abordare diferită apreciind că suspendarea executării silite menţine efectele până la soluţionarea definitivă a contestaţiei la executare.

În acest sens, s-a argumentat că, dacă s-ar admite teza contrară, ar trebui să fie recunoscut dreptul părţii interesate de a formula cererea de suspendare şi direct în faţa instanţei de apel. Or, jurisprudenţa este constantă în a aprecia că asemenea cereri sunt inadmisibile, pentru că, altfel, încheierea pronunţată de instanţa de apel în suspendare ar fi, la rândul său, susceptibilă de apel, ceea ce ar presupune ca instanţa superioară celei care judecă apelul declarat împotriva hotărârii pronunţate asupra contestaţiei la executare să soluţioneze, la rândul său, apelul formulat împotriva unei hotărâri pronunţate de instanţa de apel, ceea ce este contrar principiilor procedurii civile.

Ca atare, s-a reţinut faptul că soluţionarea cererii de suspendare a executării silite presupune în mod necesar existenţa unei contestaţii la executare, până la soluţionarea căreia se solicită suspendarea executării, aceasta fiind o condiţie prealabilă prevăzută de lege pentru admisibilitatea cererii, în absenţa căreia nu se mai impune examinarea motivelor temeinice invocate de contestator pentru suspendare.

Opinia Avocatul Poporului:

,,Avocatul Poporului apreciază că, în lipsa unei menţiuni exprese a legiuitorului în sensul necesităţii existenţei unei soluţii definitive, sintagma „până la soluţionarea contestaţiei la executare” nu poate privi decât momentul dezlegării în primă instanţă a contestaţiei la executare, hotărârea dată de instanţa de executare având, în mod incontestabil, natura juridică a unei „soluţionări a contestaţiei”.

În accepţiunea legiuitorului, scopul suspendării executării în cadrul contestaţiei la executare este acela de a pune la dispoziţia debitorului posibilitatea de a preîntâmpina producerea unor prejudicii grave, iremediabile, efect al continuării executării pornite în mod nelegal.

De altfel, ori de câte ori legiuitorul a stabilit, drept moment-limită al unei măsuri, data rămânerii defmitive a unei hotărâri, a folosit o exprimare explicită in acest sens.

Această modalitate de interpretare trebuie corelată logic şi cu efectele produse de hotărârea pronunţată, în primă instanţă, asupra contestaţiei la executare. Astfel, în măsura admiterii contestaţiei la executare, această hotărâre este executorie, potrivit dispoziţiilor art. 651 alin. (4) din Codul de procedură civilă, astfel că nu mai este necesar efectul suspensiv de executare al încheierii pronunţate în temeiul art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă, actele de executare fiind lovite de sancţiunea

Mai mult, o nouă cerere de suspendare poate fi formulată în calea de atac a apelului, cu îndeplinirea cerinţelor legale, până la soluţionarea definitivă a căii ordinare de atac, partea având, de asemenea, posibilitatea de a formula şi o cerere de suspendare provizorie a executării silite în apel, în condiţiile art. 719 alin. (7) din Codul de procedură civilă.

În măsura în care contestatorul urmăreşte suspendarea executării silite şi pe parcursul judecăţii în calea de atac, având în vedere că încheierea prin care s-a soluţionat contestaţia la executare în primă instanţă este executorie, potrivit art. 651 alin. (4) din Codul de procedură civilă, acesta va putea solicita în calea de atac suspendarea executării provizorii a încheierii prin care a fost soluţionată contestaţia la executare în primă instanţă, făcând aplicarea dispoziţiilor art. 450 din Codul de procedură civilă.

Deşi contestaţia la executare nu este indisolubil legată de posibilitatea suspendării executării silite, dat fiind faptul că simpla formulare a contestaţiei nu produce efectul suspensiv al executării, legiuitorul alătură cererii principale posibilitatea formulării unei asemenea contestaţii care să aibă un efect întreruptiv al procedurii execuţionale.

Astfel, considerăm că art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă trebuie interpretat în sensul că măsura suspendării executării silite se dispune până la soluţionarea în primă instanţă a contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, iar nu până la soluţionarea definitivă a cererii principale.

Pentru ipoteza în care cererea principală este admisă (contestaţia la executare în cazul de faţă), aplicându-se art. 651 alin. (4) C. proc. civ., încheierea este executorie, motiv pentru care, odată cu pronunţarea primei instanţe pe fondul cauzei, executorul judecătoresc va trebui să se conformeze acestei hotărâri chiar nedefinitive. Drept urmare, temeiul va fi reprezentat tocmai de această soluţie a primei instanţe date pe fondul cauzei. in schimb, dacă este respinsă cererea principală, executarea ar trebui reluată de îndată în lipsa altor dispoziţii ale instanţei.

În literatura de specialitate, s-a reţinut că “în cazul admiterii contestaţiei la executare, întrucât, potrivit art. 651 alin. (4) din Codul de procedură civilă, încheierea instanţei de executare are caracter executoriu deci, executorul judecătoresc trebuie să se conformeze de îndată măsurii dispuse prin această încheiere, prin cererea de apel sau distinct în tot cursul judecălii în apel, partea interesată va putea solicita suspendarea executării provizorii a acestei încheieri. Un raţionament asemănător poate fi făcut în ipoteza respingerii contestaţiei la executare. Spre exemplu, caracterul executoriu al încheierii de respingere a contestaţiei debitorului ar însemna că executarea trebuie reluată de îndată, însă, dacă debitorul apelează încheierea, solicitând şi suspendarea executării acesteia, admiterea cererii de suspendare a executării încheierii nu înseamnă altceva decât menţinerea suspendării executării silite dispuse de prima instanţă.”

În plus, textul de lege în cauză are în vedere faptul că suspendarea executării silite subzistă până la soluţionarea în primă instanţă a contestaţiei la executare, având în vedere că prima instanţă nu poate dispune cu privire la suspendarea contestaţiei la executare decât până la momentul dezinvestirii sale.

Prin urmare, Avocatul Poporului apreciază că interpretarea şi aplicarea sintagmei „până la soluţionarea contestaţiei la executare” din cuprinsul art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă, este în sensul că suspendarea executării silite este limitată în timp până la momentul soluţionării în primă instanţă a contestaţiei la executare.”

Comments

comentarii

Ioan Ovidiu Sabău a fost cel mai bun în luna septembrie și și-a adjudecat trofeul pentru performanțele reușite în ultima lună.... Citește mai mult
Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns