La patru luni de la depunerea cu surle și trâmbițe de către asociația Declic a cererii de chemare în judecată în primul proces pe climă din România, Curtea de Apel Cluj a pronunțat sentința și a respins cererea ca neîntemeiată. De asemenea, o parte din cerere a fost respinsă din motive procedurale.
Solutia pe scurt: ”Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Asociaţia Declic, Pencea-Brădăţan Elena-Roxana, Brădăţan Tudor-Iulian, Năstăsache-Hopârteanu Cătălina, Mirea Silvia, Dejeu Daniela Luminiţa, în contradictoriu cu pârâţii Primul Ministru, cu sediul în Palatul Victoriei, Piaţa Victoriei nr. 1 sector 1 Bucureşti, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministrul Energiei, ca fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă.
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive cu privire la petitul nr. 2 al cererii de chemare în judecată, invocată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin întâmpinare, ca neîntemeiată.
Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Asociaţia Declic, Pencea-Brădăţan Elena-Roxana, Brădăţan Tudor-Iulian, Năstăsache-Hopârteanu Cătălina,Mirea Silvia, Dejeu Daniela Luminiţa, în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Energiei, ca neîntemeiată.
Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate în numele reclamanţilor de intervenienţii Asociaţia Bankwatch România şi Asociaţia 2Celsius.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, azi 06.06.2023.”, se arată în minuta citată de Gazetadecluj.ro