fbpx

Schema împuternicirilor, pentru care este acuzat fostul șef IPJ Cluj Mircea Rus, a fost folosită la nivel înalt

Fostul șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, este acuzat de DNA că l-a împuternicit de trei ori pe șeful Poliției Dej. Schema împuternicirilor se practică în poliție, chiar și la nivel înalte. Fostul inspector general adjunct al IGPR, Eduard Mirițescu, a ocupat funcția prin trei împuterniciri. La Sălaj și Ialomița, aceeași situație cu șefii inspectoratelor.

Acuzația adusă lui Mircea Rus: ”În perioada mai – iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.”

La IGPR, la începutul anului 2021, lui Mirițescu i-au expirat cele doua imputerniciri asa că directorul direcției de resurse umane din MAI, Valentin Minoiu, a fost mutat pe funcția de inspector general adjunct, cele doua functii fiind echivalente. Imediat, Minoiu a fost imputernicit la minister pe functia pe care tocmai o eliberase, de director, iar pe functia de inspector general adjunct, fiind functie temporar vacantă, a fost imputernicit din nou Mirițescu. Sindicatl Europol a notat că nu s-ar fi organizat concurs nici până azi dacă nu exista supărarea domnului Mirițescu pentru faptul că din poziția de „împuternicit” nu poate să primească a doua stea de chestor, în condițiile în care nu este definitivat pe post

La Sălaj, comisarul șef Marius Stupar a ocupat functia de inspector sef prin imputernicire, iar dupa un an, pentru ca erau suspendate concursurile, a fost imputernicit inspector sef adjunct, functia fiind libera si pastrata exact pentru un astfel de caz si imediat a fost desemnat inspector sef fara ca macar o secunda sa indeplineasca atributiile functiie de inspector sef adjunct.

Acelasi lucru la Ialomita – Raul Belciug, după doua imputerniciri, a fost numit pe functie de inspector sef adjunct si imediat desemnat inspector sef.

Aceste funcții sunt in competenta de numire a ministrului asa că ministrul Lucian Bode a semnat si ordinele de imputernicire.

Cu toate acestea, nu mai există niciun dosar DNA în țară cu presupusul abuz în serviciu de care este acuzat Mircea Rus.

Ordinul MAI 140/2016 (privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne) nu prevede nicăieri cat trebuie sa stea cineva proaspat numit pe o functie inainte sa poata fi imputernicită pe alta. Practic, schema împuternicirilor este un artificiu legislativ care nu este însă ilegal, poate doar imoral.

Comments

comentarii

La Cluj-Napoca a avut loc un fenomen atmosferic interesant - inversiunea termică. Astfel, am putut să vedem cum aerul rece coboară mai aproape de pământ.... Citește mai mult
Piața Avram Iancu se „îmbracă” în haine de sărbătoare. Pregătirile pentru 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sunt în toi.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!