fbpx
Gabriela Groza, Ionuț Caras și Roxana Mândruțiu (foto Nicu Cherciu)

Proces la Teatrul Național Cluj-Napoca. Două avocate din Baroul Cluj în rolurile de procuror și apărător al lui Hamlet

Eveniment inedit și în premieră pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca: Procesul crimei lui Hamlet, care a fost apărat de o avocată din Baroul Cluj, iar procurorul de pe scenă este în viața reală tot avocat. Spectatorii au votat la final sentința.

Procesul lui Hamlet a fost primul episod din seria ”Procese la Teatru”, coordonată de actorul Ionuț Caras de la Teatrul Național Cluj-Napoca.

Printre spectatori s-a numărat și judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, care a votat pentru condamnarea la moarte a lui Hamlet. Danileț a scris o mică recenzie a piesei pe Facebook:

SPEȚA: Regele Danemarcei este omorât de fratele său. Ucigașul se căsătorește cu regina. Fiul reginei, Hamlet, află de la duhul tatălui său cum s-au petrecut lucrurile. Ca urmare, Hamlet plănuiește să îl omoare pe unchiul său. Din eroare, îl omoară pe consilierul regelui. Evident, este vorba de celebra piesa „Hamlet” a lui William Shakespeare.

PROCESUL: Actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca (Ionut Caras, Cosmin Stănilă și Irina Wintze) au făcut reconstituirea crimei. Procuror a fost Roxana Mândruţiu (de profesie avocat), care a argumentat că cel care plănuiește o crimă și, din eroare, ia viața unei alte persoane trebuie să răspundă pentru crimă cu premeditare. Apărător a fost Gabriela Groza (de profesie avocat și psiholog) care a argumentat că nu poate fi condamnat la pedeapsa capitală cel care dorește să îl omoare pe ucigașul tatălui său și că poate fi condamnat doar pentru ucidere din culpă dacă el înfinge pumnalul într-o altă persoană.

VERDICTUL: Publicul din sală a fost juriu. El a ascultat argumentele și la final a votat. Peste 200 de voturi au fost pentru lăsarea lui Hamlet în viață și exilarea lui în Anglia, în timp ce cam 50 au votat pentru condamnarea lui la moarte. Eu am lăsat deoparte emoția (morala în materie de legalitate poate să dea erori) și am ridicat cartonașul negru: condamnarea la moarte, căci nimeni nu își poate face dreptate singur indiferent cât de justificată ar fi reacția.

(Fotografii realizate de Nicu Cherciu)

”Am asistat la o piesă de teatru într-un format inedit despre care nu am mai auzit în România, așa încât felicit din toată inima pe cei care au avut idee; cu implicarea unor profesioniști al dreptului pe care îi felicit pentru prestația fără cusur; și cu implicarea neașteptată a publicului în proces. A fost episodul unu din seria „Procese la teatru”. Data viitoare va fi judecat Meșterul Manole pentru că a sacrificat-o pe Ana.”, a scris judecătorul Danileț.

Actorul Ionuț Caras spunea cu câteva zile înainte de piesă: ”Principiul pare simplu: se va juca scena care constituie capul de acuzare al procesului, respectiv uciderea lui Polonius de către Hamlet. Se va juca toată scena Hamlet-Gertrude, pentru că este scena care ajută la o înțelegere mai clară a situației. După scena de teatru, vin profesioniștii în drept. Va lua cuvântul procurorul și vor exista două pledoarii. Una va cere condamnarea la moarte, cealaltă, exilul în Anglia. Viață sau moarte pentru Hamlet.”

Despre cele două avocat, Roxana Mândruțiu și Gabriela Groza (fostă Culda), Caras a spus: ”A fost dificil să le găsesc, dar după ce le-am povestit despre proiect, li s-a părut interesant și au acceptat.”

Ce rol are publicul în toată această poveste? ”Publicul va fi și jurat și judecător. Ei vor hotărî. Cumva asta mă interesează pe mine: secundele alea în care spectatorul trebuie să se implice și să ia o hotărâre. Și nu o hotărâre ușoară, ci trebuie să judece, să cântărească și să opteze pentru ceva. Vreau să văd dacă se implică în mod real în chestiunea asta. Cu alte cuvinte, dacă nu face doar un joc, mimând interesul și dacă pledoariile și povestea înfățișată ajung să-l responsabilizeze. Votul lui e important. (…)

Toată chestiunea are o mare doză de imprevizibil. Cel puțin finalul, care depinde de alegerea făcută de cei o mie. O să vedem la fața locului, va fi o premieră atât pentru noi, cât și pentru toată lumea. (… ) Se numără voturile. Este interesant de văzut cifrele exacte. Să vedem câți au votat pentru viață și câți pentru moarte.”, a explicat actorul.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina