fbpx
sursa foto voceatransilvaniei.ro

Școala de Poliție a cerut din 2007 Depozitul de filme, reabilitat anul trecut de cei de la TIFF

Depozitul de filme, reabilitat anul trecut de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, organizator TIFF, cu multe mii de euro din donații și sponsorizări, era cerut de la Ministerul Culturii și RADEF din 2007 de către Școala de Agenți de Poliție din Cluj, spun reprezentanții instituției.

Directorul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a declarat la deschiderea festivalului că se va lega cu lanțuri de Depozitul de filme de pe strada Maiakovski dacă va pierde locația. ”O să cerem acest spațiu printr-o hârtie celor de la Romania Film pentru că prevad foarte simplu că tot planul nostru de a face acolo un muzeu al filmului s-ar putea sa se ducă de râpă. Ministerul de Interne vrea locul, Ministerul Culturii o sa i-l dea si o sa ramanem fără un efort care nu a fost doar al nostru, a fost și al clujenilor care au donat bani să se refacă și e păcat de un loc al orașului. Astfel de locuri nu prea există si cred ca e bine ca evenimentele culturale să nu se intample doar in centru, ci și in cartiere. Sper ca la anul să revenim la Depozitul de Filme. Altfel, o să mergem cu toți invitații festivalului și o să ne legăm acolo cu lanțuri dacă cineva o să îl ia”, a declarat Tudor Giurgiu.

Numai că reprezentanții Școlii de Poliție, care este lângă Depozitul de filme, spun că intenția lor nu este de ieri sau de câteva luni, ci de acum opt ani.

”Preocuparea Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca pentru extinderea bazei de pregătire a viitorilor agenți de poliție, prin crearea unor spații de pregătire tactică și a unor poligoane de intervenție necesare instruirii la un nivel european, datează încă de la înființarea instituției.

Începând cu anul 2007, școala de poliție clujeană s-a adresat instituțiilor competente în a căror administrare se află suprafața de teren din imediata sa vecinătate, de pe str. Septimiu Mureșan (fostă Maiakovski) nr.32, respectiv Ministerului Culturii și Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor ”RomâniaFilm” (R.A.D.E.F).

Nu cunoaștem în ce măsură Ministerul Culturii, prin R.A.D.E.F, a adus la cunoștința Asociației pentru Promovarea Fimului Românesc demersurile inițiate de către instituția noastră.”, a transmis purtătorul de cuvând al Școlii de Poliție din Cluj, comisar de poliție Alice Popa.

tiff depozitul de filmeDepozitul de filme de pe strada Maiakovski, locul unde se depozitau pelicule înainte de 1989, a fost reabilitat anul trecut de către Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, printr-o campanie de strângere de fonduri derulată la TIFF 2014. Clujenii au donat 2.300 de euro, iar din sponsorizări s-au mai adunat câteva mii. Numai din parteneriatul cu Unicredit Tiriac Bank, au fost strânși 7.000 de euro. Clădirea sau ce a mai rămas din ea, veche de 50 de ani, a fost curățată, igienizată și amenajată cât de cât.  Igienizarea locului a durat peste trei luni. In incaperile depozitului a fost pastrată o camera cu role de film, tot ce a putut fi salvat din kilometrii de peliculă deteriorată în timp. În cadrul actualei ediții TIFF sunt programate patru filme pentru a fi proiectate în curtea Depozitului.

Comments

comentarii

Mai multe dosare au fost deschise în legătură cu primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut. Printre faptele cercetate de procurori figurează influențarea scrutinului, finanțarea ilicită și spălarea de bani.... Citește mai mult
Un conflict produs între suporteri pe stadion la meciul Dinamo – „U” Cluj s-a lăsat cu amenzi pentru fanii „studenților” și acces interzis pe stadioane timp de un an.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns