Martorul-cheie din dosarul Uioreanu, Răzvan Pop, a declarat în instanță că, în martie 2014, după o discuție de la Consiliul Județean, și-a aruncat laptopul pe care ținea evidența banilor în zona barajului din Florești. După zile mai târziu, o persoană căreia i s-a acordat statut de martor amenințat s-a prezentat la DNA Cluj cu laptopul. Fișierele cu diverse sume de bani, nume și cheltuieli aveau o parolă banală: ”123”.
Fostul șef de cabinet al lui Horea Uioreanu, Răzvan Pop, a povestit la instanță cum a început el să țină evidența banilor din campania electorală pentru președinția Consiliului Județena, fără ca nimeni să-i ceară asta.
”Începand cu martie -aprilie 2012 am primit de la diverse persoane sume de bani pentru sustinerea campaniei electorale. Personal am tinut o evidenta a sumelor de bani pentru a putea dovedi modul in care au fost cheltuite sumele respective si am facut acest lucru voluntar fara sa-mi cerut cineva acest lucru”, a spus Pop în declarația din 18 martie 2015.
Tânărul a continuat să noteze în evidență și cu ocazia campaniei pentru parlamentare și ulterior.
”Mentionez ca la nivelul august-sept 2012 au existat situatii in care am consemnat primirea unor sume de bani fara a consemna si cine le-a platit, dar aceasta datorita faptului ca nu incepusem sa pastrez o evidenta riguroasa. Uitandu-ma la raportul de constatare aflat in vol IV fila 303 mentionez ca acele sume (30.000 lei – n.red.) proveneau de la domnul Aschilean.”, a declarat martorul. Cel mai probabil este vorba de unul dintre frații Așchilean, care dețin companiile de construcții ACI SA și Grup 4 Instalații.
Problemele au început să apară odată cu percheziția procurorilor DNA la Consiliul Județean în dosarul ”Fany”. În respectivul dosar, Răzvan Pop a recunoscut în declarația dată că a primit 6.000 de lei din 10.000 de euro promiși de patronul Fany, Ștefan Cadar. Cu toate acestea, Pop nu a fost trimis în judecată alături de patronii Fany și a început să colaboreze cu anchetatorii, purtând asupra lui aparatură de înregistrare. ”Dupa audierile mele din luna martie 2014 solicitam aceasta cand apreciam ca este nevoie sau cand considerau acest lucru cei de la DNA”, spune Pop în declarația de la instanță din dosarul Uioreanu. Acesta a precizat că Uioreanu a pus pe cineva să ascundă laptopul în momentul percheziției, după care l-a întrebat de ce ține acele evidențe și i-a cerut să distrugă laptopul.
”La data de 13.03.2014 a avut loc la sediul Consiliului Judetean o perchezitie la care am asistat si eu, dupa care am iesit de la audieri de la DNA in jurul orei 16.30, deplasandu-ma la, sediul Consiliului Judetean, unde pe biroul meu am observat un alt calculator care nu imi apartinea. Am aflat ca Uioreanu ii ceruse lui Bogdna Sauliuc sa ascunda respectivul laptop. Am reintrat in posesia lui a doua zi, cand avand nevoie de anumite date mi-a fost pus la dispozitie de Sauliuc Bogdan. In dupa amiaza zilei de 13.03.2014 am discutat cu Mihai Teaha si cu presedintele Uioeanu despre audierea mea la DNA, iar in seara aceleiasi zile discutand cu presedintele Uioreanu, acesta m-a intrebat ce este pe laptop si de ce tin evidentele respective. Este putin probabil ca inculpatul Uioreanu sa nu fi cunoscut despre existenta acelor evidente in conditiile in care stiau despre asta si colegii mei de birou si i-am spus ca pastram acea evidenta pentru a putea dovedi modul in care s-au calculat sumele respective. Concluzia acestei discutii cu Uioreanu a fost ca laptopul trebuie distrus, motiv pentru care in 15 martie 2014 l-am aruncat in zona barajului din Floresti.”, a declarat Răzvan Pop.
În declarația de la DNA a mai precizat că i-a spus lui Uioreanu că a călcat laptopul cu mașina, dar la Tribunal nu și-a mai amintit. Cert este că după două zile de la aruncare laptopului, acesta a fost predat de o persoană misterioasă la DNA Cluj.
”La data de 17 martie 2014 la sediul DNA ST Cluj s-a prezentat martorul Ursache Ion (persoană căreia i s-a acordat statutul de martor amenințat prin Ordonanța procurorului) care a predat procurorului de caz un calculator marca Samsung model NP53OU3C ce a fost sigilat cu sigiliul Ministerul Public PNA 130”, se arată în cererea DNA de perchziționare a laptopului. Tot în 17 martie 2014, un judecător a emis mandat de percheziție informatică valabil din 18 martie până în 20 martie inclusiv.
Fosta șefă DNA Cluj, Elena Botezan, a chemat un specialist IT, care identificat cinci fișiere cu conținut criptat: 000 contabilitate.xls, evidenta bani.xls, worksheet in fonduri_mcsi_ro_document de lucru_v1 – Cluj.xls, evidenta cv-uri.xls și evb.xls. Acestea erau criptate de Pop, dar parola a fost cât se poate de simplă.
”Cu ajutorul aplicației Passware a fost identificată parola ”123” (fără ghilimele) cu care se poate deschide conținutul fișierului evb.xls (al cincilea din lista de fișiere extrase). Fișierul 000 contabilitate.xls nu poate fi deparolat cu varianta curentă a aplicației Passware, însă având în vedere că fișierul de la punctul 5 din listă poate fi deschis cu această parolă, am încercat parola 123 și pentru fișierul 000 contabilitate.xls, constatând că și acest fișier se poate deschide cu această parolă. Aceleași considerente se aplică și fișierului evidenta bani.xls (punctul 2 din listă). Fișierul evidenta cv-uri.xls (punctul 4 din listă) se deschide în mod citire cu ajutorul aceleiași parole. Fișierul worksheet in fonduri_mcsi_ro_document de lucru_v1 – Cluj.xls nu a putut fi deschis cu parla 123, iar aplicația Passware nu a reușit să găsească o parolă cu care să poată fi deschis fișierul până la momentul întocmirii prezentului raport”, se arată în raportul de constatare al specialistului IT Cristian Hossu.
Declarația lui Răzvan Pop și fișierele din laptop sunt principalele probe ale acuzării în dosarul de corupție al fostului președine al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.