fbpx
Răzvan Pop

Răzvan Pop: ”Toți inculpații au dat bani pentru campania electorală și banii au mers în altă parte”

Martorul acuzării în dosarul lui Uioreanu a declarat la instanță că a primit bani de la diverse persoane, atât înainte de alegerile pentru președinția Consiliului Județean, cât și după, cu ocazia alegerilor parlamentare. Răzvan Pop spune că a cheltuit banii în campania soției de atunci a lui Uioreanu, Elena, ajunsă deputat, dar și pe alte cheltuieli ale familiei. La sfârșitul declarației, după ce a fost supus unui tir de întrebări din partea avocaților, Pop a avut o declarație interesantă cu privire la inculpații acuzați de dare de mită în dosar: ”Toți inculpații au dat bani pentru campania electorală și banii au mers în altă parte. Când fac această afirmație mă refer la susținerile actuale ale inculpaților”

Răzvan Pop s-a ocupat mai întâi de strângerea de bani pentru campania electorală a lui Horea Uioreanu dinainte de alegerile pentru Consiliul Județean din iunie 2012.

Horea Uioreanu
Horea Uioreanu

”Mentionez ca am participat la campaniile electorale din cursul anului 2012, sens in care incepand cu martie -aprilie 2012 am primit de la diverse persoane sume de bani pentru sustinerea campaniei electorale. Dintre aceste doar doi insistand ca donatiile efectuate sa fie integistrate oficial, celelalte nu. Au existat si persoane care nu doreau sa se stie provenienta sumelor respective. Personal am tinut o evidenta a sumelor de bani pentru a putea dovedi modul in care au fost cheltuite sumele respective si am facut acest lucru voluntar fara sa-mi cerut cineva acest lucru. Dupa castigarea alegerilor si preluarea de catre inculpatul Uioreanu a mandatului la Consiliul Judetean, am incercat in mod repetat sa ii aduc la cunostinta modul in care au fost gestionat, banii primiti in campania electorala, ramanand o suma de 26.000 euro, pe care pana la urma i-a luat Uioreanu, care imi dadea, atunci cand aveam nevoie, diverse sume de bani. Mentionez ca, din toamna lui 2012, diverse persoane, donatori voluntari, mi-au avansat sume de bani pentru campania electorala pentru alegerile parlamentare la care candida sotia inculpatului Uioreanu (deputat Elena Uioreanu – n.red.), fara ca eu sa particip la discutiile privind alocarea acestor sume de bani”, a declarat în instanță Răzvan Pop.

Pop a povestit că a primit un plic cu 100.000 de lei de la omul de afaceri Ioan Bene, inculpat în dosar pentru dare de mită. ”Prin octombrie 2012, inculpatul Bene s-a prezentat la sediul Consiliului Judetean, unde a discutat cu Uioreanu, care la finalizarea discutiei m-a chemat sa-l insotesc pe Bene si impreuna ne-am deplasat cu masina mea in apropiere la Vila Rao, unde Bene a scos un plic A4 tip burduf, de culoare maro, mi l-a lasat si a plecat, constatand ulteior ca in plic se gasea suma de 100.000 lei. Intorcandu-ma la Consiliul Judetean, i-am spus lui Uioreanu ca am primit suma respectiva de la Bene si la intrebarea mea ce sa fac cu acesti bani, Uioreanu mi-a spus sa-i tin la mine, banii fiind pastrati la domiciuliul meu. Mentionez ca inculpatul Uioreanu imi spunea ca banii vor fi folositi in campania electorala a sotiei sale si intr-adevar banii au fost cheltuiti inainte de finalizarea campaniei pe diverse materiale publicitare si pe alte cheltuieli ale familiei.”, a spus martorul.

Ioan Bene
Ioan Bene

Bene încerca să se eschiveze de la plata banilor

Potrivit lui Răzvan Pop, Bene a dat apoi și alte sume de bani și că uneori încerca să se eschiveze: ”In privinta sumelor achitate de Bene pentru Uioreanu, precizez ca undeva in vara lui 2013 achitarea lor avea o frecventa aproape lunara, fapt ce rezulta din evidentele pe care le-am intocmit. (…) Precizez ca au fost situatii in care Bene imi respingea apelurile telefonice pentru a se eschiva de la achitarea in continaure a acestor sume. Precizez ca in aceste situatii in care Bene amana remiterea acestor sume il incunostintam pe inculpatul Uioreanu , iar inculpatul nu avea nicio reactie, intr-o singura imprejurare in perioada 5-6 martie 2014 s-a aratat deosebit de interesat daca Bene mi-a remis vreo suma.”.

A primit și folosit banii, deși nu era mandatat pentru campanie

”Precizez ca nu aveam niciu fel de obligatie deoarece contractele de donatie si sumele donate trebuiau sa ajunga la mandatarul special al campaniei care era o singura persoana, insa am primit astfel de sume de bani pe care le-am folosit in campania electorala dupa cum este adevarat ca nu am fost insarcinat sa conduc campania electorala a inculpatului Uioreanu, insa am facut-o la cererea expresa a acestuia. (…) Pentru campania de la parlamentare din 2012 estimez ca am cheltuit aproximativ 200.000 lei insa per total nu pot preciza suma alocata strict pentru aceste cheltuieli de campanie”, a spus Pop.

Acesta a declarat că Uioreanu i-a indicat cum să treacă în evidențe banii: ”In legatura cu modalitatea de evidentiere a cheltuielilor din campanie mi s-au trasat anumite sarcini de catre inculpatul Uioreanu, pe care a trebuit sa le indeplinesc. Din toamna anului 2012 am incercat ca o suma mai mare sa fie trecuta prin cont, la indicatia lui Uioreanu trecand persoane fictive si acei voluntari.”

pogacean
Vasile Pogăcean

15% din contractele lui Pogăcean

Răzvan Pop a vorbit și despre procentul pe care l-ar fi primit Uioreanu din contractele firmei lui Vasile Pogăcean, Sinai Comimpex, cu primării din județ. ”Mentionez ca tot Uioreanu mi-a spus ca are stabilita o intelegere cu inculpatul Pogacean pentru ca acesta sa ii remita o suma din cele incasate, fiind vorba de 15 % din suna fara tva. Totodata Uioreanu mi-a cerut sa tin o evidenta clara despre ce sume s-au platit firmei lui Pogacean pentru a putea calcula procentul care i se cuvenea.”

Același Pop a precizat că-l cunoaște pe Pogăcean din 2007, fiind membru PNL, și că a susținut partidul.

Întrebat de avocata lui Pogăcean, Laura Baciu, dacă în timpul întâlnirilor au discutat despre bani pentru campania electorală sau pentru partid, Poă a răspuns ”Niciodată.” Apoi i-a fost prezentată o înregistrare de la întâlnirea dintre el și Pogăcean de la Fabrica de Bere, ce a avut loc cu puțin timp înainte de arestările din 28 mai, în care Pop spune că dacă dădea Pogăcean ”așa aveam și noi bani pentru campanie”. Avocata a precizat că ar fi vorba de plăți restante din campaniile anterioare. Și judecătorul l-a întrebat pe Pop dacă Pogăcean avea reprezentarea că discută despre campania electorală.

Chiar la finalul declarației, Pop a răspuns iritat: ”Au fost niște propuneri pe care le-am discutat cu Pogăcean legate de plata lucrărilor pentru firma Sinai, care însă nu s-au concretizat și este posibil ca Pogăcean să fi avut reprezentarea cu ocazia acelei discuții că dă bani pentru campania electorală. Toti inculpatii au dat bani pentru campania electorala si banii au mers in alta parte. Cand fac aceasta afirmatie ma refer la sustinerile actuale ale inculpatilor despre care am luat la cunostinta din mass-media.”

Pop a vrut să renunțe în 2012

De ce s-a ocupat el cu gestionarea banilor? ”Mai mult impins de la spate, deoarece am incercat in mod repetat sa ma descarc de gestionarea acestor sume de bani, insa fara a reusi, cu mentiunea ca eu nu am beneficiat de aceste sume de bani mai mult decat un plin de benzina pentru ca foloseam masina personala in interesul inculpatului Uioreanu. In primavara anului 2012, in mijlocul campaniei electrale, intr-un moment de rabufnire al inculpatului Uioreanu, am hotarat sa plec, insa ulteior am revenit pentru ca ma simteam responsabil, detineam controlul si stiam ce pornisem in campania electorala respectiva.”, a motivat Pop.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina