fbpx

Judecători clujeni în apărarea președintelui AMR. Acuză ”un act de presiune fără precedent”

56 de judecători, din care 54 din Cluj, au semnat o scrisoare deschisă către Consiliului Superior al Magistraturii, în care condamnă cercetarea de către Inspecția Judiciară a președintelui Asociației Magistraților din România (AMR), Gabriela Baltag. ”Un act de presiune fără precedent asupra libertăţii de exprimare a asociaţiilor de magistraţi”, spun semnatarii scrisorii.

gabriela baltag

Scrisoare deschisă către Consiliul Superior al Magistraturii

Având în vedere informaţiile publicate în ziarul România Liberă, în data de 2 iunie 2015, privitoare la cercetarea doamnei judecător Gabriela Baltag, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, de către Inspecţia Judiciară,

Magistraţii semnatari condamnă modul în care Inspecţia Judiciară înţelege să îşi exercite rolul, evitând să acţioneze cu celeritate când instituţii de forţă par să influenţeze independenta justiţiei, însă sesizându-se cu celeritate faţă de afirmaţiile făcute de un lider de asociaţie de magistraţi.

Remarcăm faptul că Inspecţia Judiciară nu a avut nicio reacţie faţă de declaraţiile membrului Consiliului Superior al Magistraturii Cristi Vasilică Danileţ cu privire la o hotărâre judecătorească definitivă şi încă nemotivată şi nici la criticile DNA, asumate instituţional, cuprinse în bilanţul acestei instituţii, vizând hotărâri judecătoreşti definitive.

În schimb, Inspecţia Judiciară s-a sesizat imediat, dispunând cercetarea unui lider de asociaţie, pentru exprimarea unor puncte de vedere referitoare la conduita unei persoane aflate în fruntea sistemului judiciar, preocupare legitimă, care se încadrează în activitatea constantă a asociaţiilor profesionale de a pune încrederea publicului în sistemul judiciar mai presus de imaginea persoanelor cu funcţii de conducere. Demersul este în deplin acord cu Principiile de la Bangalore privind conduita judiciară (2002) – Valoarea 1 – Independența, art. 1.3. – Judecătorul nu numai că va trebui să nu aibă niciun fel de legături nepotrivite şi să nu fie influenţat de puterea executivă şi de cea legislativă, ci trebuie să şi apară astfel în ochii unui observator rezonabil – și art. 1.6. – Judecătorul va manifesta şi va promova înalte standarde de conduită judiciară în scopul de a întări încrederea publicului în corpul judiciar, încredere fundamentală pentru a menţine independenţa justiţiei.

Acţiunea Inspecţiei Judiciare reprezintă un act de presiune fără precedent asupra libertăţii de exprimare a asociaţiilor de magistraţi, inclusiv prin presiunea mediatică exercitată, cercetarea fiind adusă la cunoştinţă publică înainte de înştiinţarea judecătorului vizat.

Ne exprimăm, pe această cale, solidaritatea cu judecătoarea Gabriela Baltag – preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România – şi reafirmăm că o justiţie liberă este o justiţie ai cărei lideri asociativi îşi pot exprima opiniile vizând chestiuni esenţiale privind justiţia, în mod real independent, fără teama unor represalii. 

Semnături:

1. NATALIA ROMAN                       TRIBUNALUL SPECIALIZAT MUREȘ
2. CHIȘ ANDREA ANNAMARIA                 CURTEA DE APEL CLUJ
3. GÎRBOVAN DANA CRISTINA
4. POP ANCA ADRIANA
5. MARIAN NICOLAE
6. IONESCU ANA
7. ȘORTAN MONICA IOANA
8. MAGYAROSI IOANA ROZALIA
9. BOBOȘ SERGIU
10. ANDREIEŞ VIOREL VIRGIL
11. TRIPON IOANA
12. DÎRJAN TRAIAN
13. ADINA DARIA LUPEA AGHINIȚĂ
14. RODINA MONICA
15. SISERMAN SORINA
16. COVRIG ANA
17. IOAN ANCA MIHAELA
18. LIANA ANIȘOARA COCIȘ                      TRIBUNALUL CLUJ
19. IOAN MARIUS LUPEA
20. CĂTUNA DANIELA
21. BOICIUC IOANA NORA
22. SIMONA TRESTIAN
23. TROFIN MONICA
24. BELEAN EMIL
25. VEREȘ ROXANA MIHAELA
26. FARCAȘ-HINGAN GEORGIANA-RODICA
27. ONEȚ GEORGETA
28. GUZU RODICA
29. BUDIȘAN ANCA
30. ZDRENGHEA BOGDAN
31. ȚOPAN ALINA
32. ANETA BEATRICE BIRĂU                JUDECĂTORIA CLUJ NAPOCA
33. ALINA NEAMȚ
34. MARIAN LUCIAN
35. FELICIA MIRCEA
36. GHICA MIHAI
37. LAZĂR MONICA
38. VLASIN IOANA
39. FODOR GABRIELA
40. BULIERIS NICOLETA
41. FADEI IULIANA
42. ECATERINA PÎRV
43. FOCȘAN RAUL
44. NOJA CARMEN
45. FINTOC CRISTINA
46. ANDREEA LITEAN
47. TRIFAN ȘOIMIȚA
48. CHIDOVEȚ RODICA
49. RUS RAMONA CLAUDIA
50. ROȘU DIANA GABRIELA
51. RUSU IOANA MARIA
52. DAMIAN IRINA-GEORGIANA
53. TODEA ROSINA-VALENTINA
54. IVAȘCU TEODORA
55. BARBURA-TURCU GEORGE
56. MATYUS GABRIELA                JUDECĂTORIA JIBOU

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina