Șeful DNA vrea recuperarea produselor infracționale: ”nu cred că fugarii noștri trăiesc din joburi de bucătari și de chelneri”

Procurorul-șef DNA, Marius Voinean, a declarat recent într-o emisiune: ”Ne focusăm pe ceea ce înseamnă recuperarea produselor infracționale. Ne place sau nu ne place, nu cred că fugarii noștri trăiesc până la urmă din joburi de bucătari și de chelneri, ospătari”

„DNA este o instituție care se bucură de o susținere largă în rândul factorilor de decizie, în rândul opiniei publice și al societății civile, o instituție cu o reputație extraordinară atât în afara granițelor țării cât și în interior, însă este o instituție despre care eu am apreciat că are nevoie la momentul la care mi-am depus candidatura de o nouă viziune și din nou suflu la nivel managerial. Trebuie să ne axăm și pe cealaltă fațetă a monedei și când vorbesc de asta mă refer în primul rând la recuperarea efectivă a produsului infracțional.

DNA a obținut rezultat extraordinare în investigațiile de corupție la nivel înalt, însă așa cum rezultă atât din date, cât și din exemplele pe care le avem în momentul de față, DNA nu cred că s-a axat neapărat pe componenta de recuperare a prejudiciului. Există un efect descurajant alpedepselor cât și al obținerii unor recuperări pe partea de produs infracțional. Avem rezultate bune pe hârtie, însă avem o serie de persoane publice sau persoane deja condamnate care se sustrag de la executarea pedepselor privative de libertate. (…)

Procurorii DNA sunt suficient de motivați în momentul de față. Este vorba doar un switch pe mentalitate, pe viziune, pe care îmi doresc să îl facem în sensul să nu mai trăim în senzația și în ideea că factorul extern care permanent poate fi demotivant, aș vrea săl întoarcem într-o într-un soi de combustie în sensul că să ne alimenteze nouă motivația de a combate de fapt corupția prin complexitatea anchetelor. (…)

Avem în momentul de față atât resursele materiale cât și resursele umane necesare să generăm cazuri penale de investigare a corupției la nivel înaltAceasta este chestiunea principală pe care mi-am propus-o și am verbalizat-oN-aș vrea să mai risipim resursele pe cazurile mici care nu ar trebui să fie imaginea DNA. (..)

Suntem în reorganizare în momentul de față. Avem un compartiment al investigațiilor financiare care va fi condus cel mai probabil de un ofițer de poliție judiciară care a fost școlarizat la FBI. Încercăm să învățăm de la cei mai buni în așa fel încât procurorii și polițiștii care instrumentau cauzele de corupție să facă ceea ce făceau în continuare, să probeze infracțiunile pe care DNA s-a focusat însă, în același timp, să avem cei douăzeci de ofițeri de poliție judiciară care să lucreze pe baza unor delegări pentru a face investigațiile financiare paralele.

Simt că lucrurile o iau într-o direcție bună după discuțiile cu procurorii DNA are vocație în a instrumenta cauze de o complexitate deosebită. Ne focusăm pe ceea ce înseamnă recuperarea produselor infracționale. Ne place sau nu ne place, nu cred că fugarii noștri trăiesc până la urmă din joburi de bucătari și de chelneri, ospătari, cu tot respectul pentru cele două categorii socio-profesionale. Sunt ferm convins că ei trăiesc din produsele infracționale, din bunurile pe care le- au obținut ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni pe teritoriul nostru și atunci asta ne afectează pe toți deopotrivă”, a declarat procurorul șef al DNA, Marius Voineag, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

 

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns