fbpx

Procuror profesor de educație juridică: ”Violul poate fi săvârșit în egală măsură de colegul de bancă”

Procurorul Simona Anghel de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 București a explicat, referitor la o situație tot mai des întâlnită, că dacă autorul unui șantaj cu poze compromițătoare solicită un raport sexual la schimb, atunci acesta comite viol.

Un adolescent de clasa a 9 -a a povestit celor de la PRO TV un caz real și recent. Odată sfârșită relația dintre doi elevi de 15 ani, anturajul a aflat că există fotografii problematice, făcute în cuplu.

Adolescent: ”Erau niște ipostaze destul de intime. Totul a deviat spre un conflict destul de nașpa, cu poliție. La un moment dat, erau niște poze de șantaj care trebuia să fie distribuite”.

Elevii vor învăța la școală ce riscuri aduce această situație.

Simona Anghel, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, spune: ”Dacă, în aceeași împrejurare, autorul solicită persoanei vătămate întreținerea unui raport sexual concomitent cu șantajul, atunci este viol. Violul nu se săvârșește neapărat de străini pe străzi întunecate. Violul poate fi săvârșit în egală măsură de colegul de bancă”.

Procurorul Simona Anghel se numără printre specialiștii care vor prelua, în două săptămâni, rolul de profesor de educație juridică.

Un protocol încheiat între Ministerul Educației și Consiliul Superior al Magistraturii introduce acest curs opțional, predat de judecători, avocați, procurori și notari voluntari. Elevii vor afla că o bătaie în școală îi poate arunca într-un carusel de consecințe legale, ca agresori sau ca victime.

”E important de precizat că un copil care împlinește 14 ani va răspunde penal, personal. Aceasta e o vârstă vulnerabilă”, a precizat procuroarea Anghel.

Potrivit hotărârii CSM, în școli vor ține cursuri juridice doar specialiști cu calificative maxime, fără abateri disciplinare în ultimii 3 ani și care nu au cazuri nerezolvate în termenul legal.

Pe lângă magistratură, în care a fost numită ca procuror în 2018, Simona Anghel desfășoară și o intensă activitate academică – didactică și publicistică -, fiind cadru didactic, specializarea drept penal. În decursul timpului, aceasta a elaborat o serie de publicații importante în domeniu, în calitate de autor sau coautor, axându-se în special pe pregătirea viitorilor și tinerilor juriști, precum Fișe de drept penal pentru admiterea în magistratură și avocatură,

Comments

comentarii

BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult
Prognoza meteo. Meteorologii anunță vreme caldă, cu temperaturi ridicate pentru această perioadă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!