fbpx

Ruinele Tower evaluate la 4,39 milioane euro (!!) de către un evaluator aflat în atenția DNA

Ruinele proiectului imobiliar Tower de pe Calea Florești din Cluj-Napoca au fost evaluate la nu mai puțin de 4,39 milioane euro de către o firmă de evaluare implicată într-un dosar DNA Iași alături de reprezentanți ai CITR, care este lichidatorul unei firme din grupul Tower, înființat de Mihai Chezan, trimis în judecată de DNA Cluj.

Mures Insolvency Specialists SPRL, în calitate de lichidator judiciar al debitorului SC Clark International SRL (fosta Tower SRL), a convovat adunarea creditorilor ce va avea loc la Targu Mures în 18 iulie, având pe ordinea de zi și  ”supunerea spre dezbatere și aprobare Raportului de Evaluare a activelor din patrimoniul societății debitoare Clark International SRL, raport întocmit sub nr. 2REV160682/18.04.2016 de către CS INVEST CONSULTING SRL”

Printre cei 49 de creditori, se numără Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj, HELCO INVEST & MANAGEMENT SRL cesionar al
creantei Carpathia LLC, SC E. ON GAZ România Regiunea Nord sucursala Cluj, SC ELECTRICA SA, MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, SC MOX CONSTRUCTION SRL prin administrator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL, SC COMPANIA DE APĂ SOMES SA, BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA, CHEZAN MIHAI DUMITRU, MANGO PARTNERS LLC cesionar al creantei HELCO INVEST & MANAGEMENT SRL.

Raportul de Evaluare al bunurilor mobile din patrimoniului debitoarei SC Clark International SRL este întocmit de CS INVEST CONSULTING SRL

Scopul evaluarii consta în ”evaluarea activelor mentionate mai jos în cadrul procedurii falimentului: estimarea valorii de piata si estimarea valorii de piata în ipoteza vanzarii fortate”

In urma cercetarii si analizei CS Invest au rezultat: Valoarea de piata – 4,39 mil EUR echivalent 19,6 mil RON și valoarea de piata în ipoteza vanzarii forțate active –  3,07 mil EUR echivalent 13,7 mil RON

Extras din Raportul de evaluare

”Ca rezultat al cercetarii si analizei pe care le-am realizat, consideram ca abordarea prin venit este mai relevanta în cazul imobilelor Corp A si hotel, aflate în faze mai avansate de executie, în compunerea ratei de actualizare tinandu-se cont de riscurile pe care le implica un astfel de proiect (stadiile actuale de executie, timpul necesar finalizarii/vanzarii, terenul nu este proprietatea Clark International SRL, conditiile actuale ale pietei imobiliare, climatul economic).

Pentru restul corpurilor nu s-a putut aplica abordarea prin venit, acestea fiind în stadii incipiente de executie, fiind selectate valorile de piata estimate prin abordarea prin cost. Astfel, în opinia noastra, valoarea de piata a activelor Clark International SRL este :

Abordarea bazata pe active (E) Abordarea prin venit (E) Valoare piata propusa (E)  Valoare vz fortata (E)
Corp A      1,925,620                  2,409,013                      2,409,013                            1,686,309
Corp B       373,549                        –                               373,549                                  261,484
Corp C        211,016                       –                              211,016                                     147,711
Corp D           54,660                    –                            54,660                                         38,262
Hotel          1,193,066                1,185,268                  1,185,268                                  829,688
Imobil multifunctional    157,268              –                 157,268                                110,087
TOTAL        € 3,915,178                                             € 4,390,773                          € 3,073,541

Valoarea de piata în ipoteza vanzarii fortate s-a estimat pornind de la valoarea de piata estimata în ipoteza continuitatii activitatii. Acestei valori i s-au aplicat decotari suplimentare (diferentiate pe categorii de active), decotari care tin cont de conditiile specifice unei vanzari fortate.

Conform documentelor primite de la reprezentantii societatii (proces verbal de aplicare a sechestrului asiguratoriu imobiliar din data de 21 mai 2014) s-a dispus luarea masurilor asiguratorii constand în indisponibilizarea bunurilor imobile afate în proprietatea suspectilor Chezan Marius Dumitru si Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului (pana la concurenta valorii probabile a prejudiciului total efectiv- respectiv de 4.709.481,17 Euro si 4.307.804, 60 Lei).

Evaluarea activelor care fac obiectul prezentului raport are loc în ipoteza lipsei de sarcini.

Terenul pe care sunt edificate constructiile analizate nu a fost evaluat, fiind în patrimoniul USAMV. Acesta a fost initial obiectul contractului de asociere nr. 2936/20.04.2007 intre USAMV si SC TOWER SRL, în prezent contractul fiind anulat.

Totusi, în cadrul abordarii prin venit a fost necesara estimarea valorii terenului, aceasta fiind facuta luand în considerare informatiile si ofertele similare existente pe piata la data de referinta, fiind dificil de cuantificat impactul pe care il are asupra pretului potential de vanzare existenta autorizatiilor de construire, proiectul realizat în functie de coeficientii urbanistici P.O.T si C.U.T. valabili la acea data, precum si aspecte de ordin juridic – constructiile fiind edificate pe un teren apartinand altei entitati, pentru care este necesara obtinerea dreptului de proprietate/folosinta.

Intre suprafata de teren din Extrasul CF 147525 Cluj Napoca/Memoriul Tehnic si cea din contractul de asociere exista diferente, în fundamentarea calculelor în cadrul abordarii prin venit fiind luata în considerare suprafata aproximativa mentionata în contractul de asociere (cca 21300 mp).”

Evaluatorul, în atenția DNA

Potrivit unui articol din 2012 din ziaruldeiasi.ro, Sorin Anton Popa, patronul CS Invest Consulting, este implicat într-un dosar DNA privind subevaluarea bunurilor cobinatului Fortus din Iași, cu un prejudiciu estimat la 2,3 milioane euro. Ziarul citează documentul cu numarul 23.871 emis catre AVAS ce menționează că prin rezolutia din data de 24 septembrie 2012 s-a dispus inceperea urmaririi penale împotriva reprezentantilor legali si/sau administratorii judiciari SC Fortus SA Iasi: Lotrean Radu-Lucian si Sermer Simona-Silvana-Georgeta (fosta Dalea) in calitate de reprezentantii practicienilor in insolventa Casa de Insolventa Transilvania si Sigma IPUR, despre care se precizeacă că ”in convenienta cu numitul Popa Anton-Sorin in calitate de reprezentant SC CS Invest Consulting SRL (n.r. – firma care a evaluat bunurile combinatului), care au stabilit valori diminuate fata de valoarea reala de piata a mijloacelor fixe pe care le-au vandut catre terte firme in cursul licitatiei organizate la data de 18.11.2010”

Procurorii mai arata ca Radu Lotrean si Simona Silvana Sermer au achitat din fondurile combinatului iesean, cu rea vointa, suma de 566.360 lei (133.560 euro) catre Silviu Popa Anton, reprezentant CS Invest Consulting SRL – firma ce facea parte din echipa CITR Cluj Napoca si care a realizat evaluarea bunurilor Fortus SA. “Onorariul CITR Cluj Napoca era de zero lei si onorariul de succes de 5% din sumele recuperate de la debitori sau din valorificarea partiala a patrimoniului. SC Fortus SA a fost prejudiciata cu suma in cauza (n.r.-platita catre evaluator)”, detaliaza documentul emis de DNA Iasi. De altfel, din 2015, Fortus are un nou administrator judiciar.

Casa de Insolvență Transilvania (CITR) este lichidatorul din dosarul de faliment al altei firme din grupul Tower, Sterling Development (fosta Tower Development), în care a încercat să introducă un offshore cu o creanță de 3 milioane de euro, dar operațiunea a fost anulată de judecătorul sindic. Mai multe detalii AICI

Comments

comentarii

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, a fost amânat 3 săptămâni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns