Rareș Bogdan, ”locomotiva” PNL la alegeri europarlamentare, a vorbit despre răspunderea magistraților într-un interviu recent.
“Magistratii trebuie sa raspunda patrimonial daca din rea-credinta sau grava neglijenta au cauzat o eroare judiciara care a generat o paguba… Nu sunt de acord ca Statul sa acopere paguba in solidar, decat daca Statul se dovedeste ca a stiut, in momentul investirii unui magistrat, ca acesta este slab pregatit sau ticalos… portocalele stricate trebuie eliminate din sistem”, a spus Rareș Bogdan în interviul pentru luju.ro
”Sunt un sustinator fara rezerve al drepturilor si libertatilor individuale, al libertatii presei, voi face totul pentru a gasi formule de sprijin pentru jurnalistii romani, indiferent daca ma lauda sau ma critica. Voi apara la baioneta orice derapaj de la valorile in care cred. Dar: in momentul negocierilor de aderare ne-am asumat niste conditii, a trebuit sa garantam ca intram in familia UE respectandu-i valorile: stat de drept, economie functionala de piata. Daca nu gresesc, guvernul care a negociat aderarea a fost cel condus de Adrian Nastase. Ce se intampla de doi ani si jumatate arata ca Guvernul PSD-ALDE a schimbat regulile in timpul jocului, pulverizand respectarea valorilor UE si principiul ca in democratie, hotii stau la puscarie.
Cred ca oficialii Comisiei Europene nu ascund nicio realitate, rapoartele MCV se bazeaza pe analiza in detaliu a impactului schimbarilor legislative in materie de justitie si sistem judiciar. Sa nu-i luam de prosti! Tot ce spun eu este reflectat in analizele Comisiei de la Venetia, din care fac parte profesori de drept, nu studenti la facultatea de Mos Craciun. Daca acesti specialisti spun ca anumite aspecte din cele 3 legi ale Justitiei risca sa vulnerabilizeze independenta magistratilor, ca este nevoie de o mai buna transperenta, ca trebuie sa se regandeasca sistemul de numire/revocare a procurorilor de rang inalt, ca infiintarea Sectiei Speciale de la Parchetul General trebuie reevaluata, daca acesti specialisti aduc critici modificarilor codurilor penal si de procedura penala, cine suntem noi, sa-i contrazicem? tinem cont de critici numai cand ne convin?
Daca oficialii Comisiei Europene au legat practic MCV de recomandarile Comisiei de la Venetia inseamna ca ingrijorarile sunt justificate. Recomandarile sunt facute puterii, reprezentata de PSD si ALDE, si suna simplu: lasati justitia sa lucreze, nu terorizati magistratii, nu politizati numirile, nu puneti justitia sub control politic, nu legiferati pentru un grup restrans – mi-am permis sa „traduc”. Daca se va ajunge la sanctiuni, vor fi rezultatul faptului ca PSD si ALDE au pus interesele unui grup infractional organizat deasupra intereselor tarii. in privinta suveranitatii Romaniei, nu o pericliteaza nimeni, ea se desfasoara in limitele negociate si asumate in momentul semnarii Tratatului de Aderare de catre oficialii romani, de exemplu de catre premierul Tariceanu.”, a declarat fostul jurnalis Rareș Bogdan.
Ce intentii are PNL in viitorul apropiat pentru a face efectiva notiunea de raspundere a magistratilor?
”Sunt de acord, PSD si ALDE au esuat. Consider ca magistratii trebuie sa raspunda patrimonial daca, din rea-credinta sau grava neglijenta au cauzat o eroare judiciara care a generat la o paguba materiala. Cred ca exista o prevedere constitutionala care spune ca statul raspunde patrimonial pentru prejudiciul cauzat de o eroare judiciara, dar tot statul trebuie sa fie obligat sa faca actiune pentru recuperarea prejudiciului. Nu sunt de acord ca statul sa acopere paguba in solidar, decat daca statul se dovedeste ca a stiut, in momentul investirii unui magistrat, ca acesta este slab pregatit sau ticalos. Totodata, nu doresc sa vad niciun abuz, iar portocalele stricate trebuie eliminate din sistem, daca se demonstreaza ca sunt stricate. Una, doua, sapte, 17, 70 – eu nu culpabilizez un intreg sistem din cauza lor. Destinul unui om nu poate fi subiect de tranzactie politica. Oricand voi sustine individul in fata abuzurilor unor oficiali care s-au crezut dumnezei.”, a răspuns candidatul PNL la europarlamentare.