Procuror exclus din magistratură după ce a fost achitat de abuz în serviciu pentru aceleași fapte

Ciudatul caz al procurorului Mihai Vasilescu din Slobozia care în 2018 le-a aplicat amendă judiciară celor doi polițiști care îl opriseră în trafic îi dăduseră amendă contravențională. Pentru asta a fost trimis în judecată în 2019 sub acuzația de abuz în serviciu, fiind suspendat din funcție. În mai 2022, a fost achitat definitiv de Înalta Curte, iar luna asta, după 10 luni de la decizia definitivă a ÎCCJ, a fost exclus din magistratură în dosarul disciplinar deschis de Inspecția Judiciară în 2019 pentru aceleași fapte. Procurorul va ataca hotărârea CSM de excludere și vrea să ceară daune morale.

Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistarturii a decis după mai bine de patru ani de la deschiderea dosarului 1/P/2019 al Inspecției Judiciare, excluderea din magistratură a procurorului Mihai Laurențiu Vasilescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, cercetat disciplinar pentru trei abateri prevăzuteîn legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

Este vorba despre comiterea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99, literele „a”, „n” și „t”- teza întâi din respectivul act normativ, care vizează „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”, „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori pentru alte persoane, în afara cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni” și „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni”.

Procurorul exclus a luat legătura cu un avocat pentru a începe demersul juridic de contestare a hotărârii secției pentru procurorid in CSM.

”Desi in primul proces a reusit sa dovedeasca faptul ca prin amendarea politistilor de la rutiera nu a facut nimic altceva decat sa aplice legea, CSM cu memorie scurta l-a executat din nou. Urmeaza un nou proces prin care procurorul Vasilescu o sa ceara inclusiv daune de natura morala pentru hartuirea profesionala, iar ele vor fi ridicate. Cel mai grav este ca atata timp cat exista o hartuire in interiorul sistemului, dosarele justitiabililor sunt trecute pe planul doi”, a precizat avocatul Adrian Cuculis

Achitat în dosarul penal

În 18 mai 2022, Înalta Curte a decis: ”Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de apelantul parte civila Mocanu Ionel si de Parchetul de pe langa Curea de Apel Bucure?ti împotriva sentintei penale nr. 201/F din data de 12 octombrie 2020, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I penala, în dosarul nr. 490/2/2019 (260/2019).”

Sentința Curții de Apel București: ”In temeiul art.396 alin. 1 ?i 5 din Codul de procedura penala rap. la art. 17 alin.2 ?i la art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod de procedura penala, dispune achitarea inculpatului VASILESCU MIHAI LAURENȚIU, sub aspectul savar?irii infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art.297 alin. 1 Cod penal.

In temeiul art. 19 si art.25 alin.5 Cod de procedura penala, lasa nesolutionata actiunea civila exercitata in procesul penal de catre par?ile civile MOCANU IONEL si RADUCAN GABRIEL-ION (cei doi polițiști rutieri – n.red)

In temeiul art.275 alin.3 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.”

Comments

comentarii

Simona Halep va evolua alături de Andre Agassi și Steffi Graf într-un meci demonstrativ în cadrul Sports Festival 2024. Halep a fost întâmpinată de primarul Emil Boc pe Aeroportul Cluj.... Citește mai mult
Astăzi, 14 iunie, începe la Cluj-Napoca, Festivalul Internaţional de Film Transilvania.... Citește mai mult

Lasă un răspuns