Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat aseară (joi) că luni, 22 iulie, se dă startul la programul Rabla. Asta în condițiile în care obtinerea actelor necesare durează minim 2-3 zile lucratoare, după cum ne-a spus un avocat. Inițial, pentru persoane juridice era anunțat termenul de 19 august.
”APM comunica joi seara ca luni dimineata se lanseaza Rabla Plus in conditiile in care obtinerea actelor dureaza minim 2-3 zile lucratoare. Fondurile se vor epuiza luni la prima ora, mai inainte de obtinerea actelor. Doar cei care au avut informatia din interior ori au stat cu actele pregatite vor putea aplica. Hotie pe fata. Anunta deschiderea programului in timp mai scurt decat se pot obtine actele: Certifica Fiscal, de la Fondul de mediu, etc.”, a precizat avocatul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
”Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune de înscriere pentru persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice în cadrul Programului Rabla Plus.
ÿ Sumele alocate pentru etapa a II-a de înscrieri, organizată în perioada 22 iulie – 18 august 2024, sunt următoarele:
– persoane juridice – 240.000.000 lei;
– unități administrativ-teritoriale și instituțiile publice – 120.000.000 lei.
Înscrierile se realizează prin încărcarea în aplicația informatică a documentelor necesare, în limita sumelor alocate.
De asemenea, în cadrul Programului Rabla Plus va fi organizată a III-a sesiune de înscriere, astfel:
ÿ Etapa a III-a: 19 august – 19 septembrie 2024 – Persoane juridice – 100.000.000 lei
– UAT-uri și instituții publice – 100.000.000 lei
ÿ Etapa a III-a: 19 august – 25 noiembrie 2024 – Persoane fizice – 100.000.000 lei
Noul calendar de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul programului și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM.
În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.
Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:
ÿ 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
ÿ 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
ÿ 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.
Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu
depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.”, a transmis Serviciul Comunicare, Administrația Fondului pentru Mediu.