fbpx

DOCUMENT. Ordonanța procurorului de amendare a polițiștilor care l-au lăsat pe jos. Aceștia au și plângere penală

Deși pare greu de crezut, ordonanța prin care un procuror le-a aplicat amenzi celor doi polițiști care l-au oprit în trafic și l-au lăsat pe jos chiar există. În ordonanță, procurorul arată că i-a filmat pe agenți și le-a făcut plângere penală la Parchetul Curții de Apel București.

Documentul fotocopiat a fost publicat de ziarulincomod.ro. Clujust vă arată aspecte interesante din ordonanța procurorului Mihai Laurențiu Vasilescu de la Parchetul Judecătoriei Slobozia.

Acesta le-a împărțit polițiștilor Ionel Mocanu și Gabriel Răducanu câte o amendă de 5.000 lei pentru abaterea judiciară prevăzută de articolul 283 alineatul 4 liteta a) din Codul de procedură penală. Potrivit acestei prevederi legale, ”Următoarele abateri săvârșite în cursul procesului penal se sancționează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei:  a) împiedicarea în orice mod a exercitării, în legătură cu procesul, a atribuțiilor care revin organelor judiciare, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, experților desemnați de organul judiciar în condițiile legii, agenților procedurali, precum și altor salariați ai instanțelor și parchetelor”

După cum se poate observa, procurorul a aplicat amenda maximă, dar după cum veți vedea mai jos, susține că polițitii puteau să-i dea un avertisment.

Procurorul Vasilescu arată în ordonanță că mașina pe care o conducea avea ITP-ul expirat de ”doar câteva zile”, iar el nu știa căci nu e înmatriculată pe numele lui.

De asemenea, acesta precizează că polițiștii s-au prevalat de o dispoziție legală care ”intrase în vigoare de numai câteva săptămâni” și au reținut plăcuțele de înmatriculare, certificatul de înmatriculare, eliberând o dovadă fără drept de circulație și aplicând magistratului, pe lângă 4 puncte de penalizare, sancțiunea amenzii de 2175 lei.

Ce să înțelegem din aceste precizări? Legea care a intrat în vigoare de puțin timp nu se aplică?

În urma aplicării legii de către polițiști, procurorul nu și-a putut continua drumul către parchet, fiind la 25 de kilometri distanță. Acesta nu a mai ajuns la ședințele de judecată, unde intra ca procuror judiciar.

Supărarea procurorului Vasilescu este că după incident a fost scos de către prim-procuror de la activitățile de procuror de ședință și trecut la supravegherea urmăririi penale.

Procurorul arată în ordonanță și că i-a filmat pe polițiști cu telefonul mobil și a depus plângere împotriva lor la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București pentru lipsire de libertate

O altă fază tare din ordonanță: ”Contrar deontologiei profesionale, polițiștii nu s-au oferit să-l conducă pe procuror la parchet, deși aceștia mergeau la Slobozia”

De asemenea, procurorul insinuează că puteau să-i dea un avertisemnt din colegialitate. Acesta arată că va depune plângere contravențională împotriva amenzii pentru viteză și lipsă ITP.

Polițiștii au făcut plângere la Inspecția Judiciară și plângere penală. Procurorul susține că polițiștii au sesizat organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unei fapte inexistente, al cărei caracter nereale era cunoscut de aceștia

Cei doi polițiști au depus și cereri de anulare/reducere amendă la Judecătoria Slobozia.

În curând pe Clujust.ro, veți putea vedea ordonanța unei procuroare din Cluj a renunțat la urmărirea penală a unui bărbat care și-a bătut soția pe motiv că procesul ar costa prea mult în comparație cu urmările faptei. 

Comments

comentarii

Un individ a înjunghiat doi copii de 5 și 11 ani în apropierea unei școli din Souffelweyersheim, lângă Strasbourg. Atacul a avut loc joi după-amiază, în apropierea unei școli primare și a unei piețe din oraș.... Citește mai mult
Autostrada Sibiu - Pitești este furată „cu roaba” de sub nasul muncitorilor.... Citește mai mult

Lasă un răspuns