fbpx

Profesorul Radu Catană: ”Suntem la 25 de ani de la legea societăților, dar unde suntem?”

Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai Cluj a organizat colocviul național intitulat ”25 de ani de la legea societăților – Evoluții, mize, provocări”, cu ocazia, după cum îi spune numele, a trecerii unui sfert de secol de la intrarea în vigoare a Legii 31/1990. Colocviul din 11-12 matie este sponsorizat de societatea civilă profesională Lăpușan, Moscovits, Steopan & Asociații și cabinet avocat Florin Bulieris.

Decanul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai, prof. dr. Florin Streteanu, a rostit cuvântul de deschidere: ”Mă bucur că putem să marcăm acest eveniment, un sfert de veac de la intrarea în vigoare legea societăților. A fost un act normativ care a marcat din multe punte de vedere evoluția sistemului legislativ si jurisprudențial românesc. Este un act normativ cu o evoluție interesantă, dinamică, zbuciumată. Nu am reușit să contabilizez numărul modificărilor suferit de lege în cei 25 de ani și  cât a mai rămas din ea față de cum era acum 25 de ani, Până la urmă modificările sunt firești, având în vedere evoluția societății și evoluția relațiilor pe care această lege le guvernează.

E un domeniu cu o evoluție dinamică și la nivelul UE. Suntem la nu știu câta directivă în materie de societăți, plus celelalte directive în materii conexe. Vă doresc bun venit. N-am să închei fără a adresa cele mai sincere mulțumiri colegului nostru, directorul Centrului pentru dreptul societăților și guvernanță corporativă, profesorul Radu Cătană, care a fost inițiatorul și sufletul organizării acestui colocviu. N-aș putea să nu adresez cele mai calde muțumiri invitaților care și-au rupt din timpul altor activități profesionale pentru a veni alături de noi de la București, Timișoara, Brașov, Craiova sau alte centre.

Aș marca ca un element important faptul că acest colocviu ne aducedoi parteneri importanți, două case de avocatură de prestigiu din Cluj, cabinetul domnului Bulieris și societatea de avocatură Lăpușan, Moscovits, Șteopan și Asociații. Am mai avut colaborări punctuale cu domniilor lor în contextul activiăților asociației studenților de la ELSA. Ne bucurăm să-i avem în calitate de parteneri implicați activ în organizarea acestei conferințe. Nu în ultimul rând, mulțumesc editurii Hamangiu. Vă doresc două zile de dezbateri rodnice, fructoase. Să profitați din plin de aceste două zile în Cluj”, a spus decanul Florin Streteanu.

Inițiatorul colocviului, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. dr. Radu N. Catană a adresat și el muțumiri tuturor participanților: ”Nu am intitulat evenimentul conferință, ci colocviu, atmosefera e colocvială. De aceea au fost patru bucăți de tango din filme celebre înainte să începem. Muțumim facultății de drept pentru crearea premiselor acestui eveniment. Mulțumesc avocatului Bulieris, cu care am fost coleg de an. Mulțumim  foștilor noștri absolvenți de la LMS. Au trecut într-o altă etapă a existenței lor.”

”Suntem la 25 de ani de la legea societăților, dar unde suntem? Unde e legea societăților astăzi? Ce aniversăm, ce sărbătorim? Domnul decan Florin Streteanu a anticipat un pic de unde aș putea să pornesc. N-am să vă plictisesc cu ideea repudierii comercialității, dar, totuși, să ne gândim că anul viitor am fi putut să aniversăm, că nu mai avem ce sărbători, 130 de ani de la Codul Comercial de la 1867. O vom face oare? Codul a existat. Ok, comercialitatea e repudiată, dar codul a existat.

25 de ani de la legea societăților. Suntem azi într-un dinamism pe care ni l-am fi dorit cu toții? Personal, mi-a plăcut legea și dreptul societăților prin 1996-1997. A suferit circa 80-90 de reformete, modificări. S-a tot modificat prin puțin sub o sută de acte normative în cei 25 de ani de existență, dintre care câteva reforme, ’97, ’99, 2003, câteva reforma mai mari, în 2006 și apoi, în baza directivelor pe fuziune, a fost modificată legea în 2011-2012. Plus un imput pe partea de libertate contractuală și SRL în vara lui 2015.

Nu încep într-o manieră foarte optimistă. Mie nu mi se mai pare, din păcate, legea societăților, ca atare, și dreptul societăților atât de dinamic în sine. Este mult prea provocat de celelalte drepturi speciale, care au dobândit pretențiile lor de autonomie și se uită de sus la dreptul societăților, din care multe din aceste legi speciale s-au constituit.

În loc să-mi pregătesc speech-ul, ieri, mi-am petrecut spre două ore răsfoind cuprinsurile revistei române de dreptul afacerilor. Aș fi vrut să fac asta și cu revista de drept comercial, dar ea nu mai există din februarie 2014. Ca să constat ce în revista română de dreptul afacerilor? Că dreptul societăților, articolele și sintezele de jurisprudență pe dreptul societăților se situează în ultima treime, ca număr, ca expresie a interesului doctrinarilor, ca expresie a noutății problemelor ridicate în jurisprudență. (….)

Pe locul 2 ca număr de articole e insolvența, pe locul 3 dreptul bancar, pe 4 piața de capital – copilul rătăcitor al dreptului societăților. Articolele pe concurență sunt mai numeroase decât cele pe dreptul societăților. Faptul că doctrina să ofere 10% abia dintr-o revistă de dreptul afacerilor pe tematica de drept societar ne spune ceva. Poate și o absență de interes, dar și o absență de dinamism. Și aceste 10 procente nu le-am fi putut avea dacă, de exemplu, domnul Sebastian Bodu nu ar fi fost extrem de activ în perioda 2014-2015, dânsul de altfel pronunându-ne și un tratat de drept societar, sesizând că nu există o astfel de lucrare la 25 de ani de la legea societăților.

Intr-un an de 12 numere de revista română de dreptul afacerilor, avem 6 materiale de drept societar, Gândiți-vă că sunt de la 6 până la 8 materiale în total în fiecare număr. Șase materiale pe an raportat la 75.

Nu mai facem cercetare fundamentală. Ultima lucrare eminamente de cercetare fundamentală este cea scrisă anul trecut care vizează repudierea comercialității. E vorba de lucrarea de referință a profesorului Marian Nicolae. Sigur, are 800 de pagini pe cercetare fundamentală, nu pe studiu empiric sau în jurisprudență și pe lucru în bibliotecă, așa cum mai trebuie să facă lumea astăzi. Poate nu a existat și nu ar fi fost sustenabilă comercialitatea așa cum am tratat-o noi și că este foarte firească integrarea.

De ce cred că dreptul societăților nu este dinamic? Pentru că el are două naturi: funcțională – societatea e un vehicul, un instrument dotat cu personalitate juridică, care e pus la dispoziția oamenilor de afaceri ca să-si asume riscuri, să contribuie la dezvoltarea tehnologică, economică în general. Mai apoi avem natura constituțională: tratează puteri, asociați, administrație, eventuala putere a terților asupra societăților, partajul puterilor, tensiunile naturale dintre acționari, asociați…

Eu cred ca dreptul societăților stagnează pentru că prin normele lui proprii este oarecum lipsit de eficiență. Eficiența raporturilor dintre asociați, dintre ei și administratori, dintre ei și terți este dată de niște chestiuni fundamentale găsite în alte drepturi: ori în dreptul insolvenței, ori în codul civil.”, a spus profesorul Radu Catană.

La colocviu participă Silvia-Claudia Călin-Mihalcea – Directorul general al Oficiului Național al Registrului Comerțului, Prof. dr. Ioan SCHIAU – Universitatea Transilvania Braşov, Conf. dr. Vasile NEMEŞ – Universitatea Nicolae Titulescu, București, Av. dr. Gheorghe BUTA, Av. dr. Sebastian BODU, Jud. drd. Mihaela SĂRĂCUŢ – Curtea de Apel Cluj, Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA – Universitatea Bucureşti, Av. Petre PIPEREA, Prof. dr. Titus PRESCURE – Universitatea Transilvania Braşov, Jud. Irinel Axente ANDREI – Curtea de Apel Cluj, Conf. dr. Ciprian PĂUN – Universitatea Babeș-Bolyai, Prof. dr. Ion TURCU – Universitatea Babeș-Bolyai, Conf. dr. Mădălina BOTINĂ – Universitatea Ovidius și alții.

colocviu 25 de ani de la legea societatilor (95)

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina