Clujust a stat de vorbă cu președinteșe Organizației Județeană Cluj PSD, Alexandru Cordoș, candidat pentru Camera Deputaților din Parlamentul României.
Cum de v-ați hotărât să candidați pentru a reveni în Parlament?
În primul rând dorința și obligația morală de a ”restitui” Organizației Județene și cetățenilor județului Cluj tot ceea ce am primit din partea comunității la nivel de expertiză și cunoștințe, dar și ceea ce am acumulat în urma experienței politice îndelungate. Activitatea politică în cadrul organizației PSD Cluj, alături de experiența acumulată în cele două mandate de senator 2008-2016, funcțiile deținute în Parlamentul României, poziția de vicelider al grupului parlamentar din senatul României precum și cea de chestor al senatului, sunt elementele ce mă determină și mă motivează să candidez pentru încă un mandat.
Consider că viitorii parlamentarii social-democrați clujeni, mă refer aici la cei care ne aflăm acum pe liste, vom reprezenta mult mai eficient Clujul și interesele cetățenilor.
Cum a fost această perioadă ”pe margine”? Ce schimbări ar trebui în Parlament?
Nu pot afirma că am stat pe margine! Este adevărat că am prioritizat activitățile mele profesionale și academice, însă am fost în continuare implicat în politică și în proiectele politice în care am crezut. Deci, nu am fost absent!
În primul rând Parlamentul ar trebui să gândească unitar, indiferent de apartenența politică a parlamentarului. Există ceva care m-a deranjat totuși foarte tare. Faptul că în continuare există o practică în migrația politică de la un partid la altul. Personal, aș vota un proiect de lege care ar stopa această migrație, pentru că, evident, cetățeanul prezent în cabina de vot oferă votul și partidului care propune candidatul, nu doar omului care candidează.
Care sunt prioritățile dvs pentru mandat?
Principalele mele obiective vizează în primul rând problemele cu care se va confrunta noul parlament, ce vor fi multiple, diverse și urgente, atât în plan național, cât și în plan regional. Prioritatea mea este îmbunătățirea infrastructurii sociale, menținerea locurilor de muncă asigurând totodată dezvoltarea României. Având în vedere situația sanitară prin care trecem, consider imperios necesară dezvoltarea infrastructurii medicale pe plan local, dotarea corespunzătoare a acesteia, prioritatea mea principală fiind asigurarea finanțării Spitalului Regional de Urgență Cluj, în vederea finalizării acestuia și nu în ultimul rând dezvoltarea rețelei de policlinici.
Un proiect foarte important pentru mine, l-aș putea numi proiect apropiat sufletului meu, este deblocarea finanțării proiectelor incluse în ”Legea muntelui”. Această lege este extrem de benefică pentru micii intreprinzatori (fermieri) din zona montan rurală, dar mai ales pentru cetățenii care locuiesc în acele zone. ”Legea muntelui” este o lege gândită de cel mai performant ministru al agriculturii din perioada postdecembristă, respectiv social-democratul Petre Daea.
Cum vi se par măsurile Guvernului actual în pandemie? Ce ați fi făcut diferit?
Guvernul Orban a gestionat catastrofal pandemia! Și, în stilul în care s-a mers până în prezent, va fi tot mai rău. Așa-zisa plafonare a cazurilor sau eficiența măsurilor Guvernului sunt iluzii. O demonstrează un raport al Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor, care în cazul României arată clar că menținând doar restricțiile actuale, numărul cazurilor noi și cel al deceselor va fi în continuă creștere. Ce aș fi făcut diferit?! S-a ajuns în acest punct critic pentru că testările la nivel național au fost mai mult decât insuficiente, deși PSD a propus de foarte multe ori creșterea numărului de testări. Ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă este o dovadă a faptului că actuala guvernare a fost nepregătită pentru gestionarea situației, sistemul medical a colapsat, corpul medical nu a fost protejat și nici ajutat să se protejeze, și cel mai grav, în continuare la nivelul DSP-urilor județene se află la conducere oameni din afara sistemului medical, oameni agreați de conducerea partidului de guvernământ de la nivel local. Restricțiile impuse s-au dovedit haotice și ilogice, ceea ce a semănat neîncredere în mijlocul populației și o subminare a încrederii în autorități.
V-ați gândit la proiecte de legi? Ce schimbări ar trebui în justiție pentru o funcționare optimă?
Am menționat anterior care sunt principalele mele proiecte pentru următorul mandat. În ceea ce privește justiția, să nu uităm faptul că în ambele camere ale Parlamentului există comisii juridice. Dacă voi face parte și din Comisia Juridică voi susține toate proiectele de lege care să asigure independența justiției și buna funcționare a acesteia.
Spuneți-ne despre activitatea dvs în mediul universitar.
În ultimul deceniu am fost permanent implicat în activitatea universitară, atât la Cluj cât și la București. Personal, pot să vă confirm că simt o enormă plăcere să lucrez cu studenții și să le împărtășesc din expertiza și experiența mea profesională. A fi profesor înseamnă o mare responsabilitate în fața viitoarelor generații și a propriei tale conștiințe. În fapt, activitatea mea didactică universitară s-a extins și la nivelul conducerii universității, ceea ce mă onorează și mă obligă la o implicare mai mare.