fbpx

Proces fulger în cazul Tunde Peter. Amânare de pronunțare

Procesul pe fond al fostei adjuncte de la Inspectotatul Școlar Județean, Tunde Peter, s-a încheiat astăzi. Avocatul acuzatei și procurorul au avut pledoariile finale, iar instanța a rămas în pronunțare.

După trei termene de judecată, instanța a acordat astăzi cuvântul pe fond avocatului și procurorului în procesul fostei adjuncte de la ISJ, Tunde Peter, judecată pentru trafic de influență alături de Vasile Felician Perșa, unul dintre cumpărătorii de influență. În declarația dată în fața instanței, inculpata a recunoscut faptele de care este acuzată. Instanța a amânat pronunțarea o săptămână.

Procesul penal în acest dosat s-a desfășurat destul de rapid:

2 septembrie –  arestarea preventivă a inculpatei după ce a fost prinsă în flagrant cu 1.000 de euro

29 septembrie – trimisterea în judecată la judecătorul de cameră preliminară

31 octombrie – Curtea de Apel, în contestație, a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu

13 noiembrie – judecătorul de cameră preliminară constată legalitatea sesizării instanței și dispune începerea judecății cauzei

25 noiembrie – primul termen de judecată. Lipsește inculpatul Vasile Perșa

4 decembrie –  instanță încuviințează inculpatei să parăsescă domiciliul la datele de 04.12.2014, 11.12.2014 si respective 18.12.2014, în intervalul orar 10-14, în scopul deplasarii la cabinetul medicului stomatolog S. F. situat în Cluj-Napoca pentru efectuarea unui tratament stomatologic.

10 decembrie – Au fost audiați inculpații. Instanța a amânat cauza in vederea administrării probelor incuviințate.

Potrivit rechizitoriului DNA Cluj, Tunde Peter a primit peste 10.000 de euro de la candidați atât de la Bacalaureat, cât și de la titularizare.

„În perioada iunie – 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins de la un număr de 14 persoane suma totală de 21.300 euro, din care a primit efectiv suma totală de 10.300 euro. Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpată pentru ca, prin influența de care se prevala că o are asupra membrilor comisiilor de evaluare/corectare de la examenele de bacalaureat susținute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în sesiunile de vară și toamnă 2014, precum și asupra membrilor comisiilor de corectare de la examenele de definitivat și titularizare susținute în luna iulie 2014, îi poate determina pe aceștia la notarea favorabilă, superioară dar și pentru obținerea notelor de promovare în favoarea unor candidați”, au precizat procurorii DNA.

Celălalt inculpat Vasile Felician Perșa este acuzat de cumpărare de influență pentru un elev care a susținut Bacalaureatul atât în vara, cât și în toamna lui 2014. Deoarece nu a reușit să promoveze nici cu ajutor, Tunde Peter i-a trimis lui Perșa un mesaj în care i-a cerut să se întâlnească pentru a-i restitui suma de 1.700 de euro. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina