fbpx

Proiect de lege. Se modifică modul de stabilire a despăgubirilor în cazul restituirii imobilelor preluate abuziv în comunism

Un proiect de lege de care vor beneficia mii de oameni care așteaptă încă despăgubiri pentru imobilele preluate abuziv de comuniști a fost depus la Senat.

”Legea 165/2013 privind măsurile pentru fmalizarea procesului de restituire, in natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv în perioada regimului comunist in România, publicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, cu numărul 278 din 17 mai 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi completează după cum urmează:

1.La articolul 21, după alineatul (62) se introduce un nou alineat, alin. (63), cu următorul cuprins:

În cazul în care, nu a fost emisă o decizie de către Comisia Naţională sau decizia Comisiei Naţionale a fost atacată in conformitate cu dispoziţiile art. 35, evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se exprimă în puncte şi se face prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent pronunţării hotărârii judecătoreşti. Evaluarea imobilelor se face potrivit criterillor stabilite in prezentul articol, care se vor aplica in mod corespunzător.

2.La articolul 35, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

in cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), instanţa judecătorească se pronunţă asupra existenţei şi intinderii dreptului de proprietate şi dispune restituirea în natură sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii /in condiţiile prezentei legi. in aceste cazuri, evaluarea judiciară a imobilelor se va realiza potrivit dispoziţiilor art. 21 alin. (63).”

Finalitatea urmărită de legiuitor prin adoptarea acestor norme a fost ca persoanele indreptăţite la obţinerea de măsuri compensatorii să beneficieze de stabilirea unor despăgubiri compensatorii care să fie evaluate în funcţie de grilele cele mai apropiate de momentul primirii efective a acestora. Astfel, prin completarea art. 21 şi modificarea art. 35 alin. (3) se va stabili un sistem unitar si previzibil de evaluare a imobilelor, astfel incât imobilele ce fac obiectul cererilor de restituire să fie evaluate prin raportare la acelasi sistem.”, se arată în expunerea de motive. 

Comments

comentarii

FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu atacantul olandez Elvis Manu. Jucătorul în vârstă de 30 de ani vine la ”U” de la o echipă din Bulgaria.... Citește mai mult
La aproape o săptămână distanță de la moartea misterioasă a artistei DJ Lalla, apar noi detalii din anchetă. Polițiștii iau în calcul ipoteza unui act suicidar sau unui accident, fără intervenţia altei persoane.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!