Scandalul amenzilor auto încasate ilegal printr-o platformă online, potrivit procurorilor, lovește în compania clujeană care a implementat în România și Ungaria plata electronică a rovinietei, a parcărilor și a biletelor pe mijloacele de transport, inclusiv în zona metropolitană Cluj-Napoca.
Compania implicată în ancheta procurorilor de la Parchetul Curții de Apel București, ale cărei sedii au fost percheziționate, este Scala Holding, ce cuprinde firmele Scala Assistance SRL, Scala Risk Cosulting, Scala Assistance Pay, Scala Tour și Scala Web SRL.
Firmele sunt deținute în proporții egale de Dan Alexandru Cobeanu (35 de ani) și Dan Ciceu (42 de ani).
”Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, funcţionari din cadrul unei autorităţi administrativ-teritoriale locale au încheiat cu reprezentanţii unor societăţi comerciale un protocol având ca obiect încasarea on-line a contravalorii amenzilor aplicate la regimul rutier şi pentru lipsa rovinietei, indiferent de domiciliul contravenientului, în numele şi pe seama autorităţii administrativ-teritoriale în cauză, prin intermediul unei platforme on-line, în condiţiile în care platforma utilizată nu era acreditată şi autorizată de către instituţiile abilitate pentru desfăşurarea acestei activităţi, în baza căreia, societatea comercială implicată ar fi primit un comision de 5% din valoarea totală a amenzilor încasate. ”, se arată în comunicatul Parchetului.
Potrivit procurorilor, Direcția de Taxe și Locale Giurgiu a încasat în perioada iunie 2015 – iulie 2016 suma de peste 2.270.000 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor de circulaţie achitate on-line, fiind vătămate, astfel, drepturile şi interesele celorlaltor unităţi administrativ-teritoriale locale corespunzătoare domiciliului contravenientului sau locului de încasare, conform prevederilor legale în vigoare.
Platforma online la care se face referire este amenda-online.ro, înființată anul trecut și ale cărei servicii au fost între timp suspendate. Aceasta funcționa pe firma Scala Risk Consulting.
Dan Cobeanu (foto) a declarat pentru Clujust.ro că ”este o mare neînțelegere” și că direcția de taxe din Giurgiu este singura cu care au încheiat parteneriat. ”Le-am propus și la Cluj, dar nu au fost de acord.”, a spus Cobeanu. Acesta susține că ancheta vizează doar amenzile de circulație, nu și cele pentru lipsa rovienietei. ”S-au amesteca lucrurile. Legat de comision, pot să vă zic că este mult mai mic de 5%. Noi viram banii de amenzi, încasam comisionul și atât. Direcția din Giurgiu trebuie să înștiințeze administrația locală unde domicilia cel amendat”, a explicat asociatul Scala.
Compania Scala Assistance a fost infiintata in anul 2005, iar în 2007 a lansat conceptul de vanzare online a taxelor de drum din Romania si Ungaria prin roviniete.ro și evignette.com.
În 2014, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, aceeași firmă a implementat plata biletelor pe mijloacele de transport prin SMS. Această soluție e folosită și în alte orașe, precum Baia Mare sau Ploiești.
Scala Assistance SRL a avut în 2015 un profit net de 616.392 lei.
Polițiștii au percheziționat domiciliile celor doi asociați, sediile sociale ale firmelor din grup și sediul principal care este pe strada Decebal, la câțiva metri de sediul Poliției municipiului Cluj-Napoca.
Sediul principal al grupului Scala, percheziționat de polițiști