fbpx
foto arhiva

Replica inedită a unui barou la protestul judecătorilor: Din 3 februarie, avocații se vor prezenta doar la cauzele urgente

Consiliul Baroului Hunedoara a hotărât ca, din 3 februarie, avocații să se prezinte doar la cauzele urgente pe raza Curții de Apel Alba Iulia, ca urmare a inconsecvenței judecătorilor pe perioada de suspendare a activității în semn de protest față de eliminarea pensiilor speciale.

”Consiliul Baroului Hunedoara, întrunit în Şedinţa de Consiliu la data de 30 ianuarie 2020, a luat act de nemulţumirile exprimate de membrii Corpului profesional din Baroul Hunedoara referitoare la inconsecvenţa completurilor de judecată în aplicarea aspectelor care au fost comunicate interinstituţional Baroului Hunedoara, respectiv Hotărârilor Adunărilor generale ale judecătorilor din cadrul fiecărei instanţe de pe raza judeţului Hunedoara.

În acest sens, s-a constatat că anumite completuri de judecată nu respectă dispoziţiile hotărârilor Adunărilor generale ale judecătorilor care ne-au fost comunicate, procedând la judecarea cauzelor care nu se regăsesc în categoria excepţiilor menţionate.

De asemenea, există completuri de judecată care respectă dispoziţiile referitoare la manifestarea de protest şi, începând cu data de 27 ianuarie 2020, se rezumă doar la a stabili noi termene de judecată în cauze.

Această discrepanţă între informaţiile comunicate la nivel instituţional şi realitatea cotidiană este de natură să producă confuzie în rândul colegilor avocaţi, întrucât nu există o previzibilitate a desfăşurării şedinţelor de judecată.

Lipsa unui dialog direct cu barourile şi inconsecvenţa în respectarea hotărârilor comunicate sunt de natură să lipsească de conţinut colaborarea dintre profesiile juridice conturată de articolul 5 din “Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii, în special avocaţii”, recent adoptat,

Consiliul Baroului Hunedoara respectă manifestările de protest declanşate de magistraţi şi personalul auxiliar al instanţelor, drept pentru care Corpul profesional al avocaţilor din Baroul Hunedoara va da curs comunicatelor instanţelor de judecată din judeţ privind suspendarea activităţii, cu excepţia cauzelor din categoria celor indicate expres ca având caracter urgent.

in acest context, începând cu data de 03 februarie 2020, avocaţii din Baroul Hunedoara se vor prezenta doar în cauzele din categoria celor enumerate în comunicatele instantelor ca având caracter urgent.

in eventualitatea în care veţi decide în forurile dumneavoastră de conducere încetarea manifestării de protest, vă adresăm rugămintea instituţională să comunicaţi Baroului Hunedoara această împrejurare, cu cel  putin 24 ore anterior încetării protestului, pentru a avea posibilitatea să diseminăm în rândul colegilor avocaţi această informatie.

Consiliul Baroului Hunedoara şi întreg Corpul profesional al avocaţilor din Baroul Hunedoara işi manifestă în continuare întreaga disponibilitate pentru dialog şi colaborare interinstituţională bazată pe respect reciproc, conform dispoziţiilor “Cartei interprofesionale a judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor români”, precum şi prevederilor “Ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii, în special avocaţii”, recent adoptat.”, se arată în comunicatul semnat de Decanul Baroului Hunedoara, avocat Cosmin Alin Roncioiu, trimis la toate instanțele din raza Curții de Apel Alba Iulia.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina