fbpx

Schimbare istorică în clasificarea canabisului! ONU a confirmat oficial proprietățile medicinale ale canabisului

ONU a recunoscut oficial, în cursul zilei de miercuri, 2 decembrie 2020, proprietățile medicinale ale canabisului.

Consumul în scopuri recreative va continua să fie interzis în reglementările internaționale

ONU a recunoscut oficial, miercurea asta, proprietățile medicinale ale canabisului prin votul Comisiei pentru Stupefiante reunite la Viena, comisie care este organul executiv al politicii  pe droguri a Organizației Națiunilor Unite, transmite presa internațională.

Majoritatea simplă a celor 53 de state ale Comisiei au decis să retragă canabisul și rășina de canabis din anexa IV a Convenției din 1961 asupra drogurilor, ceea ce înseamnă că utilitatea medicală a acestei plante este recunoscută oficial, însă utilizarea recreativă a acestuia va continua să fie interzisă în reglementările internaționale.

Conform aceleași surse citate, aproape toate statele Uniunii Europene – cu excepția Ungariei – și multe state din  America au format o majoritate simplă, de 27 de voturi, suficientă a aproba schimbarea – una dintre cele mai importante schimbări referitoare la droguri, din ultimele decenii. O mare parte din țările asiatice și țările africane s-au opus.

În Convenția unică din 30 martie 1961 asupra stupefiantelor, canabisul este clasificat în listele I și IV, aceasta din urmă fiind rezervată celor mai periculoase droguri și care se află sub cel mai strict control, cum ar fi heroina, drog căruia i se acordă o valoare medicală redusă.

Această schimbare va facilita cercetarea canabisului, plantă care are ingrediente active care au dat rezultate promițătoare în tratarea bolii Parkinson, a sclerozei, epilepsiei, a durerii cronice și a cancerului.

Votul a avut loc la aproape doi ani după ce printr-o hotărâre a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a recunoscut utilitatea medicală a canabisului și s-a recomandat eliminarea acestuia din Lista IV.

În același timp, s-a propus menținerea canabisului pe Lista I, listă în care apar narcoticele ce sunt sub control internațional datorită naturii lor dependente, dar sunt accesibile activităților medicale, situație în care se găsesc narcotice, cum este morfina.

Această recomandare – adoptată acum – s-a bazat pe primul studiu critic al OMS asupra canabisului, cel mai popular drog din lume, cu aproximativ 200 de milioane de utilizatori, conform estimărilor ONU.

OMS este responsabilă pentru evaluarea științifică în fața Comisiei cu privire la posibilele proprietăți terapeutice, dar și a daunelor generate de dependența la drogurile aflate sub control internațional, iar recomandările sale sunt de obicei adoptate fără prea multe controverse.

Cu toate acestea, în acest caz, votul a fost precedat de o dezbatere uriașă și de mai multe amânări în ultimii doi ani, din cauza diferențelor existente între statele ce s-au declarat în favoarea schimbării și cele care au cerut menținerea „statu quo-ului”. Țările UE-cu excepția Ungariei- împreună cu altele precum Argentina, Canada, Columbia, SUA, Mexic, Uruguay și Ecuador, printre altele, au sprijinit respectarea criteriilor științifice ale OMS.

Aproximativ 50 de țări au lansat diferite programe pentru cannabis-ul medical și această decizie a Națiunilor Unite, în mod previzibil, va promova astfel de politici, precum și cercetările legate de plantă.

Argentina a decis deja, în luna noiembrie, să legalizeze autocultivarea marijuanei pentru uz medicinal și va permite vânzarea uleiurilor, cremelor și a altor derivați ai plantei în scopuri terapeutice, pe baza recomandării OMS care a fost adoptată acum oficial.

Până în prezent, cercetarea medicală legată de canabis a fost posibilă într-un mod limitat, deoarece includerea în Lista IV a acționat ca o frână pentru multe laboratoare din cauza restricțiilor și a diferitelor criterii legale aplicate în fiecare țară.

Statele care au votat împotriva schimbării, conduse de Rusia, China, Brazilia și Pakistan, consideră că controlul relaxat al canabisului trimite acum un mesaj greșit într-un moment în care unele țări, precum Canada sau Uruguay, au legalizat marihuana încălcând tratatele internaționale.

Statele care au fost împotriva oricărei schimbări, inclusiv Cuba și Venezuela, consideră că această decizie banalizează consumul de canabis și minimizează daunele pe care le produce sănătății, cum ar fi dezvoltarea anumitor tulburări mentale.

Schimbarea intervine în cotextul în care, mai multe țări precum Canada, Uruguay și o duzină de state americane au legalizat utilizarea marijuanei, iar altele precum Mexic, Luxemburg sau Israel au deja inițiative juridice în curs în aceeași direcție.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina