fbpx

Raport de muncă între o prostituată și clublul unde a prestat, confirmat de instanță

Curtea Supremă spaniolă confirmă existența unui raport de muncă între o prostituată și clubul unde aceasta a profesat.

Camera socială a Curții Supreme a confirmat existența unei relații de muncă între lucrătoarea sexuală Evelin Rochel, 45 de ani, și Grupo Empresarial La Florida, SL, proprietarul Clubului Flower’s, deoarece munca sa a fost esențială în atragerea clientelei masculine consumatoare în incintă.

Instanța de cel mai înalt grad s-a pronunțat în cadrul unui recurs în casație de unificare a practicii (doctrinei), contestațiile pentru unificare de doctrină, fiind depuse atât de avocatul grupului de afaceri menționat anterior, cât și de avocatul reclamantei, împotriva unei hotărâri anterioare a Curții Superioare de Justiție din Madrid (TSJM), din 18 februarie 2019, relatează Confilegal.

Aceste recursuri au fost consecința directă a acelei hotărâri, care a revocat hotărârea de primă instanță, emisă de Curtea Socială 42 din Madrid la 25 iulie 2018.

Prima instanță a declarat lipsa de competență a jurisdicției sociale pentru a judeca cazul prostituatei, indicând că jurisdicția aparținea jurisdicției civile.

La cerere (echivalent cu o contestație în ordinea civilă sau penală), TSJM a admis parțial recursul lucrătoarei, declarând că există într-adevăr o relație de muncă între clubul de hostess și femeie.

Jurisdicția civilă nu este competentă, competența fiind a instanțelor sociale (specializate în raporturile de muncă)

În consecință, Curtea Supremă a trebuit să decidă dacă raportul juridic dintre club și prostituată era un raport civil sau de dreptul muncii.

Potrivit Înaltei Curți, „În acest caz se stabilește că, din 2007, reclamanta furnizează servicii de natură sexuală în hotelul de apartamente din Madrid deținut de pârâtul Grupo Empresarial La Florida SL, închirind o cameră către care a dus clienții captați în clubul de noapte existent în aceeași clădire ».

Femeia „nu a primit niciun comision pentru consumațiile făcute de clienții clubului de noapte și compania a primit de la reclamantă doar suma chiriei camerei”, se arată în hotărâre.

Compania i-a cerut reclamantei „să nu se apropie de clienții clubului de noapte până aceștia nu au comandat prima băutură și le-a interzis atât clienților, cât și reclamantei să ducă băuturi alcoolice în cameră”.

Prostituata, care a lucrat mai bine de un deceniu la Clubul Flower’s (foto-David Castro), situat lângă drumul national La Coruña, în Las Matas, la nord-vest de Comunitatea Madrid, locuia într-un aparthotel, din care a fost evacuată după ce a fost concediată în 2017.

Camera Socială a Curții Supreme subliniază că lucrătoarea sexuală „a efectuat aceeași activitate alternativă care are loc în clubul de noapte, prezența reclamantei și a însoțitorilor ei fiind esențială pentru a atrage clientela și pentru ca aceștia să comande băuturi în local. Societatea este cea care obține un beneficiu din aceasta, desprinzându-se prepușenia și din integrarea reclamantei în domeniul de organizare a pârâtului, deoarece serviciile sale au fost furnizate le sediul său ,în orarul stabilit de societate și conform instrucțiunilor acesteia”.

“La care se adaugă faptul că relația de muncă a început în 2002, salariul fiind plătit până în 2007 prin plata unui comision de 50% din consumația clienților.”, a precizat instanța.

“Lipsa de remunerație începând cu anul 2007 nu aduce atingere statutului laboral al relației, deoarece reclamanta a continuat să își îndeplinească atribuțiile și este creditorul contraprestației salariale, întrucât opusul ar fi echivalent cu admiterea sclaviei”, au subliniat magistrați.

În hotărârea de inadmisibilitate, cei trei magistrați ai Înaltei Curți subliniază că „compania datorează reclamantei salariile începând din mai 2001, precum și plata indemnizațiilor, lucrătorul fiind nevoit să intenteze procese diferite solicitând sumele precum și să conteste două sancțiuni comerciale care au fost revocate judiciar ”.

În plus, subliniază că „există dovezi ale unei atitudini comerciale contrare intereselor muncitorului”, care „se concretizează în respingerea concediilor medicale, acuzațiile, insultele, pe lângă faptul că a fost denunțată pentru o presupusă infracțiune de furt, care au forțat-o pe reclamantă chiar să înceteze furnizarea de servicii, înainte ca sentința să constate conduita comerciale verificată”.

Grupul Empresarial La Florida, S.A., a avut, în cursul anului 2019, o cifră de afaceri de 2.522.581 euro și a declarat profituri de 106.579 euro, așa cum este înregistrat în registrul comercial.

Potrivit Colectivului Hetaira, reclamanta lucrătoare sexuală, cetățeană columbiană, a lucrat ca „degustător de clienți”/ hostess client și a practicat prostituția în diferite cluburi ale aceluiași grup de afaceri în ultimii 15 ani”.

Aceasta locuia în camera 113 la Clubul Flowers „pentru care plătea 90 de euro pe zi (plus cheltuieli pe prosoape și cearșafuri). În același club, a lucrat ca și chelneriță de hostess și, în plus, a practicat prostituția în camera ei.

Litigiul de muncă datează de la sfârșitul anului 2016, când proprietarii clubului au decis „unilateral” să înăsprească condițiile de muncă.

Conform noilor măsuri impresariale, femeile puteau să lipsească doar o oră pentru pauza de masa, pauză care se putea obține printr-o cerere prealabilă și obținerea unui tichet albastru prin intermediul căruia era alocată durata pauzei. De asemenea, s-a decis ca fiecare să își facă curățenie în camera de hotel după fiecare client, impunându-li-se lucrătoarelor sexuale să taxeze clienții cu cinci euro în plus pentru fiecare jumătate de oră de utilizare în plus a camerei, ăn caz contrar suma le era imputată acestora.

Ca urmare a acestor măsuri și pentru că Evelin nu le considera corecte, împreună cu alte 50 de femei aflate în aceeași situație s-a plâns șefului, șef care a renunțat la implementarea noilor reguli, însă conducerea clubului nu a uitat opoziția acesteia, atfel încât, în 2017, după o dispută pe care Evelin a avut-o cu un client a fost dată afară de la club.

Deși s-a baricadat în camera de hotel și a refuzat să plece, apelând la poliție, aceasta a fost evacuată în cele din urmă.

„Pentru Evelin, părăsirea clubului însemna și părăsirea spațiului în care trăia. Aceasta este norma în prostituție. Ceva de neimaginat în orice altă activitate economică. Pe lângă faptul că este șomer și fără adăpost, concedierea sa nu a fost susținută de o indemnizație compensatorie și nici nu avea dreptul la șomaj “.

«De-a lungul anilor practicând prostituția în cluburile acelorași persoane, nimeni nu a plătit vreodată contribuții de asigurări sociale pentru ea. În timpul baricadării în cameră, Evelin a încercat să plătească chiria, dar clubul a anulat posibilitatea de a face acest lucru. Nu putea plăti nici automat și nici numerar. În fața posibilității de a fi dată afară pentru că nu a plătit chiria, Evelin a chemat poliția ca să informeze că nu este lăsată să plătească, însă agenții de poliție i-au spus că nu merită să denunțe proprietarii clubului pentru că și așa nu reuși nimic.

Însă, justiția a fost de altă părere.

Menționăm că Colectivul ,,Hetaira” a fost un grup non-profit spaniol care activa în domeniul apărării drepturilor de muncă a prostituatelor, cu sediul în Madrid, iar potrivit propriilor susțineri, acesta a apărut din nevoia acestora de a se organiza, pentru a se  combate stigmatul social pus asupra prostituatelor și pentru revendicarea drepturilor acestora de a lucra în liniște, da a-și putea organiza munca, de a-și plăti contribuțiile, precum și ca spijin în raportarea atacurilor, șantajului, în apărarea intereselor lor, ca lucrători . Colectivul ,,Hetaira” s-a dizolvat pe 10 decembrie 2019 , după 24 de ani de activism.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns